Cemevlerinin İbadethane Sayılması Teklifi

Cemevlerinin İbadethane Sayılması Teklifi

Cemevlerinin İbadethane Sayılması TeklifiCHP'li milletvekilleri ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Alevilere inanç özgürlüğü...

A+A-

Cemevlerinin İbadethane Sayılması TeklifiCemevlerinin İbadethane Sayılması Teklifi

CHP'li milletvekilleri ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Alevilere inanç özgürlüğü tanınması, cemevlerinin de ibadethane sayılmasına ilişkin kanun tekliflerinin TBMM Genel Kurulu'nda doğrudan gündeme alınmasının reddedilmesine tepki gösterdi. Milletvekilleri, bu konuda hükümeti samimi olmamakla suçladı.

CHP milletvekilleri Durdu Özbolat, Şevket Köse, Ahmet Ersin ve Fuat Çay ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin kanun teklifine ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Özbolat, imar planları içerisinde yer alan ibadet yeri kavramı içerisinde cami, cemevi, kilise, mescit, sinagog ve havranın aynı şekilde değerlendirilmesi için daha önce kanun teklifi verdiklerini hatırlattı. Farklı siyasal düşüncesi bulunmadığı halde sadece dini inançlarını rahat şekilde yerine getirmek isteyenleri yok saymanın haksızlık olduğunu belirten Özbolat, ''Alevilerin kafasını karıştırmaya yönelik çalıştaylar, açılım değil, saçılıma dönüşmüştür. Alevilerle oynamayın" dedi.

CHP Adıyaman Milletvekili Köse de, iktidarın samimiyet sınavını geçemediğini savundu. İktidarın amacının üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğunu, Alevilerin sorunları yerine oylarını düşündüğünü kaydeden Köse, ''Ülkemizde 20 milyona yakın Alevi yaşıyor. Bu yurttaşlarımızın ödediği vergilerle, camilerin elektrik ve su faturaları ödeniyor. Buna karşı değiliz. Ama sinagogların, cemevlerinin, havraların da ödenmelidir'' diye konuştu. Köse, Diyanet İşleri Başkanlığı ile 81 il valisi ve emniyet müdürleri arasında Alevilerin bulunmadığını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Ersin ise, iktidarın Alevileri asimile etme, devlet güdümünde bir Alevi toplum yaratma adına büyük bir proje ortaya koyduğunu öne sürerek, ''Alevilerin kendi inançlarını, kültürlerini özgürce yaşayabilmeleri için ne yapmaları lazım? Dağa mı çıkmaları lazım? AK Parti ikiyüzlü siyasetinden, Aleviler üzerinden uygulamaya çalıştığı bu tehlikeli projeden bir an önce vazgeçerek, Alevi toplumunun inanç özgürlüğünü tanıması lazım. İnkarcı anlayış, Türkiye'nin hayrına değildir. Alevilerin sabrını tüketmesinler'' diye konuştu.

CHP Hatay Milletvekili Çay, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Alevilerin olmadığını, Alevilerin Müslüman sayılmadığını, inançlarının göz önünde bulundurulmadığını söyledi. Tunceli Bağımsız milletvekili Kamer Genç ise, ''Hükümetin, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki halifeden fetva almadan, bu konuda adım atması mümkün değil. Diyanet İşleri Başkanı, tam bunların aradığı halifedir'' dedi.

Alevi vatandaşlara çalıştaylara katılmamaları çağrısında bulunan Genç, çalıştayları göz boyama olarak nitelendirdi.

HABERFX.NET - 21 Ekim 2009

CHP ve Genç'ten 'Cem evleri ibadethane' sayılsın teklifi

CHP milletvekilleri ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, cemevlerinin Alevilerin ibadet yeri olarak sayılması için verdikleri kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu’nda doğrudan gündeme alınmamasını ve AKP’nin teklife destek vermemesini eleştirdi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, AKP’nin Alevi açılımının ’saçılım’a dönüştüğünü savunarak AKP’lilere "Aleviler ile oynamayın" diye seslendi. CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, AKP’yi Alevilere karşı ’samimiyet sınavı’nı geçememekle suçlarken İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, "Aleviler kendi inançlarını, kültürlerini özgürce yaşayabilmeleri için ne yapmaları lazım, dağa mı çıkmaları lazım?" diye konuştu. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun ’İslam dininde ibadet camilerde, mescitlerde yapılır’ şeklinde görüş bildirdiğini kaydederek, "Diyanet İşleri Başkanı, tam bunların aradığı halifedir" dedi.

CHP’nin Alevi kökenli milletvekilleri Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Hatay Milletvekili Fuat Çay ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç Meclis’te düzenledikleri basın toplantısı ile ‘Cemevlerinin ibadet yeri sayılması’yla ilgili kanun teklifi hakkında bilgi verdiler. Daha önce verdikleri kanun teklifinin dün Meclis Genel Kurulu’nda doğrudan gündeme alınmasını istediklerini ancak AKP’nin destek vermemesi nedeniyle önerilerinin reddedildiğini belirten milletvekilleri, AKP’yi Alevi açılımı konusunda samimi olmamakla suçladılar.

