Binboğalar'ın insancıl değerleri için

Binboğalar'ın insancıl değerleri için

Binboğalar'ın insancıl değerleri için “Der Mahzuni, yanlış yere yürürsem,Nefsim için toprak olur çürürsem,İnsanları...

A+A-

Binboğalar'ın insancıl değerleri için Binboğalar'ın insancıl değerleri için

“Der Mahzuni, yanlış yere yürürsem,

Nefsim için toprak olur çürürsem,

İnsanları ayrı gayrı görürsem,

Gözlerimin kör olması ne güzel”

İnsani değerlerin öne çıkması, farklı din ve mezhep ile ırktan insanlar arası hoşgörü ve toplumcu bir birlik isteyen Alevi Mamık-ı Kose (Şıh Mamo) anılıyor.

İç Toroslar’da, ama bilinen adıyla Binboğaların eteğinde Sarız’ın Kırkkısrak köyünde, 1840-1921 yılları arasında yaşamış ve bir çok ozana fikri düzeyde kaynaklık etmiş Şıh Mamo anılıyor.

Kayseri Alevi Kültür Merkezi tarafından organize edilen anmada Kırkısraklılar Vakfı da destekleyen kurum olarak öne çıkıyor.

Görüşlerini aldığımız dernek başkanı ve ABF GYK Üyesi Rüstem Gümüş de “insani değerlerin günümüzde yaşatılması, kardeşlik barış ve emek gibi yüce değerlerin ete kemiğe bürünmesi için bu tarz etkinlikleri önemsiyoruz” dedi.

Yok edilmeye çalışılan ve gericiliğin asimile etmeye çalıştığı kültürümüzün gün yüzüne çıkarılması için bu anma etkinliğini önemsediklerini de ifade eden Gümüş, anması yapılacak Şıh Mamo’nun bölgedeki etkisini geri yorumlarla değil ilerici çağdaş fikirlerle kendi değerimiz yapmak için çabaladıklarını söyledi.

GENÇLER EN ÖNDE OLMALI

Binboğalar coğrafyasında, Kürt Alevilerinin yoğun yaşadığı bu bölgede; ilerici çağdaş bir kültüre zemin hazırlamak ve kaybolmasını engellemek için çalışmalarına devam ettiklerini ve devamı gelecek bir etkinlik organize ettiklerini aktaran Gümüş, özellikle gençlere seslenerek şunları söyledi: “Gençlerimizin her türden yozlaşmaya, gerici fikirlere karşı; emek, demokrasi ve barış için mücadele etmeleri gerektiğini söylüyoruz. Asimilasyona karşı Kürtler ve Aleviler olarak tüm olumlu bulduğumuz değerleri yaşatmalıyız. Daha çok okuyup kendimizi geliştirmeliyiz.”

Yakup Aslandoğan - Kayseri / EVRENSEL - 08.08.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.