Bahçeli'den 'Özür' bekleniyor

Bahçeli'den 'Özür' bekleniyor

Bahçeli'den 'Özür' bekleniyor Zübeyir KINDIRAMHP lideri Devlet Bahçeli"nin "Alevi açılımı" kamuoyunda...

A+A-

Bahçeli'den 'Özür' bekleniyorBahçeli'den 'Özür' bekleniyor

Zübeyir KINDIRA

MHP lideri Devlet Bahçeli"nin "Alevi açılımı" kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açtı. Bahçeli Alevilerin Ankara"da yaptıkları gösteriden sonra; Grup toplantısında ilk kez partisinin görüşlerini net bir şekilde açıkladı.

Önce Bahçeli"nin sorunun çözümü için katkıda bulunmaya hazır olduklarını belirterek sıraladığı önerileri hatırlayalım:

BAHÇELİ"NİN AÇILIMI

- Karşılıklı endişe, korku ve önyargılar aşılmalı ve Türk milletinin tarihten bugüne ulaşan zenginliklerinden biri olan bu değerler sistemi, bunlardan arındırılarak doğru bilgilere dayalı bir zeminde ele alınmalıdır.

- Alevilik, tıpkı diğer inanç alanlarında olduğu gibi siyasi istismar ve rant aracı olmaktan çıkarılmalı, şahsi ve kurumsal nüfuz ve iktidar alanı olarak görülme eğilimleri terk edilmelidir.

- Bu konuyu inancın dışında başka mecralara çekme, ideolojik muhteva ve nitelik kazandırma ve politik bir akım haline getirerek siyasallaştırma çabalarına itibar edilmemelidir.

- Bir inancın ifadesi olan bu anlayış, karşıtlık ilişkisi ve zıt kutupların çatışması denklemine hapsedilmemeli, Sunni-Alevi; Cami-Cem evi karşıtlığı olarak görülmemeli ve bu noktaya indirgenmemelidir.

- Karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü anlayışı hakim kılınmalı, hiçbir inanç, kültür, gelenek ve değeri aşağılamanın hiç kimsenin hakkı ve haddi olmadığı unutulmamalıdır.

- Toplumsal hassasiyet taşıyan konularda küçümseyici ve dışlayıcı ifade ve tavırlardan özenle kaçınılmalıdır.

- Konunun kavramsal çerçevesi doğru konmalı ve anlaşılmalı, çözüm imkanları, bütüncül bir çerçeve içinde ele alınmalıdır.

- Hem Alevi kardeşlerimiz ve kurumları arasında, hem de toplumsal düzeyde görüş ve anlayış birliği bulunmayan temel konularda, iyi niyetli ve objektif çözümü amaçlayan asgari müşterek zemini oluşturulmalı ve bu konuda akademik çalışmalar yol gösterici olmalıdır.

ÇAMUROĞLU"NUN ÖVGÜSÜ

Bahçeli"nin, içeriği zengin bu sözleri, kamuoyunda olumlu yankı bulurken; TBMM"de Alevilerin sözcüsü konumunda bulunan iki isimden ilki, Reha Çamuroğlu; MHP Genel Başkanının bu önerilerini olumlu buldu. Çamuroğlu, "Devlet Bey"in konuya yaklaşımını çok olumlu buluyorum, bu konuya ilgisi ve çözüm arayışları da yeni değildir. "Devlet Beyin, geçtiğimiz şu zor dönemde ülkemizin yönetimine önemli katkılarının olduğunu düşünüyorum. Bu da, kritik bir zamanda yapılmış önemli ve olumlu bir açıklamadır" dedi.

YİĞİT FARKLI

Alevilerin bir başka sözcüsü AKP"li İbrahim Yiğit biraz daha farklı bekliyor. İşte yazının başına aldığımız "özür" beklentisini de İbrahim Yiğit dile getirdi. Yiğit"in İNTERNETHABER aracılığıyla Bahçeli"ye gönderdiği mesaj şöyle:

Tabi tüm siyasi partilerin Alevilerin sorununa sahip çıkmaları güzel bir şey. Ama MHP"nin öncelikle bir özür borcu var. Sivas, Maraş, Erzincan, Çorum olayları kanıtları ve tanıkları ile birlikte ortada. Bu olayları kimlerin çıkardığı ortada. O zamanki MHP"nin, Ülkü Ocaklarının çıkardığı olaylar. Şimdi, 'o zamanki MHP ve Ülkü ocakları ile bizim bir bağımız yok. Biz, o zamanki MHP değiliz' diyebilirler ama bu doğru olmaz. Önce bir özür dilemeli. Sonra Alevi açılımına sahip çıkmalı. Bu da güzel bir şey olur.

Geçmişte çok kişi hata yaptı. İnsanlar telef oldu, cefa çekti. Mal-mülk gitti. Bunların telafisi mümkün değil. O acıları insanlar kolay kolay unutmaz ama Alevi toplumu hoşgörülü, sevgi doludur. El uzatırsa sıcak bakar. Tüm kesimlerden de destek bekleyen bir kesimdir. Keşke geçmişte bu olaylar olmasaydı. Şimdi diyalog kurmak çok daha kolay olurdu. Şimdi bir özür ile bu diyalog da çok daha kolay olacaktır.”

Alevilerin bakışı, MHP liderinin açılımı ve yakınlaşma çabası böyle. Bakalım MHP ile Aleviler arasındaki ilişki nasıl bir süreç yaşayacak?

Zübeyir KINDIRA

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy39079 = 'zubeyir' + '@';

addy39079 = addy39079 + 'internethaber' + '.' + 'com';

var addy_text39079 = 'zubeyir' + '@' + 'internethaber' + '.' + 'com';

( '' );

39079 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


İnternethaber.com - 23 Kasım 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.