Alevilerden 1 milyon kişilik miting

Alevilerden 1 milyon kişilik miting

Alevilerden 1 milyon kişilik miting'Din dersi hâlâ zorunlu, cemevleri hâlâ ibadethane sayılmıyor, Madımak hâlâ müze...

A+A-

Alevilerden 1 milyon kişilik mitingAlevilerden 1 milyon kişilik miting

'Din dersi hâlâ zorunlu, cemevleri hâlâ ibadethane sayılmıyor, Madımak hâlâ müze yapılmadı' diyen Alevi örgütleri, kasımda İstanbul'da dev mitinge hazırlanıyor

ANKARA - Alevi örgütleri, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak Oteli’nin müze olması, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi, Diyanet’in kaldırılması ve Hacıbektaş Veli Dergâhı’nın kendilerine verilmesi gibi talepleri için yeniden alanlara çıkmaya hazırlanıyor. Ankara’daki mitingin ardından Aleviliğin gündeme geldiğini söyleyen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, bu kez İstanbul’da 1 milyon kişinin katılımıyla miting yapacaklarını söyledi. Pir Sultan Abdal Derneği (PSA) Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise geçen yıl yaptıkları mitingin ardından hükümetin Alevi çalıştaylarını başlattıklarını ama şu ana kadar bir sonuç çıkmadığını söyleyerek, “Hâlâ zorunlu din dersleri okullarda okutuluyor, hâlâ Alevilerin haklı talepleri verilmiş değil, hâlâ Madımak müze yapılmadı. Bize de mitingten başka seçenek kalmadı” dedi.

Geçen yıl, Aleviler Ankara Sıhhıye Meydanı’nda tarihlerinde ilk kez miting yaparak, alana 100 bin kişi toplamış, taleplerini dile getimişti. Aleviler, geçen yıldan bu yana bir şey değişmediğini, sadece Aleviliğin gündeme geldiğini ve bu nedenle hükümetin Alevi Çalıştayları zincirini başlattığını söyleyerek, yeniden taleplerini haykırmak için alanlara çıkma kararı aldı. 8 Kasım’da İstanbul Kadıköy meydanında yapılacak mitinge, Türkiye’nin değişik bölgelerinden 1 milyon Alevi’nin katılımının sağlanması hedefleniyor. Mitingte, Alevilerin atacakları sloganları belirlemeye çalışan Alevi örgütleri, ‘dağınık değil, bütün görüntüsü’ vermeyi hedefliyor.

‘Başka seçenek kalmadı’ 

Radikal’in sorularını yanıtlayan PSA Genel Başkanı Fevzi Gümüş, şöyle konuştu: “Hâlâ zorunlu din dersleri okullarda okutuluyor, hâlâ Alevilerin haklı talepleri verilmiş değil, hâlâ Madımak müze yapılmadı, hâlâ Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmadı, hâlâ cemevleri ibadethane olarak kabul edilmedi, hâlâ Aleviler uyutulmaya çalışılıyor. AKP hükümeti Alevi, Kürt ve Ermeni açılımı yapmaya devam ededursun, 12 Eylül faşist darbesinin yasalarıyla yönetilmeye devam ediyoruz. Haklı taleplerimiz için oturma eylemleri yaptık, etkili olmadı. Bize de miting düzenlemekten başka seçenek kalmadı.”

‘Çalıştaylardan sonuç yok’

ABF Genel Başkan Yardımcısı Kenanoğlu ise miting planlarını anlattı:

“Geçen seneki mitingten sonra hükümet Aleviliği görmek zorunda kaldı. Çalıştaylar başladı ve biz Aleviler bu çalıştaylardan bir sonuç beklemiyoruz. Hükümet, gördüğümüz kadarıyla, Aleviler ile Alevi kurum ve kuruluşlarını kafalarındaki çözüme ortak etmeye çalışıyor; Aleviler ile ilgisi olmayan kişi ve kuruluşlar çalıştaylara katılıyor, Aleviler hakkında konuşuyor. Bu da çalıştayın samimiyetini sorgulamamıza neden oluyor. Bu işin artık kitlesel eylemlilik haline dönüştürmek ve Alevi konularındaki hassasiyeti sağlamak istiyoruz. 8 Kasım’da, en az 1 milyon kişinin katılımıyla miting yapacağız.”

BEHZAT MİSER/ RADİKAL - 24.09.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.