Ayrımcılık Yapıldığını İddia Eden Alevi Dernekleri Eşitlik İstedi

Ayrımcılık Yapıldığını İddia Eden Alevi Dernekleri Eşitlik İstedi

Ayrımcılık Yapıldığını İddia Eden Alevi Dernekleri Eşitlik İstediHacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Aydın Şube Başkanı Sümran Ünal,...

A+A-

Hacı Bektaş-i Veli Resimleri

Ayrımcılık Yapıldığını İddia Eden Alevi Dernekleri Eşitlik İstedi

Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Aydın Şube Başkanı Sümran Ünal, Türkiye'de tekçi anlayışın, barışı bozan yanlışların başında geldiğini belirtti. Ünal, "Aleviler, kendilerini temsil hakkının sadece Alevilerde olduğunun iyice anlaşılmasını istiyor." dedi.

Türkiye'de uzun bir dönemdir zorunlu din dersine karşı olduklarını açıklayan Aleviler, geçen günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği kararın ardından konuyu yeniden gündeme taşıdı. Bugün düzenlediği basın toplantısında Aleviler olarak eşitlik istediklerini ifade eden Şube Başkanı Ünal, Türkiye'de barışı bozan yanlışların temel sebebinin tekçi anlayış olduğunu savundu.

Tekelleştirme ve benzeştirmeye yönelik politikalar uygulandığını iddia eden Ünal, bunların din ve vicdan özgürlüğünün önündeki en önemli engel olduğunu ileri sürdü. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın genel idari yapıdan çıkarılması, zorunlu din dersinin kaldırılması, Alevi köylerine zorla cami yapılmasından vazgeçilmesi, cemevlerinin tanınarak kanuni güvenceye alınması gibi birtakım taleplerde bulunduklarını hatırlatan Ünal, "Aleviler, kendilerini temsil hakkının sadece Alevilerde olduğunun iyice anlaşılması gerektiğini vurgulayarak özgürlüklerini yaşamalı arzusunu belirtmişlerdir. Artık devleti yönetenler bir takım kelime oyunlarına bırakması gerekmektedir. Temel mesele, devletin dev gibi gücü karşısında birey olarak insanın nasıl korunup özgürleşeceğidir. Yönetenler ivedilikle din, inanç, dil, ırk, cinsiyet ve siyasal düşünceye bakmaksızın bireylerin hiçbir ayrıma maruz kalmasını sağlayacak temel hak ve özgürlüklerini kullanmalarını sağlayacak kanuni düzenlemeleri yapmalı, uygulamaları güvence altına alınmalıdır." şeklinde konuştu.

Cihan Haber Ajansı - 16.10.2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.