Çamuroğlu'ndan miting eleştirisi

Çamuroğlu'ndan miting eleştirisi

Çamuroğlu'ndan miting eleştirisiANKARA - AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Pazar günü 100 bin kişiyi Sıhhıye Meydanı’na...

A+A-

Çamuroğlu'ndan miting eleştirisiÇamuroğlu'ndan miting eleştirisi

ANKARA - AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Pazar günü 100 bin kişiyi Sıhhıye Meydanı’na toplayan Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Kültür Derneği’nin yöneticilerini eleştirerek, mitingin tebrik edilemeyeceğini söyledi. Çamuroğlu, "Hükümeti, Ankara Çayı’na süpürmek mi oturup sorunların çözümü için konuşmak mı istiyorsunuz?  Mitinginizi, yerel seçimleri hedefleyerek mi düzenlediniz, yoksa muradınız gerçekten Alevilerin sorunlarının çözümlenmesi mi?" diye sordu.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı söz alan Çamuroğlu’na CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, "Sözle olmaz eylemle olur" diye laf attı.

Önce düzenleyenlere tebrik

Çamuroğlu, demokratik ülkelerde, sivil toplumun taleplerini, bu tür eylemlerle duyurmasının doğal olduğunu belirterek, toplantının düzenli ve barış içinde geçmesi nedeniyle düzenleyenleri ve emniyet güçlerini tebrik etti.

Sorunlar Osmanlı’dan

Alevilik ile ilgili sorunların, Alevi vatandaşların şikayetlerinin, yeni sorunlar ve şikayetler olmadığını dile getiren Çamuroğlu, Cumhuriyetin, bu sorunları, pek çok sorunla birlikte Osmanlı’dan devraldığını kaydetti.

CHP’liler laf attı

Çamuroğlu’nun, bu sorunların, "Hassasiyet ve gözyaşı içerdiğini" söylemesi üzerine CHP milletvekilleri, "Duygu sömürüsü yapma" şeklinde tepki gösterdi. Çamuroğlu, "Birbirimize yaşattığımız, zaman zaman ülkemiz siyasetinin, hatta uluslararası siyasetin hepimize yaşattığı derin acıların açtığı, derin izleri taşır. Yüzlerce yıllık, duygu yüklü, inançlarımız etrafında oluşan böylesi sorunları çözmek üzerine konuşur, diyaloglar geliştirmeye çalışırken, çok daha sakin, yumuşak, muhatabımıza açık olmamız gerekir" diye konuştu.

Hızır Paşa

Siyasette tribünlere oynamanın bazen siyasetçiye haz verebileceğini kaydeden Çamuroğlu, "Parlayıcı olduğunu defalarca gösteren konularda, şuur sahibi olarak, tribünlere oynamak değil de çözüme yönelmek gerekmektedir" dedi.

Yunus Emre’nin, ‘Neçe yumuşak söylese, sözü savaşa benzer’ sözüne dikkat çeken Çamuroğlu’na CHP milletvekilleri, "Söyleyecek sözün yok", "Hızır Paşa, bırak bu hikayeyi" diye karşılık verdi.

Sonra eleştiri

Çamuroğlu, pazar günü miting düzenleyenleri, bu konuda tebrik etmenin mümkün olmayacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümeti, Ankara Çayı’na süpürmek mi istiyorsunuz, oturup sorunların çözümü için konuşmak mı? Mitinginizi, konuşmalarda dile getirdiğiniz gibi yerel seçimleri hedefleyerek mi düzenlediniz, yoksa muradınız gerçekten Alevilerin sorunlarının çözümlenmesi mi? AKP’yi kapatılması, kapattırılması, bir şekilde ortadan kaldırılması gereken bir siyasi varlık olarak mı görüyorsunuz, yoksa demokratik gerçeğimizin güçlü bir temsilcisi olarak mı? Biz ne yaparsak yapalım, baştan karşı mı olacaksınız yoksa diyaloğa niyetiniz var mı? Artık karar verin. Sorunların çözüm yeri TBMM ve Hükümettir. Buyurun konuşalım, tartışalım. Ülkemiz için çözümleri buna uygun üsluplarla burada arayalım."

Başbakan Erdoğan’ı savundu

Bir bakanın, geçen yıl, "Bu ülkede Alevi vatandaşlarımızın sorunları vardır ve bunlar çözülmelidir" dediğini söyleyen Çamuroğlu, duymak istemeyenlerin, bunu da duymadığını vurguladı.

Daha önce bir başbakanın, "Bu matem sizin değil, bizim, hepimizin matemidir" deyip demediğini soran Çamuroğlu, TBMM açısından, 2008 yılının, pek çok nedenle verimli olamadığını belirtti.

"Bütün partiler burada, ülkenin tarihi ve büyük sorunu da burada, orta yerde duruyor, çözülmeyi bekliyor" diyen Çamuroğlu, sözlerini, "Hükümetimizin bu konudaki çözüm iradesini yeni dönemde daha da güçlü şekilde ortaya koyacağını düşünüyorum. Gelin diyaloğumuzu artıralım, gelin bu konudaki birikimlerimizi birbirimizle paylaşalım, gelin el birliğiyle, ben yaptım, sen yaptın demeden ülkemizin fay hatlarından birini ortadan kaldıralım. Sorun ortada ve çözüme de çok yakın olduğumuzu hissediyorum" diye tamamladı.

Alevihaber.com - 12 Kasım 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.