Bodrum'da zorunlu din derslerine karşı eylem

Bodrum'da zorunlu din derslerine karşı eylem

Bodrum'da zorunlu din derslerine karşı eylemBodrum Yurttaş İnisiyatifi üyeleri ve bazı alevi yurttaşlar, zorunlu din dersinin kaldırılması için...

A+A-

Bodrum'da zorunlu din derslerine karşı eylemBodrum'da zorunlu din derslerine karşı eylem

Bodrum Yurttaş İnisiyatifi üyeleri ve bazı alevi yurttaşlar, zorunlu din dersinin kaldırılması için eylem yaptı.

Bodrum- Yurttaşlar nüfus cüzdanlarındaki “İslam” yazısının silinmesi için de Bodrum Nüfus Müdürlüğü’ne toplu halde dilekçe verdi. Bodrum Belediye Meydanı’nda toplanan yaklaşık 100 kişi, “Zorunlu din derslerine hayır” yazılı pankart açtı. Bodrum Yurttaş İnisiyatifi’nden Hıdır Çam, burada yaptığı konuşmada, türbana özgürlüğü insan hakkı gören iktidarın, diğer yandan çocuklara zorunlu din dersi öğretmek istediğini vurguladı.

Çam, “Biz artık sözün tükendiği noktaya geldik. 1980’li yılların sonunda bir milyona yakın imza topladık. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde davalar kazandık. Ama yargı kararları uygulanmıyor. Önümüzdeki hafta İzmir’de açlık grevine gideceğiz” dedi. Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan da eylemi,  Türkiye’nin her yerine yayılması amacıyla başlattıklarını vurguladı.

Protestocu grup daha sonra ilçe nüfus müdürlüğüne giderek dilekçelerini verdi. Dilekçelerde öncelikle din bölümünün boş bırakılması istendi. İktidarın bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmaması durumunda yurttaşlar, bu bölüme farklı bir din yazdıracaklarını vurguladılar. Yurttaş İnisiyatifi Avukatı Metin Kesikçiler’in geçen hafta Bodrum Nüfus Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru sonrası, kimliğinden “İslam” yazısı silinmişti.

Cumhuriyet - Nurperi Değirmenci - 11 Kasım 2010

Alevi vatandaşlar, kimliklerinden 'İslâm' ibaresini sildirmek için dilekçe verdi
 
Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir grup Alevi vatandaş, okullardaki zorunlu din derslerini protesto amacıyla kimliklerindeki "İslâm" ibaresini sildirmek için Nüfus Müdürlüğü'ne dilekce verdi. Belediye Meydanı'nda toplanan yaklaşık 15 kişi, "Zorunlu din derslerine hayır." yazılı pankart açtı. Grup adına konuşan Hıdır Çam, "1980'den beri ülkemizde, özellikle 12 Eylül'ün uygulaması olan zorunlu din derslerine karşı Aleviler olarak mücadele veriyoruz." dedi.
 
Çam, 30 yıldır devam eden mücadelelerinde hiçbir karşılık görmediklerini belirterek, "Tam tersine biz zorunlu din dersiyle uğraşırken taslak program olarak bugün ikinci bir din dersi gündeme geldi. Aleviler üzerinden bu asimilasyon politikası, artarak devam etmektedir. Bizler tarih boyunca camilere girmedik, namaz kılmadık, abdest almadık. Bizim kendimize göre inanç biçimimiz var, buna rağmen 30 yıldır çocuklarımıza okullarda devlet tarafından farklı bir mezhebin eğitimi verilmektedir." şeklinde konuştu.

Protestocu grup, dilekçelerini verdikten sonra olaysız şekilde dağıldı.

Zaman - (CİHAN) - 11.11.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.