Cemevleri ibadethane mi tartışması

Cemevleri ibadethane mi tartışması

Cemevleri ibadethane mi tartışmasıHükümetin Alevilerin sorunlarını çözmek için başlattığı Çalıştay'ın ilk gün...

A+A-

Cemevleri ibadethane mi tartışmasıCemevleri ibadethane mi tartışması

Hükümetin Alevilerin sorunlarını çözmek için başlattığı Çalıştay'ın ilk gün tartışması: Cemevleri ibadethane mi değil mi?

Bazı Alevi örgütlerinin protesto edip katılmadığı Alevi Çalıştayı önemli tartışmalara sahne oluyor. Cemevlerinin ibadethane sayılıp sayılmayacağıyla ilgili ilk gün tartışmaları çözümün o kadar da kolay olmayacağının göstergesi.

Hükümetin Alevilerin sorunlarını çözmek için başlattığı son Alevi Çalıştayı’nın ilk gününde cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilip edilmeyeceği tartışıldı. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan “Diyanet İşleri Başkanlığının cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilemeeyceği yönündeki açıklamasına, ''Başkan kendi fikrini söylemiş. Ama talihsiz bir beyan. Başkan kendisini hala şeyhülislam sanıyor. Osmanlı'nın yıkıldığının farkında değil. Diyanetin, kimsenin ibadetini tayin etme yetkisi yok'' yanıtı verdi.

Gazeteci-Yazar Ali Bulaç cemevlerinin statüsünün ne olacağı konusunda da problem çıktığını belirterek, ''Cemevlerinin Diyanete mi Kültür Bakanlığına mı bağlanacağına henüz karar verilmedi'' dedi.

Bazı katılımcıların cemevlerini inanç ve kültür merkezi olarak görmekten yana olduğunu, bazılarının ise ibadethane olarak tanınmasını istediğini anlatan Bulaç, ''Bir dinin içinde birden fazla mabet olmaz. İslam dininin mabedi mescittir. Mescit, sadece Sünnilerin ibadethane olarak kabul ettiği mekanlar değil, Şiilerin de Zeydilerin de ibadethane olarak kabul ettiği bir yerdir'' diye konuştu.

ÇALIŞTAY RAPORU ŞUBAT'TA

Faruk Çelik, Çalıştaylarla ilgili ön raporu Pazartesi günü Başbakan Erdoğan’a sunabileceğini ancak asıl raporu Şubat ayında tamamlamaya çalışacaklarını söyledi.

KAYNAK : İnternethaber.com - 28.01.2010

***

Taraflar kampa girdi

Alevi çalıştayında sona yaklaşıldıAlevi çalıştayı 3 günlük kampa girdi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bakan Faruk Çelik, “tatminkar adımlar atmak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.  Çalıştayın 3 gün sürecek yedinci ve son oturumu Kızılcıhamam'da başladı.

Önceki 6 oturumda konuşulan başlıkların değerlendirilmesi ve bir rapor hazırlanması tasarlanarak.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan bakan Faruk Çelik, bir kez daha süreçte hükümet olarak kararlı ve samimi oldukları mesajını verdi.

Masadaki 42 konuğa. Aralarında bir tek kadının bile davetli olmadığı masadaki konuklara.

İşte bu durum gazeteci Oral Çalışlar'ın tepkisini çekti. Çalışlar rahatsızlığını bakan Çelik'e de iletti. Çelik de, "Bu bizim eksikliğimiz ama art niyet yok" dedi.

Toplantıya bir de davet edildiği halde gelmeyen konuklar vardı.

Alevi açılımının mimarlarından AK Parti milletvekili Reha Çamuroğlu ile Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız gibi.

Çamuroğlu, gelmeme nedenini açıklamadı ama Balkız, düzenlediği basın toplantısıyla tepkisini dile getirdi, "bugünkü çalıştaya davet edilenler Cem Vakfı ve çevresidir. Çalıştay, Cem Vakfı ile AKP arasında geçen bir alışverişten ibarettir" dedi.

