Dedelere maaş Aleviliği öldürür

Dedelere maaş Aleviliği öldürür

Dedelere maaş Aleviliği öldürür   Alevi Alevi Kültür Dernekleri (ADV) ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı,...

A+A-

Dedelere maaş Aleviliği öldürürDedelere maaş Aleviliği öldürür 
 
Alevi Alevi Kültür Dernekleri (ADV) ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, (HBVAKV) kamuoyunda "Alevi açılımı" olarak nitelenen konuların değerlendirilmesi amacıyla "Alevi Dedeleri İstişare Toplantısı" düzenledi.

Hacı Bektaşi Veli Dergahı Postnişi Veli Ulusoy, 9 Kasım’da Ankara’da düzenlenen mitingin ardından gündemin değiştiğini, haklı ve masum isteklerinin kamuoyunda tartışılmaya başlandığını söyledi. Ulusoy, özetle şunları söyledi: "İsteklerimiz Anayasa ile çelişmiyor, aksine Anayasa’ya dayanıyor. Devletin dini olamaz. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalı. Devlet hiçbir inanca karışmasın, maddi manevi hiçbir destek sağlamasın, tüm inançlara aynı uzaklıkta olsun. Nasıl başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı yanlışsa Alevilerin temsil edileceği bir genel müdürlük de yanlıştır. Alevi dedelere maaş bağlanması fikrini de doğru bulmuyoruz. Devletten maaş alan dedeler Alevi toplumu tarafından hiçbir zaman kabul edilmez. Böyle bir düşünce söz konusuysa bu devletin kendi Aleviliğini yaratma amacı taşıdığı anlamına gelir. Devletten maaş alan dede bizim dedemiz olamaz, maaş aldığı yerin dedesidir. Bu, Aleviliği öldürme anlamı taşıyor."

İstişareye devam

HBVAKV Başkanı Ercan Geçmez de Aleviler arasındaki birliği sağlamak için diğer illerde de istişare toplantıları yapacaklarını bildirdi. Geçmez, "Alevi dedeleri 6 Aralıkta İstanbul’da, 7 Aralıkta ise Mersin’de bir araya gelecekler" dedi. AKD Genel Başkanı Tekin Özdil de Alevilerin tarih boyunca hümanist, kucaklayıcı, insanı merkeze alan ve haksızlığa boyun eğmeyen bir anlayışa sahip olduklarını söyledi. Alevilerin Cumhuriyet’in kendilerine bir rahatlama getireceğine inandıklarını ifade eden Özdil, "Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana 84 yıl geçti, ama Alevilerin bir tek sorunu çözülmedi" dedi.

Sünnileştiriliyoruz

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden gelen Alevi dedesi Hasan Simiroğlu da dedelere maaş verilmesinin, "Alevileri Sünnileştirmek anlamına geleceğini" öne sürdü. Genel bütçeden Diyanet İşleri Başkanlığına pay aktarılmasını da eleştiren Simiroğlu, Diyanet’e ayrılan paranın Milli Eğitim Bakanlığına aktarılmasını istedi.
 
HÜRRİYET - 30 Kasım 2008
 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.