Dikili Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri başlıyor

Dikili Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri başlıyor

Dikili Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri başlıyor Dikili Belediyesi tarafından düzenlenen Dikili Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri, bu yıl 26 Ağustos...

A+A-

Dikili Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri başlıyorDikili Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri başlıyor

Dikili Belediyesi tarafından düzenlenen Dikili Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri, bu yıl 26 Ağustos - 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Konusu, “Hukuk, Demokrasi, İnsan Hakları ve Siyaset” olarak belirlenen şenliklerde, 25 farklı konuda panel, konferans ve söyleşi gerçekleştirilecek. Dikili Şenliği ayrıca, “Uluslararası Çevre Konferansı”na da ev sahipliği yapacak.

Suavi, Kardeş Türküler ve Grup Mavi’nin konser vereceği şenliklerin eğlence bölümlerinde Dikili Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu, Belediye Çocuk Korosu ve Belediye Bağlama Grubu da konserleriyle yer alacaklar.

Genco Erkal’ın “İnsanlarım” oyunu ile katıldığı şenlikte, Zeytin Dalı Tiyatrosu “Acıyı Bal Eyledik” isimli sahne gösterisini sunacak. Belediye Çocuk Roman Dans Grubu ve Ritmin Efendileri müzik grubunun sunacağı gösterilerle Dikili geceleri şenlenecek.

Demokrasi çığlığı

Şenliğin bu yıl ki temasının en etkili vurgulandığı “Dikili’de Çığlık “ etkinliğinde faili meçhul cinayetler ve kitle katliamları sonucunda yitirilen on binlerce demokrasi kaybı anılacak. Kayıp yakınlarının da davet edildiği etkinliğin ardından Şair Hasan Hüseyin’in yaşamından anıların ve şiirlerinin, İlkay Akkaya’nın şarkılarıyla bütünleştiği “Acıyı Bal Eyledik” isimli gösteri sunulacak.

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, “ Dikili’den Demokrasi Çığlığı “ sloganıyla hazırlanan şenlikte, emeğe ve insan haklarına saygılı, temiz devlet, temiz siyaset, temiz medya ve temiz toplum isteklerini dile getireceklerini söyledi.

Geçmişin kirli ve karanlık yüzüyle ve sorumlularıyla hesaplaşmadan demokrasiye ulaşılamayacağına, demokrasi olmadan da iş ekmek ve özgürlük kavgasının güçlü olarak verilemeyeceğine inanıyoruz diyen Özgüven, geçmişimizin tüm karanlık, kirli yüzünün ve sorumlularının gerçek bir biçimde açığa çıkarılması için şenlikte bir Demokrasi Hattı oluşturma çağrısında bulundu.

(İzmir/EVRENSEL) - 22 Ağustos 2008

Dikili Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri başlıyor

BARIŞ VE EMEK İÇİN DİKİLİ’YE     
 

Dikili Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl 26 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Dikili Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri, 26 Ağustos Salı günü saat 18.00’de, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın da katılacağı geleneksel barış yürüyüşüyle başlayacak.

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, “Dikili’den Demokrasi Çığlığı” sloganıyla hazırlanan şenlikte, emeğe ve insan haklarına saygılı, temiz devlet, temiz siyaset, temiz medya ve temiz toplum isteklerini dile getireceklerini söyledi.

Geçmişin kirli ve karanlık yüzüyle ve sorumlularıyla hesaplaşmadan demokrasiye ulaşılamayacağına, demokrasi olmadan da iş, ekmek ve özgürlük kavgasının güçlü olarak verilemeyeceğine inanıyoruz diyen Özgüven, geçmişimizin tüm karanlık, kirli yüzünün ve sorumlularının gerçek bir biçimde açığa çıkarılması için şenliğimizde bir “Demokrasi Hattı” oluşturma çağrısında bulundu.

Özgüven basın toplantısında şunları söyledi:

“Bu yıl Dikili olarak, geleneksel Barış Demokrasi ve