Arslan'a 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis

Arslan'a 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis

Arslan'a 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis  Danıştay 2'nci Daire üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla...

A+A-

Arslan'a 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisArslan'a 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis
 
Danıştay 2'nci Daire üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davada, sanık Alparslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmaya verilen aranın ardından, kararını açıkladı.
 
Sanık Alparslan Arslan, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 309/1'inci maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Arslan, "Danıştay 2'nci Dairesi Başkanı Mustafa Yücel Özbilgin'i, tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmek" suçundan TCK 82'nci maddesinin (a) ve (g) bendleri uyarınca da bir kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. 

İlk duruşmada kendine yöneltilen suçlamaları kabul eden Arslan, Danıştay üyelerine türban kararı nedeniyle, türban takanları domuza benzeten karikatür için de Cumhuriyet gazetesine saldırdığını itiraf etmişti.
 
Alparslan Arslan'a yöneltilen suçlar ve cazaları:
 
* Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nu "tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan ayrı ayrı olmak üzere TCK'nın 82'nci maddesinin (a) ve (g) bendleri ile 35'inci maddesi uyarınca 15'er yıldan toplam 60 yıl,
 
* "Patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak" suçundan TCK174/1-2 maddeleri gereğince 4 yıl 9 ay,
 
* "Kişiler arasında korku, kaygı ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde kullanmak" suçundan TCK170/1-c maddesi uyarınca 1 yıl,
 
* Cumhuriyet gazetesine bomba atılması sonucu "mala zarar vermek" suçundan TCK 151/1'inci maddesi uyarınca 1 yıl,
 
* "Ruhsatsız silah taşımak" suçundan 6136 sayılı yasanın 13/1'inci maddesi uyarınca 2 yıl hapis ve 450 YTL adli para cezası.

Mahkeme, sanık Arslan'ın üzerine atılı diğer suçlardan ise ayrı ayrı beraatine karar verdi.
 
Diğer 3 sanığa müebbet hapis
 
Davada, diğer sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır da müebbet hapse mahkum edildi.
 
Süleyman Esen:

Sanıklardan Süleyman Esen, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya ve yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs etmek amacıyla kurulan silahlı suç örgütünün üyesi olmak" suçundan TCK'nın 314/2'nci maddesi ve 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 5'inci maddesi uyarınca 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
 
Sanığın duruşmadaki olumlu hal ve tavrını göz önünde bulunduran mahkeme, TCK'nın 62'nci maddesi uyarınca Esen'in 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
 
Mahkeme, Esen'i ayrıca "patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak" suçundan TCK 1/2 ve 62'nci maddeleri uyarınca 3 yıl 11 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Esen, üzerine atılı diğer suçlardan beraat etti.
 
Osman Yıldırım:

Sanık Osman Yıldırım'ın, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan TCK 309/1, maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını kararlaştıran mahkeme, TCK'nın 62'nci maddesi uyarınca, sanığın müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
 
Yıldırım, "patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak" suçundan TCK174/1-2'nci maddeleri ile 62'nci maddesi uyarınca 3 yıl 11 ay 15 gün hapisle cezalandırıldı.
 
Yıldırım, "kişiler arasında korku, kaygı ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde kullanmak" suçundan da TCK'nın 170/1'inci maddesinin (c) bendi uyarınca ve TCK'nın 62'nci maddesine göre 10 ay hapse çarptırıldı.
 
Yıldırım, "Mustafa Yücel Özbilgin'i tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye yardım etmek" suçundan TCK'nın 82'nci maddesinin (a) ve (g) bendleri, 39'uncu ve 62'nci maddeleri uyarınca da 14 yıl 2 ay hapis cezası aldı.
 
Yıldırım; Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nu "tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüse yardım etmek" suçundan ayrı ayrı olmak üzere TCK'nın 82'nci maddesinin (a) ve (g) bendleri ile 35, 39 ve 62'nci maddeleri uyarınca 6 yıl 3'er ay olmak üzere toplam 25 yıl hapse mahkum edildi.
 
Yıldırım, Cumhuriyet gazetesine bomba atılması suretiyle "mala zarar vermek" suçundan TCK 151/1'inci maddesi ve 62'nci maddesi uyarınca 10 ay hapis cezası aldı. Sanık, üzerine atılı diğer suçlardan beraat etti.
 
Erhan Timuroğlu:

Sanıklardan Erhan Timuroğlu'nun, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan TCK'nın 309/1'inci maddesi ile 62'nci maddesi uyarınca müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verildi.
 
Timuroğlu, "patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak" suçundan TCK174/1-2'nci maddeleri ile 62'nci maddesi uyarınca 3 yıl 11 ay 15 gün, "kişiler arasında korku, kaygı ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde kullanmak" suçundan TCK'nın 170/1'inci maddesinin (c) bendi uyarınca ve TCK'nın 62'nci maddesine göre 10 ay hapse mahkum edildi.
 
