BDP, Maraş Katliamı İçin Araştırma Komisyonu İstedi

BDP, Maraş Katliamı İçin Araştırma Komisyonu İstedi

BDP, Maraş Katliamı İçin Araştırma Komisyonu İstediBDP Diyarbakır Milletvekili Birdal, Maraş katliamının gerçek faillerinin bulunmasının...

A+A-

BDP, Maraş Katliamı İçin Araştırma Komisyonu İstediBDP, Maraş Katliamı İçin Araştırma Komisyonu İstedi

BDP Diyarbakır Milletvekili Birdal, Maraş katliamının gerçek faillerinin bulunmasının pek çok karanlık olayı çözebileceğini belirtti; TBMM'nin kardeşlik ve barışın sağlanması, acıların azaltılması için üstüne düşeni yapmasını istedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Maraş katliamını planlayan ve hazırlayanlarla olaylarda kaç Alevi yurttaşın zarar gördüğünün, kaç kişinin de Maraş'ı terk etmek zorunda kaldığının araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Birdal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde, katliamda yaşananlara ve sonuçlarına yer verdi.

12 Eylül'ün ilk adımları

19-24 Aralık 1978 tarihleri arasında gerçekleşen Maraş katliamının, toplumsal tarihin aydınlatılmamış olaylarından birisi olduğunu belirten Birdal, olayların Çiçek Sinemasına bomba atılması ile başladığını, olayın provokasyon olduğunun daha sonra ortaya çıktığını hatırlattı:

"'Kanımız aksa da zafer İslam'ın', 'Müslüman Türkiye' sloganları ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) il merkezi, PTT ve Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği binalarına saldırıldı.

Alevilerin yoğunlukla oturduğu Yörükselim Mahallesi'nde bir kıraathane bombalandı, bir Alevi dedesi öldü.

21 Aralık'ta sol görüşlü öğretmenler Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu, silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Öğretmenlerin cenaze namazı engellendi.

Camilere komünistlerin saldırdığı haberleri yayılınca saldırılar Alevilerin yoğun yaşadığı mahallere yöneldi. Bu mahallelerde iki gün boyunca evlere girildi, yüzden fazla kişi katledildi. Bu sırada polis ya da askeri güçler saldırganları önleme çabasında olmadı.

26 Aralık'ta saldırılar konu edilerek 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi. Böylelikle 12 Eylül 1980 darbesinin ilk adımları atılmış oldu.

Saldırılar sonucunda resmi verilere göre 105 kişi öldü, 176 kişi yaralandı, 210 ev, 70 işyeri tahrip edildi. Resmi olmayan beyanlara göre ölü sayısı 500'e yakın. Katliam sonrası Alevilerin büyük çoğunluğu kentten göç etti."

Suçlar cezasız kaldı

Birdal, dava sürecine de değindi:

"Olaylardan sonra çoğunlukla sağ ve aşırı sağ görüşlü olarak nitelendirilen 804 kişi hakkında dava açıldı. Sıkıyönetim mahkemelerinde açılan davalar 1991'e kadar sürdü.

Sanıklardan 29'u idam, yedisi müebbet hapis, 321'i 1-24 yıl arasında hapisle cezalandırıldı. İdam ve müebbet hapis cezaları dışındakilere altıda bir oranında cezai indirim uygulandı.

Cezalar 1991'de çıkarılan Terörle Mücadele Yasası nedeniyle ertelendi. Sanıklar serbest bırakıldı. "

Birdal, katliamın perde arkasının halen aydınlatılamadığını belirtti, katliamın gerçek faillerinin ortaya çıkarılmasının pek çok karanlık olayı çözebileceğini vurguladı.

Birdal, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin 19 Aralık'ta Maraş'ta düzenleyeceği anma etkiliğinin toplumsal barışın sağlanması için büyük önem taşıdığını da ifade etti; TBMM'nin de kardeşliğin, barışın, sağlanması ve acıların azaltılması için üstüne düşeni yapması gerektiğini belirtti. (BB)

Ankara - BİA Haber Merkezi - 17 Aralık 2010, Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.