Dersim ''Asimilasyona ve Cemaatleşmeye hayır'' dedi

Dersim ''Asimilasyona ve Cemaatleşmeye hayır'' dedi

'Cemaatleşmeye hayır'Dersim’de sivil toplum örgütleri ’Asimilasyon ve cemaatleşmeye hayır’ mitingi düzenlendi BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis,...

A+A-

Tunceli "Asimilasyona ve Cemaatleşmeye hayır" dedi'Cemaatleşmeye hayır'

Dersim’de sivil toplum örgütleri ’Asimilasyon ve cemaatleşmeye hayır’ mitingi düzenlendi

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, "Eğer misyonerlerinizi buradan çekmezseniz, halkın size cevabı hoş olmaz" dedi.

Sayıları yaklaşık 50’yi bulan sivil toplum örgütünün organize ettiği ve Alevi Bektaş Federasyonu, Pir Sultan Kültür Derneği’nin de destek verdiği ’Asimilasyon ve cemaatleşmeye hayır’ mitingi düzenledi. Mitinge, BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Çemişgezek dışındaki ilçelerindeki belediye başkanları, sanatçı Ferhat Tunç ve bazı siyasi parti temsilcileriyle yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Devlet Hastanesi önünde toplanan göstericiler ’Her türden asimilasyona hayır’ yazılı pankart açıp davul zurna eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında, ’Dersim’de cemaat istemiyoruz’, ’Cemaat dışarı bilim içeri’, ’Dersim onurdur, onuruna sahip çık’ sloganları attı. Yaklaşık 1 kilometre süren yürüyüş ardından Seyit Rıza Heykeli önünde toplanan gruba ilk konuşmayı yapan miting tertip komitesi başkanı ve Eğitim-Sen Tunceli Şube Başkanı Mehmet Ali Arslan, asimilasyon politikalarının son 10 yıldır cemaatçi örgütler aracılığıyla derinleştirilmek istendiğini ileri sürdü. Arslan, "Cemaatçileşme Dersim halkı açısından kutsal sayılan Haydar, Munzur, Sarısaltık, Erenler gibi isimler kullanılarak halkın duyguları istismar ediliyor. Tüm halkımızı Cemaatçi örgütlenmelerin bu faaliyetlerine karşı duyarlı olmaya ve tavır almaya davet ediyoruz" dedi.

SEMAH ŞÖLENLERE MALZEME YAPILAMAZ

Mehmet Ali Arslan, Tunceli Üniversitesi’nin de cemaatleşmeye hizmet ettiğini ileri sürüp, "Tunceli Üniversitesi bugünkü haliyle cemaat örgütlenmelerinin bileşeni durumundadır. Gerici cemaatçi kadrolaşmanın ulaştığı boyut artık kabul edilemez bir boyuta ulaştığı açıktır" dedi.

Üniversite yönetiminin Tunceli kent merkezi ve ilçelerde faaliyet yürüttüğünü ileri süren Arslan, cemaatçi olduklarını ileri sürdüğü bazı dersanelerin de adını saydı. Arslan, "Gülen cemaatine bağlı kurumların etkin biçimde desteklendiği, altyapısı hazırlanmadan bölümler açılması nedeniyle barınma olanağından mahrum kalan çok sayıda öğrencinin cemaat evlerine ve yurdunda mahkum bırakıldığını görmekteyiz" dedi. Tunceli Üniversitesi Röktörü"nü de eleştiren Mehmet Ali Arslan sözleini şöyle sürdürdü:

"Son olarak Rektör Durmuş Boztuğ tarafından; Alevi inancında önemli bir yeri olan ve örgütlerince amaç dışı kullanılması yasaklanan semahın bir şenlik aracı olarak kullanılması çalışması başlatılmıştır. Bizler buradan ilan ediyoruz. Semah bir ibadet şeklidir. Dünyanın hiçbir yerinde bir ibadet ritüeli şenliklere şölenlere malzeme yapılamaz. Tunceli Üniversitesi siyasi iktidarın, cemaatlerin yuvası olmaktan çıkana, bilim yuvası olana kadar mücadelemiz sürecek."

Tunceli Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Özkan Tacer, "Dersim halkı hükümetin uzattığı kırıntılara kanmadı, kanmayacak. Hiçbir Alevi de hükümetin bu asimilasyon politikalarına kanmayacaktır. Fetullah Gülen cemaatinin buradaki çalışmalarına karşı dik duran demokratik kitle örgütlerinin dik duruşunu hepimiz desteklemeliyiz. Artık bütün Dersimlilere bir görev düşüyor, başta cemaat okullarına ve dershanelerine hiçbir Dersimli çocuunu yollamamalı ve onları protesto etmelidir" dedi.

ASİMİLASYON TARİHE TECAVÜZDÜR

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, hükümeti eleştirdi. Asimilasyonun soykırım olmanın yanı sıra tarihe tecavüz olduğunu da kaydeden Halis, şunları söyledi:

"Asimilasyon tarihe, insan yaşamına tecavüzdür ve inanca tecavüzdür. Tecavüz kültürü ile niye başladığımı birazdan size soyutlayacağım. Devlet Alevileri yaşatmadı, Alevilere karşı bozuk bir kimlikten, bozuk bir sicilden gelen AKP Alevilere hiçbirşey vermedi. Daha sonra gerçek amacı ortayı çıktı ki, gerçek amacı Alevileri ve Aleviliği yok etmek olduğu anlaşıldı. Daha doğrusu bu tecavüz kültüre karşı, tecavüze karşı ses vermek suçtur artık."

