CHP'de 'Kürt ve Alevi açılımı' gündemde

CHP'de 'Kürt ve Alevi açılımı' gündemde

CHP'de 'Kürt ve Alevi açılımı' gündemdeCHP 21 aralıkta program ve tüzük kurultayını gerçekleştirecek. Program...

A+A-

CHP'de 'Kürt ve Alevi açılımı' gündemdeCHP'de 'Kürt ve Alevi açılımı' gündemde

CHP 21 aralıkta program ve tüzük kurultayını gerçekleştirecek. Program taslağına Doğu ve Güneydoğu il örgütlerinin isteğiyle Kürt ve Alevi açılımı da eklendi. Programda Kürt dili ve kültürünün gelişmesi için enstitüler kurulması ve cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması öngörülüyor

CHP yönetimi uzun süredir üzerinde çalışılan parti programının hazırlıklarını tamamladı. Program taslağı komisyonunda her ilden bir delege yer aldı. Komisyonun son toplantısı 3 aralıkta yapılarak taslağa nihai hali verildi. Tüzük çalışması ise Genel Sekreter Önder Sav başkanlığında yine her ilden bir delegenin katılımıyla yürütüldü. Yeni tüzükte genel sekreterliğin yetkileri teşkilat başkanlığına devredildiği için Sav, kurultayın yerel seçimlerden sonraya kalmasını istedi. Ancak Baykal itirazı kabul etmedi. “CHP Tüzük ve Program Kurultayı” 21 aralıkta toplanacak. Kurultay delegeleri onay verirse CHP’nin yeni programı netleşmiş olacak.

Çarşaf açılımıyla muhafazakar kesime açılan CHP, programda Kürtlere ve Alevilere dönük açılımlar yaptı. Programın Kürt sorunuyla ilgili bölümünü hazırlayan komisyonda yer alan CHP’li Sinan Yerlikaya, SHP’nin 1989’daki hazırladığı Kürt raporuna bağlı kaldıklarını söyledi. Yerlikaya, 19 yıl önceki Kürt raporunda Kürt sorununa köklü çözüm önerilerinin yer aldığını belirterek, yeni önerilerle birlikte bu raporu güncelleştirdiklerini söyledi.

Genel af yok

Yerlikaya, Kürt dilinin gelişimi, Kürtçe’nin okullarda öğretilmesi, üniversiteler bünyesinde “Kürt Dili ve Kültürünü Araştırma ve Geliştirme Enstitüleri” kurulması, 24 saat Kürtçe televizyon yayını, sinema, tiyatro, müzik önündeki tüm engellerin kaldırılmasının yanı sıra Güneydoğu’ya yönelik sosyo-ekonomik çözüm önerilerine de yer verdiklerini söyledi. Yerlikaya, programda genel af veya kısmi af konusuna yer vermediklerini, bunun ilerde gündeme gelebileceğini söyledi.

Cemevlerine yasal statü

Anayasal vatandaşlığı çözüm olarak gördüklerini belirten Yerlikaya, “CHP olarak insanların kimliğini şeref ve namus olarak görüyoruz. AKP’nin bugün yapmaya çalıştığı da bizim 1989 raporumuz doğrultusundadır” dedi. Yerlikaya, programda daha önce Alevilere yönelik yer almayan açılımlara da yer verdiklerini söyledi. Yerlikaya, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını öngördüklerini vurguladı.

Taraf / ERGÜLEN TOPRAK / ANKARA - Istanbul - 10.12.2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.