Anaokulu'nda Alevi çocuklara 'din dersi' skandalı

Anaokulu'nda Alevi çocuklara 'din dersi' skandalı

Anaokulu'nda Alevi çocuklara 'din dersi' skandalı İSTANBUL - İstanbul Bağcılar Arif Nihat Asya İlköğretim Okulu’nda Alevi...

A+A-

Anaokulu'nda Alevi çocuklara 'din dersi' skandalı Anaokulu'nda Alevi çocuklara 'din dersi' skandalı

İSTANBUL - İstanbul Bağcılar Arif Nihat Asya İlköğretim Okulu’nda Alevi çocuklara zorla namaz kıldırtılmaya çalışıldığı, yaşları 3-6 arasında değişen Anaokulu öğrencilerine ise dualar okutularak din dersi verildiği ortaya çıktı. Skandal üzerine öğrenci velileri avukatları aracılığı ile suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Bağcılar Arif Nihat Asya İlköğretim Okulu’nda Alevi çocuklarına zorla namaz kıldırtmaya çalışıldığı ve Anaokulu’na giden minik öğrencilere ise dualar okutulduğu ve defterlerine bu duaların yazıldığı ortaya çıktı.

Skandalların ilki Anaokulu öğrencilerine yönelik, okulda daha ana sınıfa giden 3-6 yaş arası ve okuma yazma bile bilmeyen Alevi çocuklara, Din Kültürü ve Eğitimi Dersleri veriliyor. Bununla da yetinmeyen Anaokulu öğretmenleri öğrencilere velilerine verilmek üzere abdest ve namaz nasıl kılınması konusunda ‘tembihleyici mektuplar’ gönderildi.

Arif Nihat Asya Anaokulu öğretmenleri Yasemin Kasranoğlu ve Zeliha Özdemir imzalı mektupta, ‘’Değerli anneler ve babalar sizin için değerli olduğunuzu bildiğimiz çocuklarınızın eğitimde bizlere verdiğiniz destek, yapılan etkinliklere gösterdiğiniz ilgili ve hassas takiminiz için duyarlılığınız için teşekkür ediyoruz. Dini vecibeleri çocuklarınıza aktarmanızı evde, aile ile mümkün olabilir. (Dua, abdest, namaz, ayın vb) model olarak birkaç kez uygulatarak öğretebilirsiniz” ifadeleri yer aldı.

ÇOCUKLARIMIZI İMAM MI YAPACAKLAR?

İsmini vermek istemeyen ve öğretmenler tarafından çocuğu aracılığıyla mektup gönderilen bir veli, minik çocuğu daha doğru dürüst konuşmayı bile bilmezken bu şekilde Alevi kimliklerine yönelik bir asimilasyonun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Çocuğunun 6 yaşında olduğunu kaydeden öğrenci velisi, “Oğlumun bir kaç kez yemekte şarkı söyler gibi dua ettiğini fark ettim. Kendisine sorduğunda ise öğretmenin öyle yaptırdığını anlattı. Kullandıkları çizim defterine ise dualar yazdırılmış. Çocuklarımız oraya bilgilenmek için mi gidiyor imam olmak için mi? Kaldı ki biz Aleviyiz. Laik bir ülke diyorlar 6 yaşından itibaren başlıyorlar çocuklarımızın beyinlerini yıkamaya. Bu mu Alevi açılımından kastettikleri? Biz çocuklarımız nasıl koruyacağız’’ diye konuştu.

İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN BİR SUÇTUR!

Anaokulu'nda Alevi çocuklara 'din dersi' skandalı Alevilere yönelik ayrımcı girişimlere karşı verdiği mücadele ilen tanınan Avukat Taylan Tanay, anaokullara kadar inen bu dayatmanın insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu belirtti. Yaşanan olayda sorunun çocuğun Alevi olup olmama sorunu olmadığını altını çizen Tanay, “Sorun bu dayatmanın daha okuma yazma bile bilmeyen çocukları dayatılması bire bir skandaldır. Bu kabul edilemez’’ dedi.

