Alevilerde alternatif sol parti tartışması

Alevilerde alternatif sol parti tartışması

Alevilerde alternatif sol parti tartışmasıHubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Ali Kenanoğlu, “Parti çalışmalarında...

A+A-

Alevilerde alternatif sol parti tartışmasıAlevilerde alternatif sol parti tartışması

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Ali Kenanoğlu, “Parti çalışmalarında Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Yönetim Kurulu’nun geneli ile çalışma usulünde uyuşmazlığa düştüğü” gerekçesiyle ABF Genel Başkan Yardımcılığı görevinden alındığını açıkladı

Kenanoğlu, yaptığı açıklamada, “Mevcut partileri demokrasi yoksunu hatta faşist bulan zihniyet, kendi yönettiği kurumda muhalif bir sesi anında susturma yöntemine başvurmuştur” dedi. Türkiye’nin kitlesel alternatif bir partiye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kenanoğlu şunları kaydetti: “Bu ihtiyacın oluşturulması konusunda Alevilerin aktif rol oynaması gerektiği de bir gerçektir. Bu aktif rol ABF kurumsal kimliği üzerinden yürütülmemelidir. Bu rolü oynayacak kişiler kurumlarındaki görevlerinden ayrılarak bu çalışmayı yapmalıdır. ABF Genel Başkanı Ali Balkız’ın 30 Kasım’da Milliyet’e yapmış olduğu açıklama, kurulması düşünülen partiye ve ABF’ye zarar vermiştir. ”

Milliyet - - 19 Ocak 2010

Alevilerin kurmak istediği 'alternatif sol parti tartışması', Ali Kenanoğlu'nu görevinden etti
 
Kenanoğlu, 'Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Yönetim Kurulu’nun geneli ile çalışma usulünde uyuşmazlığa düştüğü' gerekçesiyle Başkan Yardımcılığı görevinden alındığını açıkladı.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Ali Kenanoğlu, “Parti çalışmalarında Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Yönetim Kurulu’nun geneli ile çalışma usulünde uyuşmazlığa düştüğü” gerekçesiyle ABF Genel Başkan Yardımcılığı görevinden alındığını açıkladı

Kenanoğlu, yaptığı açıklamada, “Mevcut partileri demokrasi yoksunu hatta faşist bulan zihniyet, kendi yönettiği kurumda muhalif bir sesi anında susturma yöntemine başvurmuştur” dedi. Türkiye’nin kitlesel alternatif bir partiye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kenanoğlu şunları kaydetti: “Bu ihtiyacın oluşturulması konusunda Alevilerin aktif rol oynaması gerektiği de bir gerçektir. Bu aktif rol ABF kurumsal kimliği üzerinden yürütülmemelidir. Bu rolü oynayacak kişiler kurumlarındaki görevlerinden ayrılarak bu çalışmayı yapmalıdır. ABF Genel Başkanı Ali Balkız’ın 30 Kasım’da Milliyet’e yapmış olduğu açıklama, kurulması düşünülen partiye ve ABF’ye zarar vermiştir. ”

Nethaber - 19 Ocak 2010

***

Ali Balkız'dan yanıt geldi

Ali Balkız, görevden alınan Kenanoğlu ile ilgili konuştu.

ABF Başkanı Ali Balkız’dan, Ali Kenanoğlu’nun görevden alınmasına cevap geldi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, yeni sol parti hareketi içinde olmasını eleştiren federasyon bileşenlerinden ABF Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu’nun görevden alınmasıyla ilgili “Birlikte çalışma ahengimizi kaybettik” diye konuştu.

Kendisinin de partileşme aşamasında görevden istifa edilmesi gerektiğini savunduğunu söyleyen Balkız şöyle konuştu; “Ne zaman ki parti kurma çalışması içinde yer alırlar o zaman ayrılırlar. Partileşme çalışmaları içinde bireysel olarak yer alacaklarsa sorun değil.”

Balkız, Kenanoğlu’nun da düne kadar yeni sol parti faaliyeti içinde olduğunu kaydetti.

