Bakan Alevileri dinledi, sıra hükümetin adımlarında

Bakan Alevileri dinledi, sıra hükümetin adımlarında

Bakan Alevileri dinledi, sıra hükümetin adımlarında AKP’nin Alevi Açılımı’nın bir adımı olarak ilki gerçekleştirilen,...

A+A-

Bakan Alevileri dinledi, sıra hükümetin adımlarında Bakan Alevileri dinledi, sıra hükümetin adımlarında

AKP’nin Alevi Açılımı’nın bir adımı olarak ilki gerçekleştirilen, iki günlük Alevi Çalıştayı sona erdi. Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi temsilcilerini dinledi, notlar aldı. Bu talep ve sorunları hükümete ileteceğini belirten Çelik, çözümü konusunda bir taahhütte bulunmaktan kaçındı.

AKP’nin Alevi Açılımı’nın bir adımı olarak ilki gerçekleştirilen, iki günlük Alevi Çalıştayı sona erdi. Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi temsilcilerini dinledi, notlar aldı. Bu talep ve sorunları hükümete ileteceğini belirten Çelik, çözümü konusunda bir taahhütte bulunmaktan kaçındı. Aleviler ise cemevleri, Madımak’ın müze olması gibi konularda hemfikir ayrıldılar.

AKP’nin Alevi Çalıştayı’nın, Alevi temsilcileri ve kanaat önderlerinin davetli olduğu ilki sona erdi. Somut kararların alınmadığı, hükümeti temsilen Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevileri dinleyerek notlar aldığı çalıştayda, “Herkes sınav verecek, nerelerde takılacak göreceğiz” dedi.

Alevi örgütü temsilcilerinin katıldığı ve ilk gün ‘temsil’ krizinin yaşandığı çalıştay, dün öğle saatlerinde, Alevilerin, ‘Gülbeng’ duasının, Mehmet Yaman tarafından okunmasıyla sona erdi. Çalıştayın kapanış konuşmasını da Devlet Bakanı Faruk Çelik yaptı.

‘GEÇMİŞTEN DERS ALALIM’

Alevilerin belli başlı taleplerini demokrasi ve insan hakları temelinde yeniden ele alıp değerlendirme amacı güden bir dizi toplantının ilkini gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Çelik, siyasi, dini ve entelektüel eğilimlerine bakılmaksızın tüm Alevi-Bektaşi söylemlerinin temsilcilerinin bu çalıştaya davet edilmesine özen gösterdiklerini savundu. 40’ın üzerinde kanaat önderinin yer aldığı toplantıyı, ‘tarihi toplantı’ olarak nitelendiren Bakan Çelik, çalıştay boyunca karşılıklı hoşgörü ve demokratik olgunluk çerçevesinde görüşlerin ortaya konulduğunu söyledi. Dini hizmet alanlarının sosyal gerçeklik olduğunu belirten Çelik, “Sadece bireyler tarafından karşılanmasına imkan yoktur” dedi. Sorunları görmezden gelmek yerine kabullenmenin ve çözüm için seferber olmanın hedefleriyle aralarındaki mesafeyi daha da kısaltacağını belirten Çelik, “Geçmişte yaşananlara sünger çekelim, unutalım, unutturalım anlayışında değiliz. Aksine, geçmişten ders alalım. Kederlerimizi, acılarımızı değil sevincimizi, birlik ve beraberliğimizi ebedileştirmek, ayrılıklarımızı demokratik çoğunluğa dönüştürmek istiyoruz” dedi. Toplantı daha sonra tekrar basına kapatıldı. Yaklaşık yarım saat sonra toplantı sona ererken, toplantıdan memnun ayrılan da oldu, beklediğini bulamayan da.

‘SOMUT İPUCU GÖREMİYORUZ’

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, beklediğini bulamayanlardan oldu. Toplantının sadece devlet Alevileri dinlediği için değil, bugüne kadar bir araya gelmeyen Alevi örgütleri temsilcilerinin bir araya gelmesi açısından da önemli olduğunu belirten Doğan, Alevilerin, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımak’ın utanç müzesi yapılması ya da otelin tümüyle yıkılarak yerine anıt yapılması, devletin genel bütçeden Alevi örgütlerine kaynak aktarması taleplerinde birleştiklerini belirtti. ‘Akıllı hükümetin bu toplantıdan ders çıkarması gerektiğini’ söyleyen Doğan, Bakan Çelik’in, bu toplantının bilgilendirme toplantısı olduğunu ve aldığı notları, talep ve önerileri hükümete, ilgili birimlere iletmekten başka bir taahhüdü olmayacağını söylediğini aktararak, “Somut bir ipucu göremiyoruz” dedi.

(Ankara/EVRENSEL) - 5 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.