'Dersim'in Kayıp Kızları Belgeseli' Ayvalık'ta

'Dersim'in Kayıp Kızları Belgeseli' Ayvalık'ta

'Dersim'in Kayıp Kızları Belgeseli' Ayvalık'ta Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde gösterdiği aktif çalışmalarla...

A+A-

'Dersim'in Kayıp Kızları Belgeseli' Ayvalık'ta'Dersim'in Kayıp Kızları Belgeseli' Ayvalık'ta
 
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde gösterdiği aktif çalışmalarla tanınan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şubesi, İki Tutam Saç Dersim’in Kayıp Kızları’ adlı belgeseli, Ayvalıklılarla buluşturmaya hazırlanıyor.

12 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’de Ayvalık Belediyesi’ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde yapılacak belgesel gösterimi öncesinde, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ile belgeselin yapımcı yönetmeni Nezahat Gündoğan’ın konuşmacı olacağı öğrenildi. Günümüzde bilinen ismi Tunceli olan, Dersim’de 1938 yılında yaşanılan olaylarda ölenlerin yanı sıra, 73 yıldır kayıp olan binlerce insanın yaşadıklarını anlatan belgesel ile ilgili görüşlerini aldığımız Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten, Dersim 1938 sözünü duyan her Alevinin içinin sızladığını belirterek, Çünkü o tarih, kendilerine reva görülen insanlık dışı zulüm ve uygulanan soykırımın kısaca ifadesidir. Aleviler onbinlerce insanını resmi tarihin isyan’ olarak nitelediği, oysa bugün bile karanlık olan pek çok yanı ile üstü örtülmeye çalışılan tertipler sonucu yitirmişlerdir. Ölenlerin yanı sıra 73 yıldır kayıp olan binlerce insanı ile Dersim 1938’, yakın tarihimizin utanç verici bir sayfasıdır. Bölge insanlarının deyimiyle, Kerbela’nın ayaklarına gelmesi’dir. Sadece Aleviler için değil kendine insanım diyen herkes için acı ve yüzkarası bir dönemdir diye konuştu.

Osmanlı’dan kalma bir duyguyla Alevileri dışlayan ve onları hayatın her alanından izole etme hatta onları tamamen silme düşüncesinin fiiliyata geçirilmesi anlayışının 1936 1943 yılları arasında Dersim İli Valiliği yapan Mustafa Alpdoğan’ın kişiliğinde vücut bulduğunu ve planlı bir şekilde yürütüldüğünü savunan Tekten, 1936 yılından başlayarak tüm silahlarından hatta kama ve bıçaklarından dahi arındırılmış bir halka karşı ellerinde mevcut tüm silahlarla hatta uçaklarla saldırılmıştır. Buna bahane olarak da açılışını kendisinin yaptığı ahşap Gahmut köprüsünün nasıl olduğu anlaşılamayan şekilde yanması gösterilmiş ve 1937 Martında harekat başlatılmıştır dedi.

DERSİM 1938 BİR İSYAN DEĞİL, ADETA SOYKIRIMDIR

Bu konuda söylenilecek daha çok söz olduğunu kaydeden Pir Sultan abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten, İnsanlığa karşı suç işleyenlerin adına isyan denilerek haklı göstermeye çalışılmasına rağmen halkın gerçek tarihi asla unutmayacak ve adlarının karşısına hak ettikleri unvan yazılacaktır. Dersim’de ne olduğu bellidir. Sorulması gereken soru neden olduğudur. Onbinlerce ölü, sürgüne gönderilmiş bir o kadar insan binlerce kayıp kız çocuğu ve kültüründen yaşadığı çevreden koparılmış insanlar birilerinin bu dönem ile ilgili gerçekleri söylemesini beklemektedir ifadelerini kullandı.

12 Şubat Cumartesi günü gösterilecek olan İki Tutam Saç Dersim’in Kayıp Kızları’ adlı belgeselin yaşananların bir yanıyla dışa vurumu ve sorulması gereken pek çok sorunun başlangıcı olduğunu belirten Tekten, Sebep olanlar o dönemle hesaplaşmaktan kaçındıkça, yeni Maraş’lar, Çorum’lar, Sivas’lar olacağı muhakkaktır. Bizler o tarihe ışık tutacak olan belgeselin gösteriminde, tüm insanları yanımızda görmek istiyoruz. Çünkü bu, bizler için çok önemlidir. Genel başkanımız Sayın Fevzi Gümüş ve belgeselin yapımcı yönetmeni Sayın Nezahat Gündoğan’ın konuşmacı olacakları söyleşi ile gerçekleri bir kez daha tartışmaya açacağız diye konuştu.

Haber Oku - İHA - 10 Şubat 2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.