GERÇEK GÜNDEM HABER MERKEZİ - 19 Ocak 2010

***

Ali Balkız'dan yeni skandal

Parti kurma çalışmaları yapan Ali Balkız'ı eleştiren Ali Kenanoğlu görevden alındı.

ABF Başkanı Ali Balkız’ın ''Alevi Bektaşi Federasyonu''nun ismini kullanarak parti çalışması içinde olmasını eleştiren ABF Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu görevden alındı.

BDP Milletvekili Ufuk Uras ve SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün'le birlikte ''Yeni Sol Parti''yi kurmaya çalışan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız eleştiriye tahammül edemedi. Balkız, Ali Kenanoğlu önderliğinde 19 derneğin yaptığı ''ABF partiler üstüdür. Parti çalışmalarınızda ya ABF'nin adını kullanmayın, ya da ABF'den istifa edin'' çağrısı sonrası harekete geçti. Balkız, Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu'nu görevden aldı.

Ali Kenanoğlu, kendisini görevden almaya götüren süreci GERÇEK GÜNDEM'e şöyle anlattı: "Biz federasyonu oluşturan 26 kurumun 19’u Ali Balkız ya da ABF yönetiminin federasyon görevinde bulunurken parti çalışması içinde bulunmasını doğru bulmadığımızı söyledik. Görevden alınmam bu deklarasyon sonucunda gerçekleşti.”

‘DEMOKRATLIK İDDİASI BU MU?’

Kenanoğlu, görevden alınma gerekçesi olarak ''federasyon yönetimiyle görüş ayrılığı olduğu''nu öne sürdüklerini söyledi.

Kenanoğlu, Ali Balkız’ın partileşme çalışmaları sürdürdüğü Yeni Sol Parti hakkında ise “Mevcut partileri demokrat bulmayıp yeni parti kurmaya çalışıyorlar. Ama bunları gördükten sonra bir beklentim olamaz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

17 Ocak günü bir açıklama yaparak, partileşme çalışmaları içinde olan ABF Başkanı Ali Balkız’ı eleştiren 19 kurum temsilcisi, bu sürecin Alevi federasyonunun partiler üstü konumuna ters düştüğünü ve "hiçbir parti çalışması içinde bulunmadıklarını" açıklamıştı.

Kenanoğlu, Ali Balkız’ın siyaset yapma hakkının olduğunu ancak bunun için federasyondaki görevlerini bırakması gerektiğini ifade etmişti.

BAŞAK GÜNSEVER / GERÇEK GÜNDEM - 19 Ocak 2010

***

KENANOĞLU: SARIGÜL'CÜ DEĞİLİZ
   
ABF’nin yeni sol parti hazırlıklarına 19 Alevi örgütü bir bildiriyle tepki gösterdi. ABF Genel Başkanı Ali Balkız, bildiriyi imzalayanları “CHP’den kopamayan ve Sarıgül hareketini çare görenler”  olarak değerlendirirken, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği (HSAKD) Başkanı Ali Kenanoğlu, “Bu iddia doğru değil, kendi görüşüdür” dedi. Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından yapılan yeni sol parti hazırlıkları Alevi Örgütleri arasında tartışma yarattı. ABF tarafından “Nasıl bir Türkiye istiyoruz” taslağı hazırlanmış ve sonrasında çeşitli illerde toplantılar yapılmıştı. Balkız ise geçen yılın sonlarında, Ufuk Uras ve SHP’nin de yer alacağı yeni bir sol partinin hazırlıkları içinde olunduğunu açıklamıştı. Balkız’ın “parti kuruyoruz” açıklamalarına ABF’ye bağlı Alevi örgütlerinden tepki geldi. Ortak bir bildiri yayınlayan 19 Alevi Örgütü, ABF’nin parti kurma çalışmasından vazgeçmesi ya da çalışma yürütenlerin görevlerinden ayrılması çağrısında bulundu.

