Anadol: "Cem evleri ibadethane statüsünde olsun"

Anadol: "Cem evleri ibadethane statüsünde olsun"

Anadol: "Cem evleri ibadethane statüsünde olsun"  CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde...

A+A-

Anadol: "Cem evleri ibadethane statüsünde olsun"Anadol: "Cem evleri ibadethane statüsünde olsun" 

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde yaptırılan Cem ve Kültür Evi'nin temel atma töreninde, cem evi isteyen bir köye zorla cami yaptırmanın ayrımcılık olduğunu belirterek, “1 Ekim'de parlamento açılıyor. Parti grupları anlaşalım. Cem evlerini ‘ibadethane’ statüsüne sokalım” dedi.

Ereğli Belediyesi ve Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şubesi tarafından Kavaklık Mahallesi'nde yaptırılan Cem ve Kültür Evi'nin temel atma törenine Anadol ile birlikte CHP Zonguldak milletvekilleri Ali Koçal, Ali İhsan Köktürk, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li İsmail Eşref, Ereğli Belediye Başkanı CHP'li Halil Posbıyık, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, belde belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Kurban kesilmesinin ardından dua edilerek inşaatın temeli atıldı.

Törende konuşan CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, Ereğli'de temeli atılan Cem ve Kültür Evi'nin, ekonomik, siyasal ve sosyal tartışmaların içinde Türkiye'ye ışık tuttuğunu söyledi. Kendisinden önce konuşanların her türlü ayrımcılığa karşı olduklarına dikkat çektiklerini kaydeden Anadol, “Ben de tekrarlıyorum. Ama aynaya bakmamız gerekiyor. Kürsüye çıkmadan önce Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'a ‘Kaç tane caminin temizliğini yaptın?’ diye sordum. ‘6 tane’ dedi. Çok güzel, kutladım kendisini. Hangi partiye mensup olursa olsun belediye başkanlarımız camilere hizmet ediyorlar. Temizliğine, düzenine dikkat ediyor, katkı sağlıyorlar. Devletimiz de camilerden elektrik ve su parası almıyor, gayet doğru. Ama noksan. Gazetelerde okuyoruz, geleceğimizin güvencesi çocuklarımız ilköğretim okullarına gidiyor. Devlet elektrik parasını ödemediği için okulun elektriği, suyu kesiliyor. Okullardan da elektrik ve su parası almayalım” dedi.

Her türlü ayrımcılığa karşı çıktıklarını ve bunu lafta bırakmayacaklarını belirten Anadol, şöyle devam etti:

Anadol: "Cem evleri ibadethane statüsünde olsun"“Eğer devlet Cem evi isteyen bir köye zorla cami yaptırıyorsa bu ayrımcılıktır, bunu kabul edelim. Cem evinin ibadet yeri olup olmadığına karar verecek olan oraya gidenlerdir, devlet değildir. 1 Ekim’de parlamento açılıyor. Ereğli’de bu mutlu günde çağrıda bulunuyorum, gerçek açılım bu. Parti grupları anlaşalım. Cem evini ibadethane statüsüne sokalım biran önce. Temelini attığımız, bitince ibadete açacağımız bu kutsal mekanın ibadethane olup olmadığına hala devlet karar veriyorsa, buraya gidenlere rağmen karar veriyorsa o zaman bu sloganlar boş. Ayrımcılık yapıyoruz. Ben bu tür ayrımların kalkacağını düşünüyorum, diliyorum. Gerçek demokrasiye Türkiye o zaman kavuşacaktır.”

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise Alevilerin inanç merkezlerinin cem evleri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bu mücadele bizim onurlu mücadelemizdir. Bizi kimse bu yoldan ayrı koyamaz ve kimse Sünni yurttaşlarımızı da camiden alıkoyamaz. Gelin bu sorunu birlikte çözelim. Bu ülkede Alevilerin sorunlarına Sünniler katkı sunarsa, Sünnilerin sorunlarına aleviler katkı sunarsa, Türklerin sorunlarına Kürtler, Kürtlerin sorunların Türkler katkı sunarsa daha güçlü bir Türkiye oluştururuz. Hepimizin hedefi bu olmalı bence.”

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil de bu toprakların mayasında, bu toprakların içerisinde yetişen ve bugün adına ziyaretlerin yapıldığı, türbelerin yapıldığı, halk arasında ‘Eren’, ‘Evliya’, ‘Gönül Adamı’ denilen insanların yüzde 99'unun alevi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bu toprakların mayasında, bu toprakların kültüründe, inancında, ahlakında, irfanında, bu düşüncenin, bu inancın mayası ve bu inancın ışığı vardır. Bu ışığın merkezlerinden bir tanesi temelini attığımız Cem Evi’nin içerisinde eşiğin arka tarafında yatmaktadır. Alevilikte bu nedenle eşik esastır. Eşiğin dışındaki insan, cahil insandır. Eşiğin öbür tarafında yaşayan insan kemale ermemiş insandır. Cem Evi’nin eşiğinden geçmeyen insan hamdır daha. Kemal Anadol bir çağrı yaptı. Gerçekten zor bir şey değil. Parlamentonun 10 dakikasını alır. Bunu yapın artık.”

Tören, konuşmaların ardından semah gösterisi ile sona erdi.

HÜRRİYET - DHA - 27 Eylül 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.