Bakanlık 'Dersim'e sansürde ısrarcı

Bakanlık 'Dersim'e sansürde ısrarcı

Bakanlık 'Dersim'e sansürde ısrarcı DAHA önce dağıtım yaşağı bulunan “Dersim 38” ile ilgili, mahkeme kararıyla yasak iptal...

A+A-

Bakanlık 'Dersim'e sansürde ısrarcı Bakanlık 'Dersim'e sansürde ısrarcı

DAHA önce dağıtım yaşağı bulunan “Dersim 38” ile ilgili, mahkeme kararıyla yasak iptal edilmesine rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığının sansür ısrarı sürüyor.

DAHA önce dağıtım yaşağı bulunan “Dersim 38” ile ilgili, mahkeme kararıyla yasak iptal edilmesine rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığının sansür ısrarı sürüyor. Sinemacılar sansüre tepki göstermek için bir bildiri yayınladı:

‘’Türkiye’den çıkan filmlerin dünya festivallerinde el üstünde tutulduğu, büyük başarılara imza attığı bir dönemde, ülkemizde sinema alanında yeni sansür mekanizmalarının devreye sokulduğunu kaygıyla izlemekteyiz” denilen bildiride, geçen yıllarda R. Arzu Köksal’ın belgesel filmi “Son Kumsal”ın İnebolu’daki gösterimi nin AKP’li Belediye Başkanı İdris Güleç tarafından yarıda kesilmesi, Hüseyin Karabey’in “Gitmek” ve Kazım Öz’ün “Fotoğraf” adlı filmlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığının müdahalesi ile gösterilecekleri uluslararası festivallerin programlarından son anda çıkartılması hatırlatıldı.

Geçtiğimiz hafta, Bianet Yazarı Av. Fikret İlkiz, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına kaleme alınmış kendisine ulaştırılan bir mektup yayınladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik imzasıyla yapılan bir ‘açıklama’ Çayan Demirel’in “Dersim 38” adlı filminin yasaklanmasını savunuyordu.

‘BİR BELGESELİN UYMASI GEREKEN KURALLAR’

Altyazı Aylık Sinema Dergisi, Documentarist - İstanbul Belgesel Günleri Sine-Sen Sinema Emekçileri Sendikası, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Yeni Film Dergisi ve Yeni Sinema Hareketi adına yapılan açıklamada, “Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı Danıştaya götürerek bu yüz kızartıcı yasağın tekrar uygulamaya konması için çalışmakta ve söz konusu yasağı hararetle savunmaktadır. Bakanlığın açıklamasında dile getirilen ve “Bir belgeselin uyması gereken kurallar” olarak sunulan argümanlar ise, ancak baskı rejimlerinde rastlanabilecek bir propaganda film reçetesinden farksızdır.”

Sinemacılar, “Dersim 38” belgeselinin hukuk mücadelesinin ve bundan sonraki bütün yasakçı girişimlerin takipçisi olacaklarını söylediler. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Evrensel - 09.02.2011

Sinemacıları 'sansür' bıktırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, dağıtım yasağı kaldırılan 'Dersim 38' belgeseline sansür için yeni bir girişimde bulundu. Sinemacılar ise, bakanlığın sansür ısrarına tepkili...
    
Dersim isyanı üzerine bugüne kadar çok kez konuşuldu, yazıldı, kitaplar yayımlandı.

1937-38 yıllarında Dersim bölgesinde yaşanan olaylar, tanıkların ve sanıkların gözünden "Dersim 38" adıyla yönetmen Çayan Demirel tarafından da belgeselleştirildi.

Ancak Denetleme ve Sınıflandırma Kurulu, belgesele dağıtım yasağı getirdi. Bu karar daha sonra mahkeme tarafından iptal edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise, iptal kararını Danıştay'a götürerek, yasağın tekrar uygulamaya konması için yeni bir girişimde bulundu.

