Cemevlerine ibadethane statüsü

Cemevlerine ibadethane statüsü

Cemevlerine ibadethane statüsüTunceli ve Didim belediyeleri cemevlerini ibadethane olarak kabul etti. Kararla birlikte cemevleri su bedelinden camiler...

A+A-

Cemevlerine ibadethane statüsüCemevlerine ibadethane statüsü

Tunceli ve Didim belediyeleri cemevlerini ibadethane olarak kabul etti. Kararla birlikte cemevleri su bedelinden camiler gibi muaf tutulacak, diğer hizmetlerde ibadethane tarifesi üzerinden ücretlendirilecek. Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, cemevlerinin kültür ve inaç merkezleri olduğunu ve bu nedenle yasal statüye kavuşturulması gerektiğini söyledi.

İstanbul- Tunceli Belediye Meclisi, cemevlerini ibadethane olarak kabul etti. Belediye Meclisi'nin bugünkü oturumunda gündeme gelen konu, DTP, EMEP, CHP, SHP ve AKP'lilerden oluşan 12 üyeli Meclis'te oybirliği ile karar altına alındı. Alevilerin Tunceli nüfusunun genelini oluşturduğuna dikkat çekilen kararda cami gibi, cemevinin de ibadethane olarak kabul edilip, tükettiği şehir şebeke su bedelinden muaf tutulması ve belediye hizmetlerinden yararlandırılması karar altına alındı. Kararla birlikte, yapı ruhsatı bulunmayan cemevinin ruhsatlandırılacağı açıklandı.

Kararı değerlendiren Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, cemevlerinin kültür ve inaç merkezleri olduğunu belirterek, "İddia edildiği gibi cümbüş yeri değildir. Bir çok sanatın inançla yükseldiği yerdir. Bu nedenle cemevleri yasal statüye kavuşturulmalıdır. Hangi din olursa olsun, o dinin gerekliliklerini, emir ve yasaklarını gönlünce yaşabilme özgürlüğüdür" dedi. Abdil, zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılması içinde çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Belediye Meclis toplantısını izleyen Alevi dedesi Celal Açıkgöz ise, karardan dolayı meclis üyelerine teşekür ederek şöyle konuştu: "Umarım bu karar bütün Türkiye'de yayılır. Hükümet bunu bir şekilde algılar. Cemevlerine herhangi bir devlet memuru, kadrolu eleman tahsis edilmesini istemiyoruz. Cemevleri halkın desteği ile yaşamalı"

Didim belediyesi de kabul etti

Aydın'ın Kuşadası Belediyesi'nin ardından Didim Belediyesi de cemevlerini ibadethane olarak kabul etti. Böylece cemevinde su camilerdeki gibi ücretsiz oldu. Didim Belediye Meclisi, Didim Hacı Bektaş-ı Veli Derneği ve Cemevi'nin kültürel inanç merkezi ve ibadethane olduğunu oybirliğiyle kabul etti.

Dernek Başkanı Alevi dedesi Yusuf Doğan, "Meclis üyeleri duyarlı bir davranış gösterdi" dedi. Cemevinin avukatı Zekiye Baran ise "Bu karar, ülkenin birlik ve beraberliği için önemli adımdır. Cemevleri kültür ve inanç merkezleridir" dedi.

Didim Belediye Başkanı CHP'li Mümin Kamacı da "İnsanların dini düşüncelerine saygılı olmak zorundayız" diye konuştu. Camilerden su ücreti alınmadığını hatırlatan Kamacı, bu karardan sonra cemevinden de su ücreti alınmayacağını kaydetti.

Cumhuriyet / ANKA - 13 Ekim 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.