Bakan Çelik "Alevi açılımı"nı anlattı

Bakan Çelik "Alevi açılımı"nı anlattı

Bakan Çelik "Alevi açılımı"nı anlattı Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Alevi açılımı"nı kırmadan, dökmeden,...

A+A-

Bakan Çelik "Alevi açılımı"nı anlattıBakan Çelik "Alevi açılımı"nı anlattı

Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Alevi açılımı"nı kırmadan, dökmeden, sabırla, diyalog zemini geliştirerek ilerletmek istediklerini bildirerek, "Üzerine titrediğimiz bu sürecin şu ya da bu şekilde, şu ya da bu yolla bir şekilde sabote edilmesini, çıkmaza sürüklenmesini, provoke edilmesini asla kabul edemeyiz" dedi.

Haberin Videosu >>>

Bakan Çelik, Rixos Grand Otel'de gerçekleştirilen 6. Alevi Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, bu oturumda siyaset dünyasında konuya ilgi ve duyarlılıklarıyla öne çıkmış eski ve yeni vekillerle ve bakanlarla bir araya geldiklerini söyledi.

Bu toplantıların "Alevi açılımı"nın birer ön etabı olarak değerlendirilebileceğini belirten Çelik, Alevilerin sorun ve taleplerini masaya yatırmak, belli başlı kaygı ve problemlerini açık yüreklilikle ele almak, bu problemlerin aşılmasına yönelik olarak katılımcıların görüş ve önerilerinden yararlanmayı amaçladıklarını ifade etti.

Ana başlığı "Siyaset Oturumu" olarak belirlenen bu çalıştayda da aynı esaslara dikkat ettiklerini ve aynı duyarlılıkları taşıdıklarını dile getiren Çelik, "Toplumsal ve kültürel nitelikli sorunların çözüme kavuşturulmasında siyaset alanının katkısını kolaylaştırıcı ve çözümleyici rolünü her zaman önemsiyoruz" diye konuştu.

"Konu hiçbir grubun tekelinde değil"

Konunun şu ya da bu grubun tekelinde olmadığını belirten Çelik, bütün ülkeyi ilgilendiren toplumsal meseleleri ele alırken yeni bir dil, yeni bir bakış açısı ve güven tazeleyici düzeyde iyi niyet beyanına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Çözüm yolunda önce dinlemek, kavramak ve anlamak sonra da tatminkar adımlar atmak gerektiğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kırmadan, dökmeden, sabırla diyalog zemini geliştirerek Alevi açılımını ilerletmek istiyoruz. Üzerine titrediğimiz bu sürecin şu ya da bu şekilde, şu ya da bu yolla bir şekilde sabote edilmesini, çıkmaza sürüklenmesini, provoke edilmesini asla kabul edemeyiz. Üzerinde durduğumuz konu hassas, niyetimiz samimidir."

Çalıştayda neler konuşulacak?

Arif Sağ, Zafer Üskül, İbrahim Yiğit, Ercan Karakaş, cengiz Güleç ve Bayram Meral'in aralarında bulunduğu katılımcılar, çalıştayda "Aleviler, Devlet ve Millet", "Siyaset Aynasında Aleviler", "Siyasal Deneyimler ve Alevi Taleplerinin Ele Alınışı", "Çözüm Arayışında Aleviler ve Siyaset " başlıkları altında sorunları tartışacak.

Birdal ve Halis neden kurultaya katılmadı?

Devlet Bakanı Çelik, kapatılan DTP'nin eski milletvekilleri Akın Birdal ve Şerafettin Halis'in, Alevi Çalıştayı'na davet edildikleri halde "partilerinin kapatılmasını" gerekçe göstererek oturuma katılmamaları ile ilgili, "Kendilerinin takdiridir. Bizim kapımız herkese açık" değerlendirmesinde bulundu.

Herkesin katılımını sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Çelik, "Eğer katılım bütünüyle arzulanan noktada değilse, bu bir yanlış değildir. Bir eksiklik de değildir" dedi. Birdal ve Halis'in kendisine "davete katılacaklarını" bildirdiklerini anlatan Çelik, "Bilemiyorum, belki son gelişmelerden dolayı katılamayacaklarını ifade ettiler. Kendi takdirleridir. Bizim kapımız herkese açıktır. Dikkat ederseniz her tondan arkadaşımız içeride bulunuyor" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Reha Çamuroğlu'nun bazı kızgınlıklar dolayısıyla çalıştaya katılmadığı söyleniyor. Bu konuda ne diyorsunuz?' sorusuna Çelik, "Ben Çamuroğlu ile görüştüm. Çalıştaylarla ilgili bir sorununun olmadığını söyledi ama katılma ihtimali de var. Belki ilerleyen saatlerde, öğleden sonraki oturuma gelir mi bilemiyorum. Biz herkesin katılmasını isteriz ama takdir kendilerinin" yanıtını verdi.

Ökkeş Şendiller

"Ökkeş Şendiller'i siz mi aradınız, yoksa danışmanlarınız mı davet etti?" sorusu üzerine Çelik, 60 kişilik davetli listesinden eski bakanlar ve konuyla ilgili öne çıkmış kişilerden oluşan 25'ini kendisinin aradığını, geri kalanları da çalışma arkadaşlarının davet ettiğini söyledi. Çelik, yapılan değerlendirmeler çerçevesinde Şendiller'in "çalıştaya katılmayacağını" bildirdiğini kaydetti.

CNNTÜRK - 17 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.