Altyazi Aylık Sinema Dergisi, Documentarist - İstanbul Belgesel Günleri, Sine-Sen Sinema Emekçileri Sendikası, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, YeniFilm Dergisi ve Yeni Sinema Hareketi, ortak bir açıklamayla, "Dersim 38" belgeseline yönelik sansür ısrarını kınadı.

Basın açıklaması şöyle:

"Türkiye'den çıkan filmlerin dünya festivallerinde el üstünde tutulduğu, büyük başarılara imza attığı bir dönemde, ülkemizde sinema alanında yeni sansür mekanizmalarının devreye sokulduğunu kaygıyla izlemekteyiz.

Geçen yıllarda R. Arzu Köksal'ın belgesel filmi 'Son Kumsal'ın İnebolu'daki gösterimi AKP'li Belediye Başkanı İdris Güleç tarafından yarıda kesilmişti.

Daha sonra Hüseyin Karabey'in 'Gitmek' ve Kazım Öz'ün 'Fotoğraf' adlı filmleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müdahalesi ile gösterilecekleri uluslararası festivallerin programlarından son anda çıkartılmıştı.

Geçtiğimiz hafta, Bianet yazarı Av. Fikret İlkiz, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına kaleme alınmış kendisine ulaştırılan bir mektup yayınladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik imzasıyla yapılan  bir 'açıklama' Çayan Demirel'in 'Dersim 38' adlı filminin yasaklanmasını savunuyordu.

Daha önce Denetleme ve Sınıflandırma Kurulu tarafından dağıtım yasağı getirilen 'Dersim 38' belgeseliyle ilgili olarak yönetmen ve yapımcı, kararın iptali için mahkemeye başvurarak davayı kazandığı halde; Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı Danıştay'a götürerek bu yüz kızartıcı yasağın tekrar uygulamaya konması için çalışmakta ve söz konusu yasağı hararetle savunmaktadır.

Bakanlığın açıklamasında dile getirilen ve 'bir belgeselin uyması gereken kurallar' olarak sunulan argümanlar ise, ancak baskı rejimlerinde rastlanabilecek bir propaganda film reçetesinden farksızdır.

Sinema sektörünü desteklemesi ve yaratıcı filmlerin yapımını teşvik etmesi beklenen bir kurumda, belgesel yapımını akla ziyan kalıplara sokmaya çalışan, yaklaşımını beğenmediği filmleri ise yasaklamayı marifet sayan bir zihniyetin egemen olması biz sinemacıları utandırmaktadır.

Bu çağdışı ve yasakçı yaklaşımı kınıyor, hem 'Dersim 38' belgeselinin üç yıla yayılan hukuk mücadelesinin hem de bundan sonraki bütün yasakçı girişimlerin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz."

***

Bakanlığa göre "bir belgeselin uyması gereken kurallar"...

"...Belgeselin ne olduğu konusundaki bir araştırma yazısında 'Sinema ile özellikle de belgesel sinema ile uğraşıyorsak belgelemek su içmek, yemek yemek, uyumak gibi zorunluluk olarak çıkmalı karşımıza. Belgeler, belgesel sinemanın en önemli malzemesidir. Belgesel filmler yaparken belleklere yeni belgeler ekleriz. Belgesel sinemacının işi ise bu biriktirdiklerimizi estetik değerlerle önyargısız yoğurmak/yorumlamak' denilmektedir.

Buradan anlaşılacağı üzere belgeselin belgelere dayandırılması ve önyargısız olması esastır. Bahse konu filmin incelenmesinde; anlatımın belgeye dayandırılmadığı, tamamının yorum ve önyargı ile hareket edildiği görülmektedir.

Tarihi bilgi, belge, harita, fotoğraf ve benzeri belgeleyici ve görüntüyü destekleyici unsurlar kullanılmadan anlatım yoluna gidildiği için belgesel niteliği taşımamaktadır..."

Emine Koç / CNNTurk.com - 07.02.2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.