Milletvekili Şerafettin Halis, hükümete ve cemaatlere çağrıda bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet artık burayı özel kuşatmaya almış, fiziki soykırımdan sonra barajlarla doğamızı soykırıma uğratıyorlar. Dünyanın en büyük çevre eylemini biz gerçekleştirdik. Bir başka kuşatma, tarikatlardan cemaatlerle, AKP’nin hükümet ve devlet gücüyle, Dersim’i öz gücünden, öz kimliğinden ve inancından koparmaya çalışıyorlar. Ahtımız aht, sözümüz söz olsun, Fetullah Gülen’e de diğer tarikatlara da AKP’ye de bu kuşatmaya da dur diyeceğiz. Buradaki misyonerlerini bir an önce geri çeksinler, geri çekmezler ise bu halkın vereceği cevap çokta hoş olmaz diye düşünüyorum"

Konuşmaların ardından türkücü Ferhat Tunç ile Metin Kahraman konser verdi.

Vatan - Ferit DEMİR - Tunceli / DHA - 21 Ocak 2011

Tunceli "Asimilasyona hayır" dedi

Tunceli'de, "Her türlü asimilasyona hayır” mitinginde bir araya gelen 10 bin kişi, "asimilasyon ve imha politikalarına hayır dedi.

TUNCELİ- ESP, BDP, EMEP ve ÖDP’nin aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü Tunceli'de, "Her türlü asimilasyona hayır” mitingi düzenledi. Mitinge 10 bin kişi katıldı.

Devlet Hastanesi önünde toplanan kitle, Türkçe ve Kürtçenin Kurmanci ve Zazaca lehçelerinde “Her türden asimilasyona hayır” ve “Zorunlu din dersi kaldırılsın, Anadilde eğitim istiyoruz” yazılı pankartlar açarak Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Binlerce kişi, yürüyüş boyunca asimilasyon politikalarına tepkilerin dile getirdi ve inançlara saygı gösterilmesini istedi. Mitinge, BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, sanatçı Ferhat Tunç ve Metin Kahraman’ın yanı sıra çevre il ve ilçelerden binlerce kişi katıldı. Seyit Rıza Meydanı'na ulaşan kitle, saygı duruşunda bulundu.

ASLAN: ASİMİLASYONA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ

Mitingin açılış konuşmasını, Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Ali Aslan yaptı. Aslan, “Bugün burada Türkiye’nin tarihler boyu her zaman ezilmiş iki kesiminin taleplerini birleştiriyoruz. Kürtlerin haklarıyla, Alevilerin taleplerini bir araya getiriyor ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın. Anadilde eğitim hakkı tanınsın ve anayasal güvenceye alınsın. Cemaatçi örgütlenmelere hayır. Kısacası her türden asimilasyona hayır” dedi.

Aslan, bakı ve imha politikalarının sürdürüldüğünü söyledi, AKP hükümetinin, sorunu çözmek yerine, kendisini dayattığıne belirtti. AKP'nin "Alevi Açılımını" eleştiren Aslan, "Hükümet bir taraftan göstermelik çalışmalar yaparken, diğer taraftan Alevilerin yaşadığı yerlere dini-cemaatçi örgütlenmeleri hızlandırarak asimilasyon politikalarını uyguluyor" dedi. Alevilerin taleplere karşı uygulanan yaklaşımın Kürt halkının haklı ve meşru talehlerine karşı da sergilendiğine değinen Aslan, sorunun çözümü için mücadele edenlere baskı uygulandığını, inkar ve asimilasyon politikalarında ısrar edildiğini belirtti.

Fethullah Gülen Cemaati'nin Tunceli Alevi inancı üzerinde kadrolaşmaya gittiğini vurgulayan Aslan, Gülen Cemaatinin devletin tüm imkanlarından yararlandığını ifade etti. Tunceli halkının, dil ve inanç asimilasyonuna karşı tepkisini göstermeye devam edeceğini vurgulayan Aslan, "Dersim’de bulunan ilerici, demokrat, yurtsever tüm kesimleri, tüm Dersim halkını, devletin her türlü asimilasyon politikasına karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyorum" diye sonlandırdı.

ŞAHİN: ELİNİZİ İNANCIMIZDAN ÇEKİN

Ardından kısa bir konuşma yapan Belediye Başkanı Edibe Şahin, Anafatma şahsında Dersim halkını selamladı. Şahin şunları dile getirdi: " Dersim'in yüzde 90'ı Alevi olmasına rağmen ilimizde 3 tane cami bulunmaktadır. Bize din dersi öğretmeyin, ibadetlerinizi istemiyoruz. Çünkü bizim ibadetlerimiz doğadadır, ibadetimiz Munzur'dur. Barajları yaparak ibadethanelerimizi yok ediyorsunuz. Elinizi inancımız üzerinden çekin yeterlidir."

Miting de konuşma yapan BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ise, AKP’nin "ikiyüzlü politikalar" izlediğini söyledi, Tunus halkının direnişini hatırlattı. Halis, "AKP sorunlarımızı çözmezse Tunus’ta olduğu gibi onun iktidarı da alaşağı edilir" dedi.

Son olarak konuşma yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Kemal Bülbül ise Mazlum Doğanların, Beselerin ve Seyit Rızaların toprağı olan Dersim’in inancına, kültürüne, diline sahip çıkacağını söyledi.

Miting de, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ÖDP ve EMEP’in gönderdiği mesajlar okundu.

Miting, Ferhat Tunç ve Metin Kahraman'ın Kürtçe'nin, Zazaki ve Kurmanci lehçelerinde seslendirdiği şarkılarla sona erdi.

Etkin Haber Ajansı / 22 Ocak 2011

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.