Dedeler uyardı : Katılmayın düşkün olursunuz

Dedeler uyardı : Katılmayın düşkün olursunuz

Dedeler uyardı : Katılmayın düşkün olursunuz Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, ''AKP'nin...

A+A-

Dedeler uyardı : Katılmayın düşkün olursunuzDedeler uyardı : Katılmayın düşkün olursunuz

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, ''AKP'nin 'Alevi Açılımı' Alevileri asimile ederek bitirme söylemidir. Sözümüz, AKP'nin 'Muharrem Orucu İftarına' katılacaklara 'düşkünlük' ihtarıdır'' dedi. 
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nce Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya dernek üyelerinin yanı sıra, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, CHP, SHP, Emek Partisi, DİSK ve KESK'ten temsilciler ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri katıldı.

Basın toplantısında konuşan Dernek Genel Başkanı Genç, ''AK Parti'nin 'Alevi açılımı'nın Alevileri asimile ederek bitirme söylemi olduğunu'' savunarak, ''Sözümüz, AKP'nin 'Muharrem Orucu İftarına' katılacaklara 'düşkünlük' ihtarıdır'' dedi.

''Alevilerce verilen kimlik-kişilik mücadelesinin sonuç alma noktasına geldiğini'' söyleyen Genç, AK Parti hükümetinin ''Alevileri ve Aleviliği inkar politikasını artık sürdüremez hale geldiğini'' savundu.

Genç, ''Alevilere yönelik inkar politikalarıyla Aleviliğin ortadan kaldırılması konusunda sonuç alamayan AKP iktidarı, bu kez bünyesine kattığı devşirme Aleviler eliyle, Alevilerin inançsal, kültürel, siyasal değerlerinin çürütülmesi, aşındırılması yönünde sözde 'Alevi açılımı' adı altında sinsi bir asimilasyon planını ortaya koymuş bulunmaktadır'' dedi.

Yürütülen politikayla ''AKP Alevileri''nin yaratılmasının ve Aleviliği Alevilik yapan değerlerin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını iddia eden Genç, yarın AK Parti İstanbul Milletvekili Rha Çamuroğlu'nun önderliğinde Bilkent Otel'de yapılacak olan ''Muharrem Orucu İftar Yemeği'' ile Alevi dünyasından ve Alevi değerlerinden habersiz olunduğunu gösterildiğini ileri sürdü. Genç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''AKP için Aleviliğin temel inançsal değerleri bir anlam ifade etmediği gibi, Alevilerin varoluşlarının temelleri olarak gördükleri laik, demokratik, cumhuriyetçi değerler ise AKP'nin sorunlu olduğu konuların başında gelmektedir.

Hükümetler, yurttaşların sorunlarını çözmek için vardırlar. Sorun çözerken hükümet yurttaşıyla pazarlık yapmaz, yapmamalıdır. Şurası bilinmelidir ki Alevilerin hiçbir değerinin pazarlanmaya olanağı yoktur.

Aleviler yaşadıkları sorunların, ülkenin antilaik, antidemokratik yapılanmalarından kaynaklandığının farkındadırlar. Bu nedenle de sorunlarının eşit yurttaşlık hak ve hukuku çerçevesinde, demokratik, laik bir zeminde kolaylıkla çözülebileceğinin bilincindedirler. Alevilerin hiçbir güçten ihsan, ulufe, lütuf beklentisi yoktur. Aleviler ayrıcalık istememekte, uygulanan ayrımcılıkların son bulmasını talep etmektedirler.''

Genç, Alevileri ''AKP'nin planlarına alet olmamaları, bu asimilasyon ve yok etme iftarına katılmamalarını'' yönünde uyardıklarını söyledi.

-DEDELERİN ''DÜŞKÜNLÜK'' KARARI-

Basın toplantısında, ''Alevi Dedelerinin'' konuya ilişkin açıklamaları da dernek üyesi Mehmet Beydilli tarafından okundu.

Açıklamada, Muharrem Orucu'nun, tutuluş ve açılış biçiminin gösterişten uzak, sade, yalın ve içtenlikli olmasının istendiği ifade edildi. Açıklamada, ''AKP yemeği biz Aleviler açısından olsa olsa bir Hızır Paşa Sofrasıdır. Alevilere yönelik haksızlıklar, hukuksuzluklar, ayrımcılıklar üzerine kurulmuş bir sofradır. Ve o sofraya oturan her Alevi, kendi insanına yapılan haksızlıklara ortak olacaktır'' denildi.

Açıklamada, Alevi hukuku çerçevesinde ''AKP'nin Muharrem İftar Yemeği''ne bilinçli olarak katılacak Alevilerin, Alevi inancındaki en büyük müeyyide olan ''düşkünlük yaptırımı'' ile yüz yüze gelecekleri savunuldu.