Timuroğlu, "Mustafa Yücel Özbilgin'i tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye yardım etmek" suçundan TCK'nın 82'nci maddesinin (a) ve (g) bendleri, 39'uncu ve 62'nci maddeleri uyarınca 14 yıl 2 ay hapisle cezalandırıldı.
 
Timuroğlu; Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nu "tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüse yardım etmek" suçundan ayrı ayrı olmak üzere TCK'nın 82'nci maddesinin (a) ve (g) bendleri ile 35, 39 ve 62'nci maddeleri uyarınca 6 yıl 3'er aydan toplam 25 yıl hapse mahkum edildi. Timuroğlu, üzerine atılı diğer suçlardan ise beraat etti.
 
İsmail Sağır:

Sanıklardan İsmail Sağır, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan TCK'nın 309/1'inci ve 62'nci maddeleri uyarınca müebbet hapisle cezalandırıldı.
 
"Patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak" suçundan TCK'nın 174/1-2'nci maddeleri ile 62'nci maddesi uyarınca 3 yıl 11 ay 15 gün hapse mahkum edilen Sağır, "kişiler arasında korku, kaygı ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde kullanmak" suçundan TCK'nın 170/1'inci maddesinin (c) bendi ve TCK'nın 62'nci maddesi uyarınca 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
 
"Mustafa Yücel Özbilgin'i tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye yardım etmek" suçundan TCK'nın 82'nci maddesinin (a) ve (g) bendleri, 39'uncu ve 62'nci maddeleri uyarınca 14 yıl 2 ay hapis cezası alan Sağır; Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nu "tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüse yardım etmek" suçundan ayrı ayrı olmak üzere TCK'nın 82'nci maddesinin (a) ve (g) bendleri ile 35, 39 ve 62'nci maddeleri uyarınca 6 yıl 3'er ay olmak üzere toplam 25 yıl hapse mahkum edildi. Sağır, üzerine atılı diğer suçlardan beraat etti.
 
Tekin İrşi:

Sanıklardan Tekin İrşi, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya ve yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs etmek amacıyla kurulan silahlı suç örgütünün üyesi olmak" suçundan TCK'nın 314/2'nci ve 62'nci maddeleri ile 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 5'inci maddesi uyarınca 6 yıl 3 ay hapse mahkum edildi.
 
"Patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak" suçundan TCK 174/1-2'nci maddeleri ile 62'nci maddesi uyarınca 3 yıl 11 ay 15 gün hapse mahkum edilen İrşi, üzerine atılı diğer suçlardan ise beraat etti.
 
3 sanık hakkında beraat kararı
 
Mahkeme, sanıklardan Aykut Metin Şükre, Ayhan Parlak ve Salih Kurter'in üzerlerine atılı suçlardan ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.
 
Mahkeme kararının okunmasının ardından, sanıklardan Osman Yıldırım, Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz'e küfür ve hakarette bulunarak, "Ben, bu laik Cumhuriyeti yıkacağım. Şeriat devletini kuracağım. Ben, 2'nci Osmanlı Devleti'ni kuracağım. Sen beni, kimin yerine kurban ediyorsun?" dedi.
 
Sanıklardan Alparslan Arslan'ın, karar açıklanırken, kulaklarını kapattığı dikkat çekti. Arslan'ın babası İdris Arslan, adliye binasından ayrılırken, gazetecilere, "Allah var, gam yok" dedi.
 
Arslan: "Türkiye'de şeriat istiyorum"
 
Duruşmada, sanıkların son sözleri soruldu. Sanık Alparslan Arslan, diğer sanıkların olayla ilgilerinin bulunmadığını ileri sürerek, "Türkiye'de şeriatın ilan edilmesini istiyorum" dedi.
 
İlk duruşmada kendine yöneltilen suçlamaları kabul eden sanık Alparslan Arslan, Danıştay üyelerine türban kararı nedeniyle, türban takanları domuza benzeten karikatür için de Cumhuriyet gazetesine saldırdığını itiraf etti.
 
Alparslan Arslan'ın babası İdris Arslan duruşmaya verilen aranın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Allah bir, kapı bin. Bu kapılardan biri günün birinde mutlaka açılacaktır" dedi.
 
Yaklaşık 2 aydır oğluyla görüşemediğini, oğlunun durumunun iyi olmadığını bildiğini ve sağlık durumu hakkında endişe ettiğini söyleyen İdris Arslan, oğlunun, en yakın zamanda doktora gönderilmesini beklediğini ifade etti.
 
Diğer sanıklar Osman Yıldırım, İsmail Sağır, Tekin İrşi, Erkan Timuroğlu, Aykut Metin Şükre ve Süleyman Esen de suçsuz olduklarını ileri sürerek, beraat talebinde bulundu.
 
Danıştay'a saldırı

 
Danıştay İkinci Dairesi'ne 17 Mayıs 2006 yılında silahlı saldırı düzenlenmiş, olayda başından yaralanan Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetmişti. Aynı olayda Daire Başkanı Mustafa Birden'in de aralarında bulunduğu dört kişi yaralanmıştı.

CNN TÜRK - 13 Şubat, 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.