Deniz Baykal da Alevi dedelere mektup yazdı

Deniz Baykal da Alevi dedelere mektup yazdı

Deniz Baykal da Alevi dedelere mektup yazdıBaykal, Erdoğan'ın Belediye Başkanı olduğu dönemde yıkmak istediği Karacaahmet dergâhına giderek...

A+A-

Deniz Baykal da Alevi dedelere mektup yazdıDeniz Baykal da Alevi dedelere mektup yazdı

Baykal, Erdoğan'ın Belediye Başkanı olduğu dönemde yıkmak istediği Karacaahmet dergâhına giderek aşure gününe katılacak. Baykal, Alevi dedeleri aşureye çağırdı
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin Alevi açılımının ardından CHP de harekete geçti. Genel Başkan Deniz Baykal, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde kaçak olduğu gerekçesiyle yıkmak istediği Karacaahmet dergâhına 27 Ocak'ta giderek aşure gününe katılacak. Baykal, Alevi dedelerine de bir mektup yazarak, 23 Ocak'ta da partide kendisinin dağıtacağı aşureyi paylaşma çağrısı yaptı.

AKP'nin Alevi açılımının şekillenmeye başlaması, geçmişten bu yana Alevilerin yakın durduğu CHP'de de arayış başlattı. Yaklaşan yerel seçimleri de göz önünde bulunduran CHP yönetimi, bu amaçla ilk olarak Baykal'ın Karacaahmet dergâhına gitmesi kararını aldı.

Alevi yurttaşların muharrem orucu iftarına katılma kararı alan Baykal, 27 Ocak'ta İstanbul'da Karacaahmet dergâhına gidecek. Baykal, bu kararını 26 Aralık'ta yapılan MYK toplantısında da parti üst yönetimine bildirdi. Bu dergâhın seçimi önem taşıyor, çünkü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Erdoğan, kaçak olduğu gerekçesiyle 7 Eylül 1994 tarihinde burayı yıkmak istemişti.

Resmi davet yapılmadı

Karacaahmet Derneği'nin Baykal'ın katılımı için resmi bir davet yapmadığı, ancak, dileyenlerin aşure günü etkinliklerine serbestçe katılabileceği belirtiliyor.

CHP, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da genel merkezinde aşure dağıtacak. Baykal da Alevi örgütlerinin yöneticileri ve önderlerine birer mektup göndererek, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da genel merkezde aşure kaynatılacağını bildirdi. Baykal, Alevi önderlerini aşureyi paylaşmaya şu mektupla davet etti:

"Bir insanlık suçu olan Kerbela'nın acısını yüreğinde hisseden, yasını, orucunu tutan sevgili kardeşim. Kerbela, bir insanlık utancıdır. Böylesine büyük acılar, bir olarak, iri olarak, diri olarak, kardeşlik duygularını pekiştirerek, yardımlaşarak, dayanışarak göğüslenir. Bu anlayışla geçen yıl olduğu gibi bu yıl da genel merkezimizde aşure kaynatacağız. 23 Ocak Salı günü sizi, sizleri aşuremizi paylaşmaya davet ediyor, sevgiler, saygılar sunuyorum."

'5 yıldır yapıyoruz'

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen de konuyla ilgili olarak Milliyet'e şu açıklamayı yaptı:

"Biz bunu birileri gibi propaganda amacıyla yapmıyoruz, 4-5 yıldır bu tür etkinlikler düzenliyoruz. Amacımız, propaganda değil tamamen insani bir duygu, bu bizim kültürümüzde var. Evlere, dergâhlara gidiyor, acılarını paylaşıyoruz. Türkiye'de hemen hemen 30 büyük dergâha gideceğiz, milletvekilleriyle birlikte."

Çankaya Belediyesi, Türkiye'nin en büyük cemevinin Dikmen'de yapılabilmesi için 4300 metrekarelik arsa temin etti. Cemevinin açılışını da Baykal yapacak.

Geçtiğimiz haftalarda Cem Vakfı yetkililerinin talebi üzerine Baykal, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ı telefonla arayarak yardımcı olunmasını istemişti.

Mansur Çelik
MİLLİYET - 14 Ocak 2008

Baykal CHP'de aşure kaynatacak

Alevileri CHP'de aşureye davet eden Baykal, Kürt sorunundaki açılımını ise bir raporla sürdürecek

RADİKAL - ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Alevi açılımı çercevesi'nde birbiri ardına mesajlar verirken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da geri kalmıyor.

Baykal, Alevi örgütlerinin yöneticileri ve önderlerini, parti genel merkezindeki aşureye davet etti. Alevi örgütlerinin yöneticileri ve önderlerine mektup gönderen Baykal, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da genel merkezde aşure kaynatılacağını belirtti. Baykal'ın alevi cemaatinin önde gelenlerine gönderdiği davet mektubu şöyle: "Bir insanlık suçu olan Kerbela'nın acısını yüreğinde hisseden, yasını, orucunu tutan sevgili kardeşim. Kerbela bir insanlık utancıdır. Böylesine büyük acılar, bir olarak, iri olarak, diri olarak, kardeşlik duygularını pekiştirerek, yardımlaşarak, dayanışarak göğüslenir. Bu anlayışla geçen yıl olduğu gibi bu yıl da genel merkezimizde aşure kaynatacağız. 23 Ocak Salı günü sizi, sizleri aşuremizi paylaşmaya davet ediyor, sevgiler, saygılar sunuyorum."

14 Ocak 2008 - RADİKAL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.