Alevisiz Alevi açılımına devam

Alevisiz Alevi açılımına devam

Alevisiz Alevi açılımına devam     Ak Parti’nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu, “Alevilere yönelik...

A+A-

Alevisiz Alevi açılımına devam  Alevisiz Alevi açılımına devam    

Ak Parti’nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu, “Alevilere yönelik psikolojik hareket var” diyerek, çalıştaya katılmayacağını açıkladı.

Çamuroğlu, “Süreçten dışlandım. Ancak şimdi, olumsuz faturaya ortak olabileceğim durumlara davet ediliyorum. Alevisiz, Alevi Açılımı’na devam etsinler” dedi.

Arif Sağ'dan "Alevi Çalıştayı" yorumu

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi Çalıştaylarıyla ilgili raporu şubat ayında tamamlamaya çalışacaklarını söyledi. Sanatçı Arif Sağ da çalışmanın sonucunda nasıl bir tablo çıkacağını söylemek için henüz erken olduğunu belirterek, “Yüzlerce yıllık Alevi tarihinde bu bile bir şey" diye konuştu.

Bakan Çelik, Kızılcahamam Asya Termal Otel'de 7. Alevi Çalıştayı'na verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Alevilerin somut talepleriyle ilgili Hükümetin somut adımları olacak mı?” sorusu üzerine Bakan Çelik, çalıştayları birilerini hoşnut etmek için yapmadıklarını, burada ortaya atılan tüm bilgi ve verileri önemsediklerini söyledi. Bakan Çelik, bu çerçevede sorunu çözmek için çalıştıklarını kaydetti.

“Çalıştaylarla ilgili rapor ne zaman hazırlanacak?” sorusunu da Çelik, “Ön raporu Pazartesi günü Sayın Başbakan'a sunabilirim, ama asıl raporu Şubat ayında tamamlamaya çalışacağız” diye yanıtladı.

Sanatçı Arif Sağ da çalışmanın sonucunda nasıl bir tablo çıkacağını söylemek için henüz erken olduğunu belirterek, “Ancak gelinen nokta anlamında şunu söyleyebiliriz ki hiçbir şey olmasa bile, yüzlerce yıllık Alevi tarihinde bu bile bir şey. Burada konuların açık ve net şekilde tartışılması bir kazanım” diye konuştu.

“Çalıştayların sonunda hiçbir şey olmayacağını mı düşünüyorsunuz” sorusuna Sağ, “Hiçbir şey olmaz diye bir şey yok. Belki yasal meseleler zorlayacak, belki Anayasa'nın bazı maddeleri bahane edilecek. Ama iyi niyetli ve akıllıca davranılırsa o sorunlar da aşılır” yanıtını verdi.

“SORUNLAR SİVİL ANAYASA İLE HALLEDİLİRSE DAHA İYİ OLUR”

Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da “tarihi bir hizmet” olarak nitelediği Alevi Çalıştaylarını desteklediklerini söyledi.

“Niye gitmedik” diye sonradan pişman olmaktansa sürecin içinde bulunmanın doğru olacağını belirten ifade eden Altun, çalıştayda cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanette her görüşe yer verilmesi gibi taleplerde bulunacaklarını kaydetti.

Çalıştayların sonucunda Alevi toplumunun sorunlarına çözüm bulunacağına olan inancını dile getiren Altun, “Bu sorunlar sivil anayasayla halledilirse daha iyi olur” değerlendirmesinde bulundu.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ise çalıştayı olumlu bulduğunu vurgulayarak, devletin ilk kez Alevilerin sorunlarını dinlediğini söyledi. Üskül, çalışmaların sonunda somut sonuçlar çıkacağını ve önemli adımlar atılacağını kaydetti.

Öte yandan, çalıştay sırasında gazeteci Oral Çalışlar'ın, “Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor ancak değerlendirme oturumunda hiç kadın temsilci yok. bunun nedeni nedir?” diye sorması üzerine Bakan Çelik, “Olsaydı iyi olurdu. Ancak herhangi bir art niyet yok” yanıtını verdi.

***

İzzettin Doğan Alevi Çalıştayı'nda konuştu

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, “Diyanetin kimsenin ibadetini tayin etme yetkisi yok” dedi.

Doğan, Kızılcahamam Asya Termal Otel'de düzenlenen 7. Alevi Çalıştayı'na verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çalıştaya Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız'ın katılmadığının hatırlatılması üzerine Doğan, Balkız'ın tüm Alevileri değil, sadece başkanlığını yaptığı sivil toplum örgütünün üyelerini temsil edebileceğini söyledi.

Balkız ve arkadaşlarının siyasi parti kurma hazırlığında olduğunu ifade eden Doğan, “Siyaseten düşünüyorlar, siyaset yapmak, parti kurmak istiyorlar. O da onların hakkı ama ciddiye almıyorum” görüşünü dile getirdi.

