Cem Vakfının Toplantısında Skandal Konuşma

Cem Vakfının Toplantısında Skandal Konuşma

Cem Vakfının Toplantısında Skandal KonuşmaCem Vakfı tarafından bugün Kadıköy Bostancı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen Alevi Toplumunu Bilgilendirme...

A+A-

Cem Vakfının Toplantısında Skandal KonuşmaCem Vakfının Toplantısında Skandal Konuşma

Cem Vakfı tarafından bugün Kadıköy Bostancı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen Alevi Toplumunu Bilgilendirme Toplantısı sona erdi.Cem TV’den canlı olarak yayınlanan toplantı saat 10.30 da başladı. Akademisyen, Dede, Din Kültürü Öğretmeni, İlahiyatçı gibi toplumun değişik kesimlerinden katılımcılar Alevilerin Yeni Anayasa Tasarısına ilişkin düşüncelerini ilettiler. İzmir’de Cem Vakfı’nın verdiği iftar yemeğinde boy gösteren ilahiyatçıların tam kadro toplantıya katıldıkları görüldü. Bu durum “Acaba toplantıyı Diyanet İşleri Başkanlığı mı organize ediyor?, toplantının sponsoru Diyanet mi? vb. soruları akla getirdi. Toplantıya bir katılımcının "neden namaz kılmıyorsunuz, oruç tutmuyorsunuz?" şeklindeki sözleri damgasını vurdu.

Katılımın düşük olduğu gözlenen toplantıda, bugüne kadar Cem Vakfı tarafından savunulan çeşitli düşünceler tekrar dile getirildi. Cem Vakfı’na yakın birkaç kuruluşun davet edildiği toplantıda İnanç Özgürlüğü açısından Yeni Anayasa'nın değerlendirilmesi yapıldı. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ve CHP Milletvekili Bayram Meral gibi tanıdık birkaç isminde katıldığı toplantıda Diyanetten Alevilere pay ayrılması ve Din Dersinin seçmeli hale getirilmesi görüşü savunuldu. Bilindiği üzere bu görüşler Alevi kamuoyundan pek destek görmüyor. Aleviler Diyanet İşleri Başkanlığının tamamen kaldırılmasını ve zorunlu din derslerine ilişkin Anayasasının 24. maddesinin değiştirilerek din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını savunuyor.

Bu arada toplantıda bir de skandal yaşandı. Davetliler arasında yer alan Nurcan Öztürk söz alarak “Aleviler neden namaz kılmıyor, oruç tutmuyor, hacca gitmiyor, bunlar Aleviliğin özüdür. İslam’ın şartı beştir. Diyorlar ki Hz. Ali namaz kılarken öldürüldü... Bundan dolayı namaz kılmamak olur mu? Bunu gençlere nasıl açıklayacaksınız... Hz. Ali banyo yapmasaydı bizde mi yapmayacaktık !!!” şeklinde bir konuşma yaptı. Bu konuşma,  toplantıya çağrılan davetli profilini anlamak açısından yararlı oldu. (Alevi İslam diye adlandırılan düşünce bu olsa gerek.)

Toplantı sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde AİHM’nin zorunlu din dersi ile ilgili kararına atıfta bulunurken, bu kararın alınması noktasında mücadele eden Hasan Zengin ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin adının kullanılmamasına özen gösterildiği dikkatlerden kaçmadı.

Saat 18:00’de sona eren toplantının kapanış konuşmasını Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan yaptı. Doğan konuşmasında Alevi İslam anlayışının anayasal güvence altına alınması gerektiğini ifade etti. Toplantı günler önce hazırlandığı anlaşılan sonuç bildirisinin okunması ile sona erdi.

Hüseyin YILDIZ / İSTANBUL

28.10.2007 – ALEVİ HABER AJANSI

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.