Devlet 29 Yıldır Maraş Katliamı Dosyasını Açmıyor

Devlet 29 Yıldır Maraş Katliamı Dosyasını Açmıyor

Devlet 29 Yıldır Maraş Katliamı Dosyasını Açmıyor29 yıl önce yüzlerce kişi Alevi ve solcu oldukları için Maraş'ta öldürüldü....

A+A-

Devlet 29 Yıldır Maraş Katliamı Dosyasını AçmıyorDevlet 29 Yıldır Maraş Katliamı Dosyasını Açmıyor

29 yıl önce yüzlerce kişi Alevi ve solcu oldukları için Maraş'ta öldürüldü. 78'liler Girişimi'nden Can: Devlet sorularımızı yanıtlamıyor, sorumlulular yargılanmıyor. Edindiğimiz bilgileri toplumla paylaşmaya devam edeceğiz.

19-25 Aralık 1978 tarihleri arasında Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen katliamın üzerinden 29 yıl geçti.

Yüzlerce kişinin öldürüldüğü katliamın faillerinin sorgulanması için dosya açan ve geçen yıl aralık ayında Bilgi Edinme Yasası kapsamında İçişleri Bakanlığı'na başvuran 78'liler Girişimi adına Celalettin Can "Gelen cevap olumsuz oldu, devletin başka bir kurumuna yönlendirdiler, oradan da sonuç çıkmadı" dedi.

78'liler Girişimi'nin katliamın aydınlatılmasına dair yaptıkları başvuruda sordukları sorulardan bazıları şöyle:

  • Bülent Ecevit arşivinde çıktığı iddia edilen ve Maraş'taki olaylarda yer alan 4 MİT ajanı kimlerdir? Katliam öncesi Maraş Eden Yağ Fabrikası'nda toplantı düzenlemiş olanlar, AP İl Başkanı, Belediye Başkanı, MİSK Bölge temsilcisi ve Fabrika sahipleriyle ilgili neler yapılmıştır?
  • ABD büyükelçiliğinin ikinci katibi Aleksander Peck'in katliam öncesi bölgede dolaşıp bölgenin ileri gelenleriyle konuştuğu ve etnik temizlikten bahsettiği iddia ediliyor, kimdir, sorgulandı mı?
  • Alpaslan Türkeş'in olayı Ankara'dan idare ettiği, bölgede çalışanlarınsa sonradan adları Susurluk olayında da geçen Haluk Kırcı ve Abdullah Çatlı olarak adı geçiyor. Araştırıldılar mı? Dönemin emniyet müdürü Abdullah Aksu soruşturuldu mu?
  • Türkiye'de darbe öncesi yapılan pek çok katliam gibi Maraş katliamının da darbeye zemin hazırlamak ve meşruiyet kazandırmak için yapıldığı iddia edilmektedir. Generallerin bu katliamda sorumluğu var mıdır?
  • Maraş katliamının gerçek bilançosu nedir? Kaç insan ölmüştür?

Can devletin bilgileri hâlâ saklamasının, sorumluların hâlâ yargılanmamasının üzücü olduğunu ancak 78'liler Girişimi olarak edindikleri bilgileri toplumla paylaşacaklarını, kendi araştırmalarını kendilerinin yaptığını aktardı.  

Maraş katliamında neler oldu?

Kahramanmaraş'ta 19 Aralık 1978'de başlayan saldırılar günlerce sürdü. Hamile kadınların şişlenerek öldürülmesi, bebeklerin vahşice parçalanması gibi olaylar yaşandı. MHP'nin başını çektiği gerici kitleler “Bugün cihat günüdür, Alevileri öldüren cennete gider”, “komünistleri bırakmayın” sloganları eşliğinde saldırılarını sürdürmüşlerdi. Saldırılar sonucunda 111 kişi hayatını kaybetti, Alevilerin ve solcuların evleri ve işyerleri yakılıp yıkıldı, Alevi nüfusun büyük kısmı Kahramanmaraş'ı terk etmek zorunda kaldı. (EZÖ/TK)

BİA Haber Merkezi - İstanbul
25 Aralık 2007, Salı
Emine ÖZCAN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.