Balkız'ın sözlerine Cem Vakfı'ndan yanıt gecikmedi.

Kapalı kapılar ardında devam eden toplantının birinci günündeki tek tartışma bu da değildi.

Cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi, Aleviliğin tanımının yapılması konularında farklı düşünenler de masada karşı karşıya geldi.

Tıpkı çalıştaydan somut sonuç çıkıp çıkmayacağı konusunda olduğu gibi.

30 Ocak'ta bitecek toplantı sonunda bir rapor hazırlanıp Başbakan'a sunulması planlanıyor.

KAYNAK : Beyazgazete.com - 28.01.2010

***

'MAKULİYET ORTAMI SAĞLANDI'

Devlet Bakanı Faruk Çelik, 'Gelinen noktada problemlerin çözümüne ilişkin olarak toplumumuzun tüm kesimlerinde belli düzeyde bir makuliyet ortamı sağlanmıştır' dedi.

Çelik, Kızılcahamam Asya Termal Otel'de düzenlenen 7. Alevi Çalıştayı çalışmalarına başladı.

Bakan Çelik, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, hükümet olarak şimdiye kadar devlet katında yeterli ilgiye mazhar olamamış tüm vatandaşlarla konuşmak, onların talep, beklenti, sıkıntı ve şikayetlerine kulak vermek ve bunlara bir hal çaresi bulmak için samimi bir gayret içinde olduklarını dile getirdi. Çelik, şöyle devam etti:

''Mevcut sorunlarla yaşamayı bir alışkanlık hatta bir yaşam tarzı haline getirenler, bu sorunların varlığından nemalananlar ve ihtiraslarını kurumsallaştıranlarını, çözüm konusundaki ayak direyici duruşlarıyla toplumun sağduyusuna havale ediyoruz. Ayrıca mevcut sorunların asla çözülemeyeceği noktasında, üzerine titrenerek oluşturulan havayı, her vesileyle karartmaya çalışan bir tür öğrenilmiş çaresizlikle toplumda umut yerine kaygı ve tepki üretenlerin durumlarını da bir hayli sorunlu bulduğumuzu ifade etmek istiyorum.''

Toplumsal sorunların tümünde olduğu gibi Alevi ve Bektaşi vatandaşların insan hakları ve vatandaşlık temelinde maruz kaldıkları sıkıntıların ortadan kaldırılmasının sadece siyasi iradenin kararlılığıyla çözülemeyeceğini vurgulayan Çelik, her vatandaşın taşın altına elini koyması gerektiğini söyledi.

-''DEMOKRATİKLEŞME ARZUSUNUN GEREĞİ''-

Çalıştaylarla demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı kalarak vatandaşların sorunlarını çözmeyi ve toplumsal barış için tehdit üreten engelleri aşmayı istediklerini söyleyen Çelik, Aleviliği bir tür inanç, bilgi ya da yaşam biçimi olarak algılayan vatandaşların her fırsatta dile getirdikleri problemleri çözmek için doğrudan inisiyatif almayı her alanda gerçekleştirmeye çalıştıkları demokratikleşme arzusunun gereği olduğunu kaydetti.

''Gelinen noktada problemlerin çözümüne ilişkin olarak toplumumuzun tüm kesimlerinde belli düzeyde bir makuliyet ortamı sağlanmıştır'' diyen Çelik, bu ortamı değerlendirmek ve vatandaşların sorunlarını istismar, aldatma ve oyalama içinde olmaksızın gidermekle yükümlü olduklarını dile getirdi.