-ÖZBOLAT: AÇILIM ALEVİLERİN KAFASINI KARIŞTIRMAYA DÖNÜK-

CHP’li Özbolat, Cemevi, Sinagog, Havra’nın da ibadet yeri sayılması için kanun teklifi verdiklerini hatırlatarak, komisyonda görüşülmeyen teklifin Genel Kurul’da doğrudan gündeme alınması önerisinde bulunduklarını ancak AKP’nin destek vermemesi nedeniyle önerinin reddedildiğini söyledi. Alevilerin ibadetlerini daha rahat yapmak istediklerini, Cemevi’nin ibadet yeri olarak sayılmasını istediklerini ifade eden Özbolat AKP’nin Alevilere yönelik iftarı ile Alevi Çalıştayının Alevilerin kafasını karıştırmaya yönelik olduğunu savundu. Özbolat "Açılım saçılıma dönüşmüştür" dedi. Özbolat, inanç özgürlüğünün Anayasa’nın 10 ve 24’ncü maddelerinde hüküm altına alındığını da belirterek AKP’nin Alevi kökenli milletvekilleri Reha Çamuroğlu ve İbrahim Yiğit başta olmak üzere AKP milletvekillerine "Alevilerle oynamayın. Hangi partiden gelirse gelsin böyle masum bir öneriye destek verin" diye seslendi.

-KÖSE: AKP BİR SAMİMİYET SINAVINI DAHA GEÇEMEDİ-

Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ise Alevi Açılımı konusunda AKP’nin bir samimiyet sınavını daha geçemediğini savundu. Cemevlerinin ibadet yeri sayılması için teklif sunduklarını, AKP samimi ise bu teklife destek vermesi gerektiğini dile getiren Köse, Cemevlerine yasal statü tanınması ve bütçeden kaynak aktarılmasını istedi. Alevilerin Türkiye’nin birinci sınıf vatandaşı olduğunu ifade eden Köse, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda, valiler ve Emniyet müdürleri arasında bir tane bile Alevi olmadığını savundu. Köşe hükümetin amacının üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğunu savunarak sadece oyları düşündüğünü söyledi. Köse, "Ülkemizde 20 milyona yakın Alevi yaşıyor, bu yurttaşlarımızın ödediği vergilerle, camilerin elektrik ve su faturaları ödeniyor. Buna karşı değiliz. Ama sinagogların, cemevlerin, havraların da ödenmelidir" dedi.

-ERSİN: ALEVİLER DAĞA MI ÇIKSIN?-

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise AKP’nin Alevi açılımı ile ‘Alevileri asimile etmek’ için büyük bir proje ortaya koyduğunu savundu. Alevilere verilen ‘kuş sütünün eksik olduğu’ iftar yemeği ile Alevi Çalıştayının Alevileri bölmek ve devlet güdümünde alevi toplumu yaratmayı amaçladığını da öne süren Ersin, "Alevilerin kendi inançlarını, kültürlerini özgürce yaşayabilmeleri için ne yapmaları lazım, dağa mı çıkmaları lazım?" dedi. AKP’yi Alevilere yönelik ‘tehlikeli ve ikiyüzlü’ projeden vazgeçmeye çağıran Ahmet Ersin "AKP’nin Alevi toplumunun inanç özgürlüğünü tanıması lazım. İnkarcı anlayış, Türkiye’nin hayrına değildir. Alevilerin, sabrını tüketmesinler" diye konuştu.

-ÇAY: AKP SAMİMİYSE MASUM TALEPLERİ DİKKATE ALMALI-

Hatay Milletvekili Fuat Çay da AKP’nin Alevi açılımında samimi olmadığının ortaya çıktığını dile getirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda bir tek bile Alevi personelin olmamasını eleştiren Çay, Alevilerin Müslüman sayılmadığını öne sürdü. Çay "AKP açılımda samimiyse çok masum talepleri dikkate almalı" diye konuştu.

-GENÇ’TEN ALEVİLERE ‘ÇALIŞTAYA KATILMAYIN’ ÇAĞRISI-

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise yaptığı konuşmada, her türlü ayrımcılığa karşı olduğunu söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ‘İslam dininde ibadet camilerde, mescitlerde yapılır’ şeklinde görüş bildirmesini eleştiren Genç, "Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu tam bunların aradığı halifedir" dedi. Alevilere AKP’nin ‘Alevi Çalıştayına katılmamaları’ çağrısında da bulunan Genç, iftar yemekleri ve Çalıştay’ın göz boyamak için yapıldığını savundu. Genç "Bunlar TC devletinin cenazesini cami avlusuna getirdiler, bu cenazenin duasını bakalım yapacak, göreceğiz" dedi.

MİLLİYET - ANKA - 21 Ekim 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.