“Diyanet İşleri Başkanlığı cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmemesi yönünde açıklama yaptı. Sizin değerlendirmeniz nedir?” sorusunu da Doğan, “Başkan kendi fikrini söylemiş. Ama talihsiz bir beyan. Başkan kendisini hala şeyhülislam sanıyor. Osmanlı'nın yıkıldığının farkında değil. Diyanetin, kimsenin ibadetini tayin etme yetkisi yok” diye yanıtladı.

Gazeteci-Yazar Oral Çalışlar da Alevi Çalıştaylarını “bir başlangıç ve konuşma aşaması” olarak değerlendirerek, “Çalışmaları, bugüne kadar yok sayılan Aleviliğin devlet tarafından kabulüne bir başlangıç olarak görüyorum” diye konuştu.

Çalıştaya katılmayan Alevilerle ilgili bir soru üzerine de Çalışlar, “Boykot edenleri de saygıyla karşılamak lazım. Herkes katılmak zorunda değil” değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteci-Yazar Ali Bulaç ise Hükümetin, Alevileri sisteme katmaya çalıştığını belirterek, sistem içinde nasıl yer alacaklarına ise çalıştay sonucunda karar verileceğini kaydetti.

“Cemevlerinin Diyanete mi Kültür Bakanlığına mı bağlanacağına henüz karar verilmedi” diyen Bulaç, cemevlerinin statüsünün ne olacağı konusunda da problem çıktığını söyledi.

Bazı katılımcıların cemevlerini inanç ve kültür merkezi olarak görmekten yana olduğunu, bazılarının ise ibadethane olarak tanınmasını istediğini anlatan Bulaç, “Bir dinin içinde birden fazla mabet olmaz. İslam dininin mabedi mescittir. Mescit, sadece Sünnilerin ibadethane olarak kabul ettiği mekanlar değil, Şiilerin de Zeydilerin de ibadethane olarak kabul ettiği bir yerdir” diye konuştu.

***

Alevi açılımında ‘kadınsız çalıştay’ tartışması çıktı    
 
ALEVİ açılımının dün başlayan son çalıştayına, “Kadınsız çalıştay” tartışması damga vurdu. Gazeteci-Yazar Oral Çalışlar, Devlet Bakanı Faruk Çelik’e, “Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor ancak değerlendirme oturumunda neden hiç kadın temsilci yok?” sorusunu yöneltti. Kızılcahamam’daki 7’nci çalıştaya başkanlık eden Çelik de, “Olsaydı iyi olurdu ama herhangi bir art niyet yok” yanıtını verdi. Bugüne kadar 6 çalıştayda sadece 3 kadın yer aldı: Sanatçı Sabahat Akkiraz, Kelime Ata ve Hüsniye Takmaz.

Bakan Çelik çalıştayların ön raporunu pazartesi günü Başbakan’a sunabileceğini, asıl raporun şubat sonu tamamlanacağını belirtti. Alevi Bektaşi Federasyonu, “Cem Vakfı ile AKP’nin alış verişinden ibaret” deyip çalıştayı boykot etti.

***

Diyanet’te Alevilikle ilgili birim kuruluyor    
 
Devlet Bakanı Faruk Çelik’in yürüttüğü Alevi açılımında son sözün söyleneceği son çalıştay, bugün başlıyor.

Bu konuda sözü olan akil adamlar, Asya Termal Otele üç gün kapanarak, en önemli üç ana soruna çözüm arayacaklar. Çalıştaydan önce Diyanet Yasa taslağını muhalefete götüren Çelik, Alevilerle ilgili ilk jesti burada yaptı. Diyanet, Alevilik gibi farklı dini yorumlara bağlı kesimlere dönük bir birim kuracak. Bu birimin, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir daire başkanlığı olabileceği belirtiliyor.

Sorunlar belli, çözüm zor

Alevilerin kurumda görev almasına imkân sağlayacak alt yapı da hazırlanıyor. Alevilerin sorunlarını tartışmak üzere bugüne kadar 6 çalıştay yapıldı. Alevi dernek ve federasyonları arasında görüş ayrılıkları olmasına karşın genel sorunlar, zorunlu din dersinin kaldırılması veya Alevilikle ilgili bilgilerin ders kapsamına konulması, cemevlerinin statüsünün yeniden tanımlanması veya ibadethane statüsü verilmesi, cemevlerinin giderlerinin devlet bütçesinden karşılanması, Alevi dedelerinin sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınması veya maaş bağlanması, Madımak Oteli’nin müze veya kültür merkezine dönüştürülmesi başlıklarında toplanıyor. Cemevlerine ibadethane tanımı verilmesi, Tekke ve Zaviyeler Yasasına takılıyor. Zorunlu din derslerinin kaldırılması da Anayasa değişikliği gerektirdiği için zor görünüyor.

KAYNAK : Hürriyet - Turan YILMAZ / ANKARA - A.A - 28 Ocak 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.