Çalıştay sürecinin başarıyla yol alabilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Çelik, ''Bu konu şu yada bu grubun, zümrenin tekelinde değildir. Bütün bir ülkeyi ilgilendiren toplumsal meseleleri ele alırken yeni bir dil yeni bir bakış açısı ve her şeyden önce güven tazeleyici düzeyde iyi niyet beyanına duyulan ihtiyaç had safhadadır. Çözüm yolunda önce dinlemeye, kavramaya sonra da tatminkar adımlar atmaya mecburuz. Kırmadan, dökmeden, sabırla diyalog zeminini geliştirerek bu konuda mesafe almak istiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Basına kapalı olarak 3 gün sürecek değerlendirme çalıştayına, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Başkanı Zafer Üskül, eski milletvekillerinden Arif Sağ, gazeteci Oral Çalışlar, Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Hamza Aktan, AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan'ın da aralarında bulunduğu davetliler katılıyor.

KAYNAK : Haber10.com - 28.01.2010

***

Alevi Çalıştayı raporu şubatta hazır

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi Çalıştaylarıyla ilgili raporu şubat ayında tamamlamaya çalışacaklarını söyledi. Çelik, ön raporu Pazartesi günü Başbakan'a sunacak.

Bakan Çelik, Kızılcahamam Asya Termal Otel'de 7. Alevi Çalıştayı'na verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Alevilerin somut talepleriyle ilgili Hükümetin somut adımları olacak mı?'' sorusu üzerine Bakan Çelik, çalıştayları birilerini hoşnut etmek için yapmadıklarını, burada ortaya atılan tüm bilgi ve verileri önemsediklerini söyledi. Bakan Çelik, bu çerçevede sorunu çözmek için çalıştıklarını kaydetti.

''Çalıştaylarla ilgili rapor ne zaman hazırlanacak?'' sorusunu da Çelik, ''Ön raporu Pazartesi günü Sayın Başbakan'a sunabilirim, ama asıl raporu Şubat ayında tamamlamaya çalışacağız'' diye yanıtladı.

Sanatçı Arif Sağ da çalışmanın sonucunda nasıl bir tablo çıkacağını söylemek için henüz erken olduğunu belirterek, ''Ancak gelinen nokta anlamında şunu söyleyebiliriz ki hiçbir şey olmasa bile, yüzlerce yıllık Alevi tarihinde bu bile bir şey. Burada konuların açık ve net şekilde tartışılması bir kazanım'' diye konuştu.

''Çalıştayların sonunda hiçbir şey olmayacağını mı düşünüyorsunuz'' sorusuna Sağ, ''Hiçbir şey olmaz diye bir şey yok. Belki yasal meseleler zorlayacak, belki Anayasa'nın bazı maddeleri bahane edilecek. Ama iyi niyetli ve akıllıca davranılırsa o sorunlar da aşılır'' yanıtını verdi.

-''SORUNLAR SİVİL ANAYASA İLE HALLEDİLİRSE DAHA İYİ OLUR''-

Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da ''tarihi bir hizmet'' olarak nitelediği Alevi Çalıştaylarını desteklediklerini söyledi.

''Niye gitmedik'' diye sonradan pişman olmaktansa sürecin içinde bulunmanın doğru olacağını belirten ifade eden Altun, çalıştayda cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanette her görüşe yer verilmesi gibi taleplerde bulunacaklarını kaydetti.

Çalıştayların sonucunda Alevi toplumunun sorunlarına çözüm bulunacağına olan inancını dile getiren Altun, ''Bu sorunlar sivil anayasayla halledilirse daha iyi olur'' değerlendirmesinde bulundu.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ise çalıştayı olumlu bulduğunu vurgulayarak, devletin ilk kez Alevilerin sorunlarını dinlediğini söyledi. Üskül, çalışmaların sonunda somut sonuçlar çıkacağını ve önemli adımlar atılacağını kaydetti.

Öte yandan, çalıştay sırasında gazeteci Oral Çalışlar'ın, ''Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor ancak değerlendirme oturumunda hiç kadın temsilci yok. bunun nedeni nedir?'' diye sorması üzerine Bakan Çelik, ''Olsaydı iyi olurdu. Ancak herhangi bir art niyet yok'' yanıtını verdi.

KAYNAK : Haber7.com - 28.01.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.