Alevilik Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım da, ''düşkünlük'' yaptırımının Alevilik kurallarına açıkça karşı gelenlere uygulandığını belirterek, bu uygulamanın bir kaç yıldan başladığını ve ömür boyu sürebildiğini söyledi. Yıldırım, ''Alevi toplumuyla tüm ilişkileri kesilen bu kişilerin yalnızca cenazelerinin kaldırılacağını'' ifade etti.

Basın toplantısında Alevi ozanlar Ozan Şeyhoğlu ve Ozan Sinemi de eleştirilerini saz eşliğinde deyişlerle dile getirdiler.

AA - 10 Ocak 2008

'İftara gidenler düşkündür' 

Alevi örgütleri yemeğin sinsi bir asimilasyon planının parçası olduğunu ve şov amacı taşıdığını söylediler

Ankara'daki Alevi örgütleri, dedeler, ozanlar ve destekçi kuruluşlar, dün bir basın toplantısı düzenleyerek AKP'nin iftarını "Hızır Paşa sofrası" olarak adlandırdılar. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kâzım Genç, "AKP ile genetik uyum sağlayacak bir Alevi arka bahçesi" istendiğini vurguladı.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Ankara'daki Alevi örgütleri, AKP'nin bugün vereceği iftara katılanların "düşkün" ilan edileceğini bildirdi. Alevi inancına göre, düşkün ilan edilenlerle her türlü ilişki kesiliyor, sadece cenaze namazları kılınıyor.

Ankara'daki Alevi örgütleri, dedeler, ozanlar ve destekçi kuruluşlar, dün bir basın toplantısı düzenleyerek, bugün Aleviler için verilecek iftara katılacakların "düşkün" olarak ilan edileceğini açıkladı. Katılımcılar adına ortak açıklamayı yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kâzım Genç , "AKP'nin, bünyesine kattığı devşirme Alevilerle, sözde Alevi açılımı adı altında sinsi bir asimilasyon planı ortaya koyduğunu" söyledi. Planın, "AKP'nin Alevileri" ni oluşturmayı amaçladığını belirten Genç, "AKP ile genetik uyum sağlayacak bir Alevi arka bahçesi" istendiğini vurguladı.

HIZIR PAŞA SOFRASI'

Son dönemde Alevilere yapılan baskılardan örnekler sıralayan; bunlara sessiz kalan AKP'nin diğer yanda Alevi açılımından bahsetmesinin samimi olmadığını belirten Genç, "Alevilerin hiçbir güçten ihsan, ulufe, lütuf beklentisi yoktur" dedi. Genç, AKP'nin iftarının "Hızır Paşa sofrası" olduğunu ifade ederek "İftara gidecek Alevileri son kez uyarıyoruz. Yoksa haklarında uygulanacak olan düşkünlük yaptırımının tüm sonuçlarına katlanmak durumunda kalacaklardır" dedi. İftara ilişkin 12 ocaktan Alevi dedesinin hazırladığı ortak bildiride ise "Yemek sahibinin Aleviler nezdinde itibar sorunu vardır. Yemek, muharrem orucunun açılmasıyla ilişkisi olmayan bir gösteridir, şov amaçlıdır. Alevi muharrem geleneğini tümüyle yok sayan, hafife alan bir anlayışın ürünüdür ve kabul edilemez. O sofraya oturan her Alevi kendi insanına yapılan haksızlıklara ortak olacaktır" vurgusu yapıldı.

ÇAMUROĞLU'NUN TEPKİSİ

İftarı organize eden AKP'li Reha Çamuroğlu, "Şiddetli muhalefet dalgasıyla karşı karşıyayız. Neye muhalefet ettiklerini biliyorlar mı? Garip memleket, dövüş var deyince binlerce insan geliyor. Barış var deyince aynı durum yok... İlk açıkladığımız günden itibaren hakarete uğradık. Davet edilmedik diye üzülüyorlar, bu tür şaklabanlıkları bıraksınlar" dedi.

ÇAMUROĞLU NE DEMİŞTİ

AKP'nin Alevi açılımını yürüten milletvekili Reha Çamuroğlu , Aksiyon dergisine verdiği röportajda, Aleviliği tasavvufi yorum olarak görmüş ve "Aleviliğin teolojisini öze indirgeyerek anlattığınız şey tasavvuftan başka bir şey değildir. Tasavvufun farklı yorumlarından biridir" ; ayrıca "Camiye gitmem ama ezan sesi olmayan bir dünya istemem. Ramazanda oruç tutmam ama ramazansız bir Türkiye istemem" demişti. Çamuroğlu, Akşam gazetesindeki bir söyleşisinde de, "Alevi Bektaşi Federasyonu diye kaç üyesi olduğu belli olmayan bir örgütlenme var. Genel başkanı ortaokul mezunu. Alevilik hakkında tek eser vermiş üyeleri yok" ifadelerini kullanmıştı.

CUMHURİYET - 11 Ocak 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.