Çirkin Kralın filmleri heba oldu

Çirkin Kralın filmleri heba oldu

Çirkin Kral’ın filmleri heba olduANKARA - Kültür Bakanlığı, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın Meclis Plan ve Bütçe...

A+A-

Çirkin Kral’ın filmleri heba olduÇirkin Kral’ın filmleri heba oldu

ANKARA - Kültür Bakanlığı, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki “Yılmaz Güney’in filmlerine ne oldu?” sorusuna yanıt verdi.

Bakanlık, Kaplan’ın sorusuna verdiği yazılı yanıtta, filmlerin negatiflerinin arşivinde olmadığını açıkladı. Yazılı yanıtta, “İçişleri Bakanlığından devralınan arşivimizdeki film kopyaları, depolama ve saklama şartlarının yetersizliğinden dolayı yıpranmış durumdadır” denildi.

Türk sinemasının önemli isimlerinden Yılmaz Güney’in filmlerinin akıbeti belli oldu. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme getirdiği Yılmaz Güney’in 12 Eylül’de el konulan 105 adet filminin, depolama ve saklama koşullarının yetersizliği nedeniyle korunamadığı ortaya çıktı. Kaplan’ın Güney filmlerinin akıbetinin ne olduğuna ilişkin sorusuna Kültür Bakanlığı yazılı yanıt verdi. 3257 sayılı Sinema, Video ve Müzik Eserleri Kanunu yürürlüğe girmeden önce film senaryoları ve filmlerin denetlenmesi görevinin 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca İçişleri Bakanlığı tarafından yapıldığı hatırlatılan yanıtta şöyle denildi:

“Yürürlükten kaldırılan 3257 sayılı Kanunla bu görev Bakanlığımıza verilmiş ve kanunun geçici 4. maddesiyle de denetlenmek üzere İçişleri Bakanlığı’na intikal ettirilen ve bu bakanlığın arşivlerinde bulundurulan filmlerin denetim kopyalarının devri istenmiştir. Halen arşivimizde bulunan Yılmaz Güney’e ait filmler denetlenmek üzere İçişleri Bakanlığı’na film yapımcıları tarafından verilmiş film gösterim kopyalarıdır. Denetim organına denetlenmek üzere filmlerin, sinemalarda gösterilebilecek birer kopyaları verildiğinden, filmlerin hiçbirinin arşivimizde negatifleri bulunmamaktadır. İçişleri Bakanlığından devralınan arşivimizdeki film kopyaları, depolama ve saklama şartlarının yetersizliğinden dolayı yıpranmış durumdadır.”

28 ADET FİLM

Kültür Bakanlığı’nın yazılı yanıtında, İçişleri Bakanlığı’ndan devralınan Yılmaz Güney’e ait toplam 28 adet film ise şu şekilde sıralandı:

-Arkadaş
-Aslanların Dönüşü
-Acı
-Bana Kurşun İşlemez
-Bin Defa Ölürüm
-Çifte Yürekli
-Canlı Hedef
-Baba
-Çirkin ve Cesur
-Çirkin Kral
-Düzen
-Eşkıya Celladı
-Eşrefpaşalı
-Endişe
-Hudutların Kanunu
-İzin
-Korkusuzlar
-Kozanoğlu
-Kızılırmak ve Karakoyun
-Kovboy Ali
-Piyade Osman
-Silah ve Kanun
-Sürü
-Şeytan Kayaları
-Toros Kartalı
-Umutsuzlar
-Yedi Dağın Aslanı
-Yedi Belalı Adam

(ANKA) - GAZETEPORT - 25 Aralık 2007

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.