Cumhurbaşkanına 13 soru

Cumhurbaşkanına 13 soru

Cumhurbaşkanına 13 soru Maraş katliamının aydınlatılması için Cumhurbaşkanına mektup gönderildi. Katliam birçok ilde protesto edilerek...

A+A-

Cumhurbaşkanına 13 soruCumhurbaşkanına 13 soru

Maraş katliamının aydınlatılması için Cumhurbaşkanına mektup gönderildi. Katliam birçok ilde protesto edilerek sorumluların ortaya çıkarılması istendi

Maraş katliamının 30. yılında Darbe Karşıtı Platform, katliamın aydınlatılmasında önemli rol oynayabilecek 13 soruyu cevaplaması için Cumhurbaşkanı’na bir mektup gönderdi. Mektupta, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e katliamın gerçek bilançosunun ne olduğu, olayla ilişkili kişiler hakkında hangi yasal işlemlerin yapıldığı, katliam öncesi planlara dair devlet kurumlarına herhangi bir istihbarat gelip gelmediği, olayın ardından İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı raporun neden gizli tutulduğu soruları yöneltildi.

Maraş katliamı, 30. yılında Ankara’da çeşitli etkinliklerle kınandı. Darbe Karşıtı Platform üyeleri, dün Yüksel Caddesi’nde yaptıkları basın açıklamasıyla “Maraş’ın katili MİT, CIA, kontrgerilla”, “Maraş’ı unutma, unutturma” dediler. Platform adına konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç, sistemin aydınlatılmayı bekleyen tüm katliamları gibi Maraş katliamının da mutlaka aydınlatılması gerektiğini belirterek, konuyla ilgili devletin gizli belgelerini açıklamasını talep etti.

‘Devletin bilgisi var mıydı?’

Açıklamanın ardından platform bileşenleri, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Maraş katliamının aydınlatılmasında önemli rol oynayacak 13 soruyu Cumhurbaşkanlığı’na mektupla iletmek üzere Kızılay Postanesi’ne yürüdüler. Burada konuşan Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, aynı soruları 24 Aralık 2006 ve 24 Aralık 2007 tarihlerinde Başbakan’a da gönderdiklerini, ancak bir yanıt alamadıklarını söyledi. Sümbüloğlu, “Bu kez devletin en üst makamına, Cumhurbaşkanı’na soruyor ve devlet adına yanıtlamasını bir kez daha talep ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilen mektupta, katliamdan bir hafta önce Maraş’ta bulunduğu iddia edilen CIA ajanı Paul Henze’nin kimlerle görüştüğü, yaptığı görüşmelerden devletin istihbarat örgütünün, İçişleri Bakanlığı’nın, vali ve emniyetin haberdar olup olmadığı, konuyla ilgili ABD ve Türkiye hükümeti arasında resmi bir yazışma yapılıp yapılmadığı soruldu. ABD’li yetkililerin “Türkiye’yi komünizmden koruduk. Türkiye bize üç darbe borçludur” şeklinde açıklamalar yaptıkları aktarılan mektupta, Maraş katliamının bu ‘koruma’ planıyla ilişkisi olup olmadığı hakkında Gül’den bilgi istendi. Maraş ve benzeri katliamların darbeye zemin hazırlamak üzere yapıldığı iddialarının hatırlatıldığı mektupta, darbeci generallerin katliamdan sorumlu olup olmadıkları sorusu da yer aldı.

‘Bakanlığın raporu neden gizli tutuldu?’

Katliamın ardından İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği özel araştırma ekibinin hazırladığı raporun niçin kamuoyuna açıklanmadığına da yanıt istenen mektupta, katliamda kullanılmak üzere Maraş’a bir grup ülkücünün gönderildiği ve bu grubun katliam öncesi çeşitli görüşmeler yaptıkları hakkında otel kaydı benzeri belgelerin bakanlığın raporunda yer alıp almadığı soruldu.

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in arşivinden çıkan belgelerde yer alan, olaylara karışan 4 MİT ajanının kimler olduğu ve bu kişilerin MHP ile bağlantıları olup olmadığı da sorulan mektupta, “Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu’nu öldüren bombanın bir benzeri Maraş’ta ülkücülerde yakalanmış mıdır? Yakalandı ise kimlerde yakalanmıştır? Bu bombalar nerede, hangi kurumda hazırlanmıştır? Atom Enerji Kurumu’nun bu ve benzeri olaylarla bir bağlantısı var mıdır? Bombalı paketler kaç yere postalanmıştır? Bu bombalardan Maraş’ta kaç adet ele geçirilmiştir” sorularına Gül’ün yanıt vermesi istendi. (Ankara/EVRENSEL)

Yanıt bekleyen sorular

* Maraş katliamının gerçek bilançosu nedir? Kaç insan ölmüştür? Ölenlerin sayısı resmi açıklamalardan daha fazla ise bazı ölümler neden kamuoyundan gizlenmiştir?

* Cuma Avcı’nın Çiçek Sineması’na patlayıcı attığı gerekçesiyle teşhis ettiği polis memuru Hasan Aydın hakkında ne yapılmıştır? Avcı’nın Hasan Aydın’ı teşhisini tutanak haline getirmeyen Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Işıklı hakkında ne yapılmıştır?

* Adana’dan Malatya Özel Doğu Kliniği Doktoru Muhittin Turgut’u telefonla arayarak “Maraş’tan oraya yaralılar gelecek, dikkatli olun” diyen kimdir ve bu şahıs ve Muhittin Turgut hakkında ne yapılmıştır?

* Katliam öncesi Maraş Eden Yağ Fabrikası’nda toplantı düzenlemiş olan AP il başkanı, belediye başkanı, MİSK bölge temsilcisi ve fabrika sahipleriyle ilgili neler yapılmıştır?

* Maraş katliamı sırasında çeşitli illerden gelen ve otellerde seyyar milli piyangocular kimliğiyle kalanlar kimlerdir?

EVRENSEL - 25 Aralık 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.