'Aşure Günü resmî tatil olsun' teklifi

'Aşure Günü resmî tatil olsun' teklifi

'Aşure Günü resmî tatil olsun' teklifi Geçtiğimiz hafta yapılan 4. Alevi Çalıştayı'nda Alevi kesiminin somut isteklerde...

A+A-

'Aşure Günü resmî tatil olsun' teklifi'Aşure Günü resmî tatil olsun' teklifi

Geçtiğimiz hafta yapılan 4. Alevi Çalıştayı'nda Alevi kesiminin somut isteklerde bulunduğu anlaşıldı. Çalıştaya katılan Alevi Bektaşi Araştırmaları Merkezi Direktörü Şenol Kaluç, kendileri için çok önemli olan Aşure Günü'nün resmi tatil olmasını talep etti.

Kaluç, bu konuyla ilgili olarak iki yıl önce Alevi önderleri toplantısına katılan tüm parti temsilcileri ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in bilgilendirildiğini aktardı. "Aleviler ve Şiiler için çok önemli bir gün olan Aşure Günü resmi tatil olmalıdır." diyen Kaluç, devletin Ramazan ayında mesailerin iftar saatlerine göre düzenlenmesi benzeri bir müsamahayı Alevilerden de esirgememesini istedi. Bu kapsamda, inançları gereği matem günleri süresince tıraş olmak istemeyen erkek devlet memurlarına, bu süreler içinde izin konusunda kolaylık sağlanmasını dile getiren Kaluç, "Bu basit ama sembolik adım, geciktirilmeden atılmalıdır. Çünkü bu tür adımlar, hükümetin samimiyeti konusundaki şüphelerin dağılması için önemli bir etki yapacaktır." diye konuştu.

Kaluç, sunumunda AK Parti'nin Alevi Çalıştayı'nı düzenlemesinin, Alevilerle Sünniler arasındaki ilişkinin normalleşmesi adına bir şans olduğunu ifade etti. Kaluç, "Böyle bir çalışma, Aleviliğe olumsuz açıdan bakmayı içselleştirmiş ve alışkanlık haline getirmiş önemli bir kesimin, tavrını sorgulamasına, karşılıklı anlama ve dolayısıyla normalleşme sürecine katkıda bulunacaktır." şeklinde konuştu.

Alevi Çalıştayı'nın, kısa vadede politik olarak sonuca ulaşmayacağını söyleyen Kaluç, çalıştayın çözüm yolunda mutlaka geçilmesi gereken bir yolun önünü açtığını savundu. Bu girişimin desteklenmesinin barış ve normalleşme isteyen herkes için bir gereklilik olduğunu vurgulayarak, "Alevilerin talepleri ana hatlarıyla bellidir. Bu konularda atılacak adımlar zamana yayılabilir. Yine de öncelikli olarak atılması gereken birtakım adımlar vardır." ifadesini kullandı.

ZAMAN - 8 Ekim 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.