Bakan Çelik: Alevi sorunu 71 buçuk milyonun sorunudur

Bakan Çelik: Alevi sorunu 71 buçuk milyonun sorunudur

Bakan Çelik: Alevi sorunu 71 buçuk milyonun sorunudurDevlet Bakanı Faruk Çelik, yapılan her Alevi Çalıştayı'nın ortak aklı...

A+A-

Bakan Çelik: Alevi sorunu 71 buçuk milyonun sorunudurBakan Çelik: Alevi sorunu 71 buçuk milyonun sorunudur

Devlet Bakanı Faruk Çelik, yapılan her Alevi Çalıştayı'nın ortak aklı oluşturmak suretiyle toplumsal sahiplenmeyi artırdığını, çözüme giden yolu daha da kısalttığını belirterek, ''Çünkü sorun 71 buçuk milyonun sorunudur, o halde çözüm de tüm toplumu kucaklayıcı olmalıdır'' dedi.

Çelik, Swiss Oetlde düzenlenen 4. Alevi Çalıştayı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, Çalıştay boyunca karşılıklı hoşgörü ve diyalog çerçevesinde Alevilik-Bektaşilik konusunun daha çok sosyal bir gerçeklik olduğuna vurgu yapıldığını, var olan sorunların çözümüne ilişkin görüş ve önerilerin cesaretle dile getirildiğini söyledi.

Bugün de dahil olmak üzere çalıştaylarda yer alan tüm katılımcıların konunun hassasiyetini dikkate alıp, sorunun görmezden gelinemez ve dolayısıyla da çözümün ertelenemez olduğu noktasında fikir birliği oluşturmalarının kendilerini son derece mutlu ettiğini belirten Çelik, başından beri meselenin demokratik ortamda özgürce konuşulup tartışılmasından yana olduklarını dile getirdi.

İlk defa devletle Alevi-Bektaşiler arasında doğrudan bir iletişim ve buna bağlı bir diyalog zemini oluşturulduğuna işaret eden Çelik, ''Farklı kesimler ve inisiyatifler de bu sürece dahil edilerek ön yargıların yerini empatilerin almasına gayret gösterdik. Kısaca herkesi 'pişmişi ham etmek yerine, hamın pişmesine' katkı sağlamaya davet ettik'' değerlendirmesinde bulundu.

Bu konuda olduğu gibi yüzyılların birikimi olan tüm toplumsal sorunların demokratik süreç işletilmeden bir kaç toplantı ile çözüme ulaşmasının güçlüğünün farkında oluklarına dikkati çeken Çelik, bu aşamada ayrım yapmaksızın herkese ortak sorumluluk ve görevler düştüğünü, çünkü sorunun suiistimal edilemeyecek kadar hassas, çözümsüz bırakılmayacak kadar da önemli olduğunu ifade etti.

Bu çalışmaları her türlü siyasi kaygı ve beklentiden uzak yaptıklarını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

''Birbirimizi anlama, toplumsal sorunlara çözüm ararken ortak refleks geliştirme ve toplumsal mutabakatı oluşturma açısından da yol göstererek olumlu katkılar sağlamaktadır. Önemli olan siyasi iradenin toplumsal dinamiği de dikkate alarak insan hak ve özgürlüklerin standartlarını yükseltmesidir. Hükümet olarak her alanda bunun azim ve kararlılığı içindeyiz. Geniş ve etkin katılımlarla düzenlemiş olduğumuz çalıştayların bu sürece destek sağladığından kimsenin şüphesi olmasın.

Yaptığımız her çalıştay ortak aklı oluşturmak suretiyle toplumsal sahiplenmeyi artırmakta, çözüme giden yolu daha da kısaltmaktadır. Çünkü sorun sadece Alevi-Bektaşi kardeşlerimizin sorunu değil 71 buçuk milyonun sorunudur, o halde çözüm de tüm toplumu kucaklayıcı olmalıdır. Bütün gayretimiz, bütün çabamız bu yöndedir.''

Bakan Çelik, bundan sonra 3 çalıştay daha gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ve en son yapılacak 7. çalıştaya daha önceki çalıştaylarda yer alanların katılacağını ifade etti.

Bu karma çalıştayda tüm oturumlarda yapılan konuşmaların değerlendirileceğini ve izlenecek yol haritasının genel çerçevesinin belirleneceğini belirten Çelik, ''O vakte kadar herkesin sorunun devamının değil, çözümün parçası olması yönünde tavır takınması işlerimizi daha da kolaylaştıracaktır'' görüşünü dile getirdi.

ZAMAN - 30 Eylül 2009

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.