Çanakkale'de "Altına Hayır" mitingi

Çanakkale'de "Altına Hayır" mitingi

Çanakkale’de ‘Altına Hayır’ mitingiKaz Dağları ve Madra Dağı’nda yürütülen altın arama çalışmalarını...

A+A-

Çanakkale’de ‘Altına Hayır’ mitingiÇanakkale’de ‘Altına Hayır’ mitingi

Kaz Dağları ve Madra Dağı’nda yürütülen altın arama çalışmalarını protesto etmek için Çanakkale’de “Altına Hayır” mitingi düzenlendi.
 
ÇANAKKALE - Çanakkale’den 11, Balıkesir’den 6 belediyenin, Kaz Dağları ve Madra Dağı’nda yürütülen altın madeni arama ve sondaj çalışmalarına karşı kurduğu “Kaz Dağları ve Madra Dağı Çevre Platformu”nun öncülüğünde, Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda bir miting düzenlendi. Mitinge katılanlar ellerinde Türk bayrakları ve dövizlerle, Kaz Dağları ve Madra Dağı’nda yürütülen altın madeni arama çalışmalarını protesto etti.

GÖKHAN: ÜLKEYE SAHİP ÇIKMAKLA EŞDEĞER

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, mitingde yaptığı konuşmada, “Aramızda bize destek veren tanrılar tanrısı Zeus, Paris, Afrodit, Hera, Athena var. Onlar, güzellik yarışması için değil Kaz Dağları’nı kurtarmak için yarışıyorlar” dedi.

Gökhan, şöyle konuştu: “Aramızda Mustafa Kemal var, aramızda şehitlerimiz var, bize bu toprakları nasıl kurtardıklarını anlatıyorlar. Yukarıda bu güzelliklerin yaratıcısı Tanrı var. O da bizi gözetliyor; (ne yapıyorsun ey kulum?) diyor.” diye konuştu.

“Kaz Dağları efsanedir, tarihtir, bir bütündür, dünyanın en önemli ekolojik bölgesidir. Oksijen üretim merkezidir. Bugün yağan bu yağmur bir işarettir. Kaz Dağları’nı bozduğunuzda bu yağmuru bir daha bulamayacaksınız, susuz kalacaksınız” diyen Gökhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Coğrafyasıyla, stratejik konumuyla, emperyalist güçlerin iştahını kabartan bu topraklarda, yıllarca ulusal mücadele verilmiş ve onlara dersleri verilmiştir. O yolla ülkemizi talan edemeyenler, şimdi bu yöntemle ülkemizin kaynaklarını alıp götürmeye çalışıyorlar. Kaz Dağları’na sahip çıkmak, ülkemize sahip çıkmakla eş değerdir. Kaz Dağları’nın üstü, altından milyarlarca kere daha değerlidir.”
 
ÖZNAL: KAÇ YÜZ BİN TON SİYANÜR KULLANILACAK?

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfez Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal da Biga Yarımadası ve Edremit Körfezi için 106 tane maden arama ruhsatı başvurusu olduğunu, bu maden arama ruhsatlı arama sahalarının her birinin 2 kilometrekareden oluştuğunu savunarak, şunları kaydetti: “Sadece Küçükdere köyünde, Koza Altın Madencilik’in 4 kilometrekare ruhsat arama sahası var. Küçükdere maden sahası bu sabahtan itibaren kapatıldı. Paranın peşinde olanlar, paraya kul olanlar, haklı olabilirler mi? Bir başka yalanları da şu; Türkiye’de 300 bin ton siyanür kullanılıyormuş, altın madeninde ise yalnızca 3 bin ton siyanür kullanılıyormuş. Siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz? Türkiye’de iki tane işletilen altın madeni var. Biri Bergama Ovacık, diğeri Uşak Eşme Kışladağ. İkisinin de yaptıkları aramalarda hukuksal hiçbir zeminleri yok. Sadece iki tane madende bu kadar siyanür kullanılıyor. Binlerce maden olursa Türkiye’de, o ruhsat aldığınız 155 bin metre karede bu madenciliği yaparsanız, kaç yüz bin ton siyanür kullanacaksınız?”

3. ÇANAKKALE SAVAŞI

Kaz Dağları ve Madra Dağı Çevre Platformu Yürütme Kurulu Başkanı ve Çan Belediye Başkanı Ali Sarıbaş da mitingdeki konuşmasında, “Bugün altıncılara karşı, Maden Yasası’na karşı, 5177 sayılı yasaya karşı 3. Çanakkale Savaşı’nı başlatıyoruz. Çanakkale geçilmez, geçirtmeyeceğiz” dedi.

Sarıbaş, bugün yağmur altında “altına hayır” dediklerini belirterek, “Bu yağmurları altın aramaya başladığımızda bir daha göremeyeceğiz” diye konuştu.
 
Kaz Dağları’nda altın bulunduğunun herkes tarafından bilindiğini ifade eden Sarıbaş, katılımcılara “Bu güzellikleri, doğa harikasını, Kaz Dağları’nın üzerindeki kültürleri ve değerleri, havayı, suyu, kaplıcaları, meyvelerini, endemik bitkilerini, hayvancılığını, oksijenini kısacası yaşam alanlarını kaybetmek istiyor musunuz? Oksijensiz kalalım mı? Susuz kalalım mı? Bu ülkede ormansız kalalım mı?” sorularını yöneltti. Her sorusuna “Hayır” yanıtını veren gruba, “O zaman hep birlikte bugün olduğu gibi bundan sonra da mücadelemize devam edelim mi?” diyen Sarıbaş, “Evet” yanıtını alınca, “O zaman Çanakkale Savaşı’nı gerçekten kazanacağımızın güvencesini bu sözlerinizle verdiniz” dedi.

Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur da milli mücadelenin destanının yazıldığı Çanakkale’ye zamanında topla tüfekle giremeyenlerin şimdi farklı yollarla geldiklerini öne sürdü.

MİTİNGE YOĞUN KATILIM

26 belediye başkanı, 300 sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcisinin katıldığı mitingde vatandaşlar, girişte kurulan noktalarda sıkı kontrolden geçirildikten sonra Cumhuriyet Meydanı’na alındı.

Bayramiç ilçesine bağlı Evciler köyünde yaşayan Hanife Dörtbaş’ın, Kaz Dağları için yazdığı şiiri okuduğu mitingde, çevre belediyelerin başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Kaz Dağları ve Madra Dağı’nda yürütülen altın madeni arama çalışmalarıyla ilgili görüşlerini dile getirdi.
 
Mitingde, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra Bursa ve Balıkesir’den gelen Çevik Kuvvet ekipleri de görev yaptı. Yağmur altında yapılan, katılımcıların “Suyumuzun Zehirlenmesine Seyirci Kalamayız”, “Altına Hayır” gibi sloganlar attıkları miting olaysız sona erdi.

Öte yandan, mitinge Bayramiç ilçesinden yoğun katılım oldu. Sabah erken saatlerden itibaren mitinge katılmak üzere Bayramiç Belediyesi önünde toplanan yüzlerce kişi için Bayramiç ve Köyleri Çevre Platformu yöneticileri 40 otobüs ve minibüs temin etti.

Mitinge katılmak isteyenlerin sayısının fazla olması nedeniyle ilçede yeterli araç bulunamazken, 1500 kişi temin edilen araçlara bindirilerek miting alanına gönderildi. Yaklaşık 500 kişi ise Çanakkale’ye gidebilmek için uzun süre araç bekledi.

AA - NTV-MSNBC - 06 Nisan 2008 Pazar

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.