Dersim'de İdam Edilenlerin Mezarları Nerede?

Dersim'de İdam Edilenlerin Mezarları Nerede?

70 Yıl Önce Dersim'de İdam Edilenlerin Mezarları Nerede?Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu "Seyit Rıza, Usenê Seydi, Fındıq Ağa, Hesen...

A+A-

70 Yıl Önce Dersim'de İdam Edilenlerin Mezarları Nerede?70 Yıl Önce Dersim'de İdam Edilenlerin Mezarları Nerede?

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu "Seyit Rıza, Usenê Seydi, Fındıq Ağa, Hesen Ağa, Resık Usen, Ali Ağa, Hesenê İvraimê Qız'ın idamlarının üzerinden 70 yıl geçti ancak mezarların nerede olduğu hala açıklanmadı" diyor.

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu devletten, bundan tam 70 yıl önce 14/15 Kasım1937'de, Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyit Rıza, Usenê Seydi, Fındıq Ağa, Hesen Ağa, Resık Usen, Ali Ağa, Hesenê İvraimê Qız'ın mezarlarının yerini açıklamasını istiyor.

Federasyon açıklamasına göre,

"Bir Pazar günü Ankara’dan özel görevli gönderilen İhsan Sabri Çağlayangil tarafından yeni bir savcı atanarak ve yasadışı bir şekilde pazar günü mahkeme açılarak ısmarlama idam kararı alındı ve bir kaç saat sonra da infaz gerçekleştirildi."

"İdam edildiğinde Seyit Rıza 75 yaşın üzerindeydi ve yine hileli mahkeme kararı ile yaşı küçültülerek idam edilmişti."

"İdam kararları önceden verilmişti. Zira "tek millet, tek mezhep“ yaratma zihniyeti Dersim’de "Dersim Kanunlarını“ işletiyordu. İdam edilenler Dersim’in ileri gelenleriydi, suçsuzdular. İdamlar ile Dersim sindirilmek istenmiştir, 38 deki kanlı kesitin hazırlıkları yapılmıştı."

Elazığ Valiligine başvuru

İdamların üzerinden tam 70 yıl geçti ancak mezarların nerede olduğu hala açıklanmadı, kemikleri ve emanetleri yakınlarına teslim edilmedi.

Seyit Rıza'nın kızı Leyla Ağlar ve tornu Rüstem Polat avukatı Hüseyin Aygün aracılığı ile 26 Ekim 2006 tarihinde Elazığ Valiliğine ve diğer ilgili kurumlara başvurarak mezarın yerini sordular.

Elazığ Belediyesi “1958 öncesi bir kayıt bizde yoktur” şeklinde cevap verdi. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı ise “adı geçene ait bir kayıt arşivimizde bulunmamaktadır” diyerek bilgi sahibi olmadığını dile getirdi. Halbuki Savcılık kayıtlarında bu olayın bilgisinin bulunmaması mümkün değil. Zira; infaz işleminde yetkili olan kurumların en başında Cumhuriyet Savcısı geliyor. Elazığ Sağlık Müdürlüğü ise “bizde herhangi bir bilgi veya belge yoktur” cevabını verdi.

Mezarlar nerede?

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu "Türk devleti kendi tarihi ile yüzleşmekten korkmamalıdır. Bu karanlık ve kanlı kesitin aydınlatılması için  Genel Kurmay’ın arşivi mutlaka açılmalıdır. Dersim Seyitlerinin mezarlarının yeri açıklanmalıdır. Mezarlar, Kutsal Dersim toprağına, taşınarak Dersim Seyitleri de huzura kavuşacaklardır" diyor ve "70 yıldır kanayan bu yara daha ne kadar vijdanları sızlatmaya devam edecek?" diye soruyor. (NZ)

BİA Haber Merkezi - Berlin
16 Kasım 2007, Cuma

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.