Çorum katliamına güvercinli anma

Çorum katliamına güvercinli anma

Çorum katliamına güvercinli anma  Çorum'da 1980 yılında yaşanılan ve ''Çorum Olayları'' olarak bilinen...

A+A-

Çorum katliamına güvercinli anma

Çorum katliamına güvercinli anma
 
Çorum'da 1980 yılında yaşanılan ve ''Çorum Olayları'' olarak bilinen olaylarda hayatını kaybeden 57 kişi için 29 yıl aradan sonra ilk kez anma töreni düzenlendi.

ÇORUM (A.A) - Çorum olaylarına şahitlik eden ve bu olaylar nedeniyle yargılanan bazı kişilerin avukatlığını yapan Sadık Eral tarafından organize edilen anma töreni Hürriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Çorum'daki bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yaklaşık 100 kişilik bir grubun katılımıyla yapılan anma töreninde, barış sloganları atılarak beyaz güvercinler uçuruldu.

Törende konuşan Avukat Sadık Eral, Çorumlular olarak 1980 yılında bu topraklarda yaşananları unutmadıklarını belirterek, Çorum olaylarında yaşananlardan çeşitli dersler çıkardıklarını dile getirdi.

Avukat Sadık Eral, şunları kaydetti:

''Gördük ve anladık ki Çorum olayları, demokrasimizin gelişmesini boğmak, Türkiye'nin büyümesini engellemek, 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlamak isteyen güçler ve onların piyonlarınca halkımızı birbirine kırdırmak ve bu toprakları kan gölüne çevirmek amacıyla yazılıp sahnelenen bir provokasyondur. Türkiye'de 12 Eylül'le yüzleşmeden Çorum olayları ele alınamaz. Biz bu cesareti gösteriyoruz. Çünkü Çorum'da yaşanan olaylar Türkiye'yi 12 Eylül'e sürüklemiştir. Çorum olaylarını değerlendirirken 12 Eylül'ü es geçemezsiniz. Alevisiyle, Sünnisiyle Çorum halkı bu olayların faili değil mağdurudur''

Eral'ın konuşmasının ardından olaylarda hayatını kaybeden 57 vatandaş için Hürriyet Meydanı'nın ortasına karanfiller bırakıldı. Daha sonra da birlik ve beraberlik sloganları eşliğinde gökyüzüne beyaz güvercinler uçuruldu.

Anma töreninin ardından Devlet Tiyatro Salonu'nda ''Çorum Olayları'' konulu panel düzenlendi. Avukat Burçin Solmaz'ın oturum başkanlığını yaptığı panele konuşmacı olarak katılan avukat Sadık Eral, Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Kandemir, Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Feramuz Acar ve Yol TV'den Haydar Aygören, 29 Mayıs ve 4 Temmuz 1980 tarihlerinde yaşanan olayları tartıştı.

Anma etkinlikleri saat 16.00'de merkeze bağlı Hımıroğlu köyünde düzenlenecek ''Canlar Yemeği''yle sona erecek.

AKŞAM - 04 TEMMUZ 2009, CUMARTESİ

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.