Uygulamanın bireysel 2-3 tane akıl tutulması yaşayan insanın kararından ibaret olmadığını bunun bir sistem sorunu olduğunu hatırlatan Taylan, ‘’Bu AKP’nin asimilasyon politikasıdır. Demokrasi, açılımlar altında kendi Alevisini, kendi Kürdünü yaratma politikasıdır. Bu uygulamanın birinci derece sorumluları siyasal iktidardır’’ diye kaydetti. Taylan, tüm toplumsal kesimleri bu anlayışa karşı daha duyarlı olmaya davet etti.

Uygulamayı asimilasyon olarak gören öğrenci velileri durumu Bağcılar Cemevi’ne de aktararak girişimlerde bulunmasını istediler.

‘NAMAZ KILMAYI ÖĞRENMEZSENİZ SINIFTA BIRAKIRIM’

Ancak, okuldaki Alevi çocuklara yönelik tutum bununla da sınırlı değil. İlköğretim’de okuyan Alevi öğrenciler de ‘namaz’ baskısı yapıldığı da ortaya çıktı. Okuldaki Din kültürü ve Ahlak bilgisi öğretmeni Tuğba Albayrak’ın öğrencileri “Dönem sonuna kadar namaz kılmayı öğrenmezseniz sınıfta bırakırım” tehdit ettiği belirtildi.

Öğrencilerden A.İ.G.’nin babası Rıza Gökmen öğretmen Albayrak ve okul müdürü Mesut Önay hakkında suç duyurusunda bulundu.

ANF’ye konuşan Gökmen, kızının 6 senedir bu okulda okuduğunu, ancak hiçbir zaman böyle bir ayrımcılığa tabi tutulmadığını belirterek, “31 Aralık 2010 tarihinde Din Kültürü ve Ahlak bilgisi öğretmeni Tuğba Albayrak derste çocuklara ‘Namaz kılmayı öğrenmezseniz sizi sınıfta bırakırım’ demiş. 11 yaşında olan ve Alevi kültürüyle büyümüş olan kızımın üzerinde bu tehditkar konuşma bir travma yaratmış. Bana olayı anlatırken bile ağlıyordu. Ya sınıfını geçmek ya kendi kültürünü inkar etmek arasında kalmıştı” dedi.

Yaşananlar ile ilgili okul müdürü Mesut Önay ile görüştüğünü ancak Müdürün, bu şantajvari konuşmayı sorgulayacağına, bana ‘Keşke Alevi olduğunuzu baştan söyleseydiniz’ dediğini kaydeden Gökmen, yaşanan olayın üstünün kapatılmak istenmesi üzerine Avukatı Taylan Tanay aracılığı ile suç duyurusunda bulunduğunu kaydetti.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na okul müdürü ve öğretmen hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve disiplin soruşturması açılmasını istediklerini belirten Gökmen, “Çocuklarımın da din dersinden muaf tutulmasını istiyorum” dedi.

Kızının dışında oğlunun da aynı okulda okuduğunu belirten Gökmen, “Ancak ben çocuklarımı, öğrencileri böyle namazla tehdit eden bir okulda okutmam, böyle bir zihniyete teslim etmem. Bu açıkça bir asimilasyon politikasıdır, buna izin vermeyeceğiz” dedi.

‘DERHAL GÖREVDEN ALINMALIDIRLAR’

Gökmen’in Avukatı Taylan Tanay ise okulda yaşanan bu ikinci skandalı da değerlendirerek, “Müvekkilin öğrenmeye zorlandığı ve öğrenmediği takdirde dersten kalmayla tehdide konu edilen “Namaz” isimli ibadet Alevilik inancı içerisinde bulunmamaktadır. Zorunlu din dersi uygulamasının kendisinin İnsan haklarına aykırılığı bir tarafa bu eğitimin şüpheliler tarafından eğitim hakkının engellenmesine varacak bir zorunluluk ve tehdit ile hayata geçirildiği anlaşılmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye tarafından imzalanan İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme’de ‘Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir’ hükmünün yer aldığına dikkat çeken Tanay, “Bu madde de herhangi bir kimsenin belirli bir din doğrultusunda zorunlu eğitimini yasaklamaktadır. Müvekkilimin kızına yönelik uygulama ise açıkça ayrımcılıktır, din ve vicdan hürriyetinin ihlalidir. Bu uygulamayı yapan kamu görevlilerinin derhal görevden alınmasını istiyoruz” diye kaydetti.

ANF - ZEYNEP KURAY - 15 Ocak 2011

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.