Çizer Baruter’e “Erdoğan’a Hakaret”ten 7 bin TL Ceza

Çizer Baruter’e “Erdoğan’a Hakaret”ten 7 bin TL Ceza

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘top’ işareti yaptılar” ihbarıyla açılan davada çizer Bahadır Baruter’i...

A+A-

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘top’ işareti yaptılar” ihbarıyla açılan davada çizer Bahadır Baruter’i Erdoğan’a hakaret edildiği iddiasıyla 14 ay hapis cezasına mahkum etti.

Cem Safcıer adlı kişinin 21 Ağustos 2014 tarihli Penguen kapağıyla ilgili Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yaptığı ihbar sonucu açılan davada Baruter’le ilgili kararını dün (24 Mart) açıklayan mahkeme, cezayı “iyi hal”den önce 11 ay 20 gün hapse, ardından da 7 bin TL adli para cezasına çevirdi.

Erdoğan’ı karşılayan bir yetkilinin eliyle “top işareti” yaparak “Hayırlı olsun efendim, köşke hoşgeldiniz” demesi, buna da Cumhurbaşkanının da “Böyle kuru kuru olur mu yaaa, en azından bir gasteci kesseydik!” sözleriyle resmedilmesi cezaya gerekçe gösterildi.

Bir de savcıya hakaretten suç duyurusu

Cumhuriyet gazetesinden Canan Coşkun’a göre hâkim, mahkûmiyet kararıyla da yetinmeyerek çizer Baruter hakkında bir önceki duruşmada iddianame savcısı Vedat Yiğit ile ilgili “şuuraltı” beyanları nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Dükü karar duruşmasında, yargılanan çizerler Bahadır Baruter ile Özer Aydoğan’ın avukatı Tora Pekin katıldı. Duruşma sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı aracılığıyla duruşmaya katılma talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Talep mahkemece kabul edildi.

Pekin: Erdoğan ile ilgili karikatür yayımlanamaz

Duruşmanın ardından kararı değerlendiren avukat Pekin, iddianamede karikatürle ilgili birden fazla suçlama olduğunu anımsatarak, “Hem el hareketi hem de konuşma balonları içerisindeki ifadeler ayrı ayrı suçlama konusu yapılmıştı. Kısa kararda hangisinin hangi nedenle ihlal edildiği belli olmadığı için karar üzerinde yorum yapmak mümkün değil. Ancak her halükârda çizimde herhangi bir hakaret olmadığı aşikâr. Bu karikatürde suç unsuru var dersek bundan böyle Türkiye’de Cumhurbaşkanı ile ilgili karikatür yayınlamak mümkün olmaz. Bu nedenle kararı temyiz edeceğiz” diye konuştu.

Çizer Düzenli’ye Oktar’a hakaretten hapis

Alanya Serik'te yaşayan karikatürist Mehmet Düzenli, Adnan Oktar hakkındaki çizimlerinden dolayı 3 ay 3 günlük hapis cezasını çekmek için Nisan 2014’te Alanya Cezaevi'ne teslim olmuştu.  

Serik 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde 10 Nisan 2014'te görülen duruşmada Düzenli, Oktar'a karikatürle hakaret ettiği gerekçesiyle 3 ay 3 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktar, ahşap karikatürü yoluyla kendisine hakaret ettiği iddiasıyla hapse düşmesine neden olduğu çizer Mehmet Düzenli hakkında bir de Dava İstanbul Anadolu 26. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 5 bin TL’lik manevi tazminat davası açmıştı. Dava sürüyor (EÖ)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.