Bu Ülkenin Diyanet'e değil Sünni Çalıştayı'na İhtiyacı var!

Bu Ülkenin Diyanet'e değil Sünni Çalıştayı'na İhtiyacı var!

Bu Ülkenin Diyanet'e Değil Sünni Çalıştayı'na İhtiyacı Var!Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan...

A+A-

Bu Ülkenin Diyanet'e değil Sünni Çalıştayı'na İhtiyacı var!Bu Ülkenin Diyanet'e Değil Sünni Çalıştayı'na İhtiyacı Var!

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan GEÇMEZ'in basın açıklaması

"Devlet Bakanı Faruk Çelik, 20 Ocak 2010 tarihinde Anadolu Ajansı’nda çıkan habere göre, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasına ilişkin değerlendirmelerin yüzeysel olduğu” ve “Türkiye’de vatandaşların %73’ünün diyanetten memnun olduğu” açıklamasında bulunmuştur.

Her şeyden önce Bakan Sayın Çelik’in Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) gibi ülkemizin çok sorunlu ve tartışmalı bir konuda sadece sayılara dayandırarak yapmış olduğu açıklamaya katılmadığımızı belirtmek istiyoruz. Vakıf olarak Alevi Çalıştayı’nda DİB hakkında ileri sürdüğümüz görüşlerde ve Bakan Sayın Çelik’e kapsamlı ve gerekçeli olarak sunmuş olduğumuz raporda belirttiğimiz değerlendirme, istem ve önerilerde temel ilkemiz “din ve inanç alanında temel hak ve özgürlükler ve eşit yurttaşlık anlayışıdır”.

Bir kez daha vurgulamak isteriz ki, DİB İslam’la ilgili bütün alanlarda tekel oluşturma gayesiyle referans mercii olarak kendini gösterme arzusunu, vasfını korumak ve sürdürmek istemektedir. Gerek zorunlu din dersleri, gerek kaynakların eşit paylaşımı, gerek inançların kendilerini tanımlama özgürlüğü ve gerekse inançların kendi tecrübe ediliş tarzları, vb alanların tümünde DİB, ülkemizde sorunların çözüm yolunu kapatan başlıca aktördür.

Bu bağlamda DİB hakkındaki değerlendirmelerimiz sadece Alevilerle değil aynı zamanda başta Sünniler olmak üzere din ve dinsizlikleri ile bütün yurttaşlarımızla ile ilgilidir. Örneğin inançlarına ve ibadetlerine büyük saygı duyduğumuz “Sünniler gerçekten DİB’nı istiyor mu?” DİB, bir kamu kurumu olarak, Sünni olsun veya olmasın; Kürdün, Ermeni’nin, Alevinin, Hristiyanın, Süryaninin, Bahai’nin, ateistin, vb. bu ülkenin yurttaşı olan herkesin ödediği vergilerle finanse edilmektedir. Bakan Sayın Çelik’in Sünni yurttaşlara, Sünni olmayanların parasıyla da finanse edilen Camide ve maaşı ödenen İmamın arkasında ibadet etmek isteyip istemediklerini; dolayısıyla bu durumdan “rahatsız” veya “memnun” olup olmadıklarını sormasını istiyoruz. Bu anlamda bu ülkenin “Sünni Çalıştayı”na da ihtiyacı vardır.

Ayrıca, Bakan Sayın Çelik, Alevileri kastetmediğini söylese de, DİB’nın kaldırılmasını savunan birçok kişinin çözümsüzlüğü dayattığı açıklamasını da yadırgıyoruz. Vakıf olarak temelde DİB’nın kaldırılması görüşündeyiz. Ama kaldırılması mümkün görünmüyorsa, Alevi Çalıştayı’nda Bakan Sayın Çelik’e resmi olarak sunduğumuz raporda açıkladığımız gibi, tarafsızlık ilkesiyle ve denetim işlevi doğrultusunda DİB “yeniden düzenlenmeli ve yapılandırılmalıdır”. Bu ve diğer bütün değerlendirmelerimizin ve görüşlerimizin dayanağı “sayılar değil haktır”.

Ercan GEÇMEZ
Genel Başkan"

KAYNAK : Alevihaber.com Özel - 21 Ocak 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.