CHP'li Ateş: Aleviler yakmadı, yıkmadı!

CHP'li Ateş: Aleviler yakmadı, yıkmadı!

CHP'li Ateş: Aleviler yakmadı, yıkmadı!CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, "Aleviler hiçbir zaman yakmamışlar, yıkmamışlardır."...

A+A-

CHP'li Ateş: Aleviler yakmadı, yıkmadı!CHP'li Ateş: Aleviler yakmadı, yıkmadı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, "Aleviler hiçbir zaman yakmamışlar, yıkmamışlardır." dedi.

Gölyaka Alevi Bektaşi Derneği tarafından Düzce 18 Temmuz Spor Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Ateş, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünün başladığı dönemde Alevilere katliam yapıldığını iddia etti.

Osmanlı İmparatorluğu'nun çağının çok ilerisinde olmasında Hacı Bektaşi Veli'nin görüşlerinin temel alındığının görüleceğine dikkat çeken Ateş, "Avrupa ülkeleri, bir cahiliye dönemini yaşarken, Anadolu'da pırıl, pırıl bir Anadolu insanının olgunluğunu, kadının erkekle eşit olduğu bir çağın yaşandığını görürüz. O dönemde bir taraftan haçlı seferleri bir taraftan Moğol istilasının olduğu dönemde, Hacı Bektaşi Veli dergâhında aç insanların karınlarının doyurulduğunu görürüz. Bütün dünyada kan, gözyaşı hüküm sürerken, Anadolu'da barışın yaşanmasının temel nedeni Hacı Bektaşi Veli'nin düşünceleridir." diye konuştu.

Osmanlı imparatorluğunun 600 yıl hüküm sürdüğünü hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı, " Hiç kuşku yok ki, Osmanlı İmparatorluğu'nun çok güçlü bir ordusu vardı. Ama ordunun da temel felsefesi Hacı Bektaşi Veli'nin temel felsefesidir. Ne zaman ki Osmanlı İmparatorluğu Hacı Bektaşi Veli'nin felsefesinden vazgeçmiş, o zaman önce duraklamaya, ardından da çökmeye doğru gitmiştir. " şeklinde konuştu.

1600'lü yıllarda borç batağına batan ve ülkenin maddi yönetimini yabancılara mı, verelim, biz mi yapalım tartışmalarının başladığını aktaran Ateş, "Alevi Bektaşi din adamlarının 'kendi paramızı kendimiz yönetelim' sözünden ötürü, din adamlarını dışlayarak bazı ulema takımını toplamış ve bunların 'katli vaciptir' fetvası vermiştir. Sultanahmet Meydanı'nda kurulan darağaçları, kılıçlar ve kışlaya toplanan 80 bin insanı önce topa tutmaları, arkasından da Belgrat ormanlarına kaçanları yakmaları sonucu, Osmanlı İmparatorluğu da kendi sonunu getirmiş oldu. O tarihten sonra özellikle Alevi Bektaşi inancına sahip insanlar bir katliam yaşamıştır. Aleviler bu değerlerinden ötürü kıyıma uğramışlardır. Yakılmışlardır, yıkılmışlardır ama tarihin hiçbir döneminde yakmamışlardır, katletmemişlerdir." dedi.

Yılmaz şöyle devam etti: "Tıpkı Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu dönemde, 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' felsefesi onların değişmez bir şanı olmuştur. Onlar olduğu bölgede barışın dostluğun sembolü olmuşlardır. Hiçbir zaman yılmamışlardır, hep yapıcı olmuşlardır." açıklamasında bulundu.

"SİVAS KATLİAMI KERBALA'NIN İZDÜŞÜMÜDÜR"

Sivas olaylarında yaşananlarını kınamayan ve olaylara sebep olanlara 'cani' demeyenleri de eleştiren Yılmaz Ateş " Şimdi son günlerde yaşanan katliamlara baktığımız zaman bunun altında Alevi Bektaşi inancına ve mensuplarına saldırarak onun yaşattığı cumhuriyeti yıkmanın işaretlerini görürüz. Sivas'ta 37 canımız ateşe verilirken, 'cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacaktır naraları atılıyordu Tarihimize Kerbela hatırlatması yapanlara şunu hatırlatmak isterim. Sivas katliamı Kerbela'nın izdüşümüdür. O gün bu anlayışta olanlarla siyaset yapanlar, o gün aynı partide olmaktan onur duyanlar, aradan geçen bunca süre içerisinde, Sivas katliamını kınamayanların, o katil sürüsüne 'cani' demeyenlerin, Alevi sever olmasını elbette ki inançla söylüyorsa saygı duyarız. Başka türlü söylüyorsa bu toplumu bir aldatmacadır. Bunu da görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Programa, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, Yığılca Belediye Başkanı Bünyamin Şahin, Kültür ve Turizm İl Müdürü Özcan Budak, Alevi Bektaşi önderlerinden Yüksel Işıktutan, CHP Düzce il ve ilçe teşkilat başkanları da katıldı.

Konuşmaların ardından program halk müziği eşliğinde yapılan semah gösterisi ile sona erdi.

Haber Aktüel - 6 Aralık 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.