Cumhuriyetin Neresindeyiz?

Cumhuriyetin Neresindeyiz?

Cumhuriyetin Neresindeyiz?Gazi ASLANKuruluşunun 86. yılında Atatürk’ün temellerini attığı, Alevilerin umutlarını bağladığı Cumhuriyet'in...

A+A-

Cumhuriyetin Neresindeyiz?Cumhuriyetin Neresindeyiz?

Gazi ASLAN

Kuruluşunun 86. yılında Atatürk’ün temellerini attığı, Alevilerin umutlarını bağladığı Cumhuriyet'in bugün neresindeyiz?

Bugün herkesimden sağcı solcu muhafazakar hatta dinci herkesin kendini Atatürkçü olarak görüp tanımladığı bir ülkede Atatürk ilkelerinin kendi partisi CHP'de dahi deforme edildiği göz önünde bulundurulursa Atatürk’e ve Cumhuriyet'e kim sahip çıkıyor?

Alevilerin büyük umut bağladığı, şeriatçı Osmanlı'dan kurtuluşu sağlayan Cumhuriyette neredeyiz? Cem evlerimizde boy boy Atatürk resimleri olmasına rağmen Cumhuriyet cem evlerimizi tanıyor mu? Yani bu ülkede Aleviler var mı?

Cumhuriyet maalesef yok diyor. Biz sahipleniyoruz ama Türkiye Cumhuriyeti yasaları bizi kabul etmiyor.

Birincisi cumhuriyet bugün kendi kuruluş amaçları ve Atatürk ilkelerine yabancılaşmıştır ve gittikçe de yabancılaşmaktadır. İşin ilginç yanı bu ilkelere ve cumhuriyete sahip çıkan bu gün Ergenekon davalarında yargılanan büyük kısmı da bilinen ama bir türlü görülemeyen derin devlettir.

Hâlbuki cumhuriyetin kuruluş süreci anti-emperyalist mücadele sürecidir. Anadolu halkı bütün imkânsızlıklara rağmen bilinen tabirle "7 düvele karşı savaşarak" cumhuriyeti kurmuştur.

Peki, bu bağımsızlık mücadelesinin geldiği nokta nedir?

Kocaman bir ihanet! Evet bu ülke bu gün emperyalistler tarafından yönetilmektedir. Denizler bu gerçeği o zaman vurgulamışlar "Tam Bağımsız Türkiye" sloganlarını haykırmışlardır.

Bu cumhuriyetin önce Anadolu insanı tarafından antiemperyalist dönüşümle bağımsızlaşması, yeniden bir bağımsızlık mücadelesinin verilmesi lazımdır.

Halkın çağdaş bir kısmının ve Alevilerin sahip çıkması, kraldan çok kralcı olmaktan başka bir şey değildir.

Çünkü bu ülkenin öz vatandaşları işsizdir, perişandır, eğitimi eşit şekilde alamamakta ve hastanelerinde tedavi olamamaktadır. Bunu bizzat yaşadım, hastam için tam altı saat koca İstanbul'da yoğun bakımda yatak bulamadım. Türkiye Cumhuriyeti her şeyi yapıyor da hastane yapamıyor mu?

İkincisi her cemevinde Atatürk resmi asılı. Cem evlerimiz ibadethanemizdir. Dergahımızı kapatan Atatürk yaşasa ben eminim ki karşı çıkacaktır resimlerinin asılmasına. Hangi devlette inanç kurumunda devletin kurucusunun resmi asılıdır bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var ki Aleviler kendilerini cumhuriyete kabullendirmek istiyorlar. Atatürk'ü Hacı Bektaş'la yan yana asıyorlar. Cemevini kuranla cemevini kapatan yan yana! Bu ne çelişki siz karar verin.

Bizi şeriattan Osmanlının zulmünden kurtardığı için kuşkusuz sahipleniriz. Ama Dergahlarımızı halen devletin elinden alamadık. Cumhuriyet, Alevilerin en doğal hakkını Hacı Bektaş Dergahını halen gaspediyor.

Sonuç olarak bugün 86 yıl sonra Cumhuriyet nerede? Ve biz Aleviler ötekileştirilenler, Cumhuriyetin politikaları sonucu zorla Sünnileştirilenler Cumhuriyetin neresindeyiz?

*Banaz Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı
KAYNAK: Alevihaber.com - 29 Ekim 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.