‘PARTİ SIKINTI YARATTI’

ABF’nin partiler üstü bir kurum olduğunun belirtildiği açıklamada, “Demokratik kitle örgütleri, iktidarı ele geçirmeyi değil, etkilemeyi hedefler. ABF’nin tüzüğünde yer almayan, DKÖ mücadelesinin ilkelerine de aykırı olan böyle bir çalışmanın içinde yer alması kesinlikle kabul edilemez. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı sıfatı ile basına “parti kuruyoruz”  şeklinde bir açıklama yapılması, ABF’yi oluşturan kurumları rahatsız etmiştir. Sayın Genel Başkanın ve ekibinin siyasi parti kurmak gibi bir istekleri varsa ABF’deki görevinden ayrılarak siyasi parti çalışması içinde yer alması en doğru davranış olacaktır. ABF Genel Başkanı sıfatıyla yapılan böyle bir açıklama ABF içinde ve bileşenlerinde ciddi sıkıntılara neden olmuştur. Bu ve benzeri parti oluşumlarına ve var olan partilere destek tavırları da aynı sıkıntıları yaratır” denildi.

Parti kurma girişimlerini macera olarak değerlendirildiği açıklamada, “Biz ABF bileşeni kurumlar olarak, ABF bünyesinde yürütülen siyasi parti kurma çalışmasına destek vermeyeceğimizi, bu çalışmanın içerisinde hiçbir şekilde yer almayacağımızı belirtiriz” ifadelerine yer verildi.

‘İDDİALAR DOĞRU DEĞİL’

Balkız, bildiriye imza atan kurumların birçoğunun bildiriden haberi olmadığını söyledi. Balkız "Bu girişimi hala CHP’den umudunu kesmemiş kimselerin yaptığını düşünüyorum. CHP’nin yanında Mustafa Sarıgül hareketini çare olarak görenler de bu oluşuma karşı örgütlenme içerisindeler. ABF içerisinde ben ya da başkası parti içerisine girdiğimiz zaman tabi ki istifa edeceğiz" dedi. Bildiriye imza atan HSAKD’nin Genel Başkanı Ali Kenanoğlu, "Biz düşüncelerimizi bildiri ifade ettik. ‘CHP’den kopamayanlar, Sarıgül’ü çare olarak görenler imza attı’ iddiası doğru değil. Bu kendi görüşüdür" dedi.

Birgün - 17 Ocak 2010

Balkız'ın parti çalışmaları federasyonu karıştırdı 
 
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız'ın yeni bir siyasi parti kurmak amacıyla başlatılan çalışmalara katılması, Federasyon'da çatlağa neden oldu.
 
Parti kurulmasına karşı açıklama yapan ABF Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu görevden alındı. Geçtiğimiz günlerde, ABF'yi oluşturan 26 dernek ve vakfın 19'unun yöneticisinin imzasını taşıyan bir basın açıklaması yapılmış ve 'Alevi partisi' adı altında yürütülen çalışmalar eleştirilmişti. Açıklamaya imza koyan isimlerden biri de Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği başkanı ve aynı zamanda ABF'nin genel başkan yardımcısı olan Ali Kenanoğlu idi. Önceki gün toplanan ABF Yönetim Kurulu, 3'e karşı 9 oyla Kenanoğlu'nun görevden alınmasına karar verdi.

Parti çalışmalarının ABF'nin ortak aklının ürünü olmadığını belirten Kenanoğlu, "Alevi çalıştaylarının sonuca bağlanacağı bir süreçte ABF'nin enerjisini ve dikkatini parti çalışmalarına yönlendirmesi, bu nedenle bir ayrışmaya neden olması da Alevi dünyasında soru işareti olarak duruyor." dedi.

Bu arada, ABF içinde 'Sarıgülcü' tartışmaları da başladı. Balkız'ın, bazı Alevi sivil toplum kuruluşlarını Türkiye Değişim Hareketi (TDH) lideri Mustafa Sarıgül taraftarı olmakla itham ettiği öğrenildi. Bunlardan biri de Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil. İddiayı yalanlayan Özdil, Balkız'a, "Alevilerin güvenini Parlamento'ya sıçrama tahtası olarak görenlere müsaade etmeyeceğiz." mesajını gönderdi. Ali Balkız ise konuyla ilgili açıklama yapmadı. "Birkaç gün içinde bu konuda bir basın açıklaması yapacağız, onu bekleyin." demekle yetindi. 

Zaman - AHMET DİNÇ  - 21 Ocak 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.