Çetin Doğan Alevi mi?

Çetin Doğan Alevi mi?

Çetin Doğan Alevi mi?Namık Kemal ZEYBEK / RadikalBugünlerde emekli General Çetin Doğan gündemde... Sıkıntılı günlerinde ona acı...

A+A-

Çetin Doğan Alevi mi?Çetin Doğan Alevi mi?

Namık Kemal ZEYBEK / Radikal

Bugünlerde emekli General Çetin Doğan gündemde... Sıkıntılı günlerinde ona acı vermek istemem... Sadece bana, onunla ilgili soru soranlara; konuşmamı isteyen basın-yayın kuruluşlarına toplu bilgi vermek isterim.

Öncelikle hakkındaki suçlamalarla ilgili ne bilgim olabilir, ne de onlar hakkında konuşurum. Yargının alanına girip, ne peşin aklarım, ne de karalarım. Haberler doğru da olabilir; doğru olmayabilir de... Yarı doğru, yarı yanlış da olabilir... Bilemem... Savcılar inceler, ciddi görürlerse dava açarlar, yargıçlar inceler ve karar verirler...

Ama yargının alanına girmeyecek kimi konuları da açıklığa kavuşturmak isterim.

Öncelikle birçok kişinin sandığı gibi sayın Ç. D.’nın Alevi kökenli veya Alevi inançlı olmadığını söylemeliyim. Soyadından ötürü onu Prof. İzzettin Doğan’ın kardeşi veya akrabası sananlar yanılırlar. Uzaktan yakından bir akrabalık ilişkileri yoktur.

İnanç konusuna gelince, alevi inançlarıyla bir ilgisinin olmadığını tanıştıktan sonra gördüm.

Anladığım kadarıyla sayın Ç.D.’nın çok önem verdiği konu laikliktir. Sadece devletle değil, üniversitelerin de dinle ilgilenmelerini laikliğe aykırı görür.

Sözgelimi bir ara Mütevelli Heyet Başkanlığı’nı yaptığı ‘Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’nde’ Sovyetler döneminde vaziyet planına konulan mescidi ‘Üniversitelerde ve kışlalarda cami olmaz’ diyerek plandan çıkarmıştır. Üniversitenin Cem Vakfı ile birlikte düzenlediği ‘Cem Törenini’ ise kendi dönemine denk geldiğinde yaptırmamıştır. (Biz Ahmet Yesevi Vakfı olarak yaptık)

Yaptığı en önemli işin A. Y. Üniversitesi’nde ‘başörtüsü yasağı başlatmak’ olduğunu da kendisinin anlattığını gazetelerden okudum.

Dediği doğrudur. Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde başörtüsü serbest idi. O yasakladı. Üniversitenin Ankara’da ve İstanbul’daki binaları dışında yasağını yürütemedi ama olsun, o laiklik anlayışının gereğini yaptı.

Biz başörtü yasağını laikliğe aykırı buluyoruz, o ve benzerleri başörtü özgürlüğünü...

Olsun... Aramızda elbette çok görüş farkı var.

Kazakistan’da büyüklerin adıyla kurulan Üniversitelerde onları anlatan dersler vardır.

Abay Üniversitesi’nde ‘Abay Tanı’, Farabi Üniversitesi’nde ‘Farabi Tanı’ gibi...

Sayın Ç. D., Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden ‘Ahmet Yesevi Tanı’ derslerinin kaldırılması için yazı yazdı.

Ve işte bu hiç olmadı...

Biz 60 lisede Türkçe dersleri başlatmıştık.

Onları da kaldırttı...

Elbette başkan idi, yetkisini kullandı...

Ne diyebiliriz.

Ama en başta tayini yanlıştı. Üniversite bitirmemiş bir insan nasıl üniversite yönetebilir?” ayrı bir soru...

Ama yasada ‘Yüksek Bürokrat’ olmak kuralı vardı ve yok sayılarak atanmıştı. Görevden alınması ise doğru olmuştu ve Yüksek Yargı da bunu onaylamıştı.

Birde yapacakları darbede (eğer varsa) tavsiye edilecek ve kullanılabilir gazeteciler dizini konusu var. Ne de çok yorumlar yapılıyor. Nasıl da tuhaf tepkiler ortaya konuluyor. O iki dizindeki kişilerden birisinde AKP yandaşları, ötekisinde AKP karşıtları var. Bence iş bundan ibaret. AKP karşıtlarının darbeye destek verebilecekleri ise bir ham hayalden başkası değil. Söz gelimi ben AKP’ye yandaş değilim ama bırakın darbe ile devrilmesini kapatılmasına bile karşı olduğumu yazdım ve konuştum.

Şimdi... Dilerim ki hakkında yazılanlar doğru değildir.

Yine dilerim ki milletimize, ordumuza ve ordu-millet ilişkilerine en büyük zararı veren darbeler ve müdahaleler devri artık son bulmuştur.

Radikal - 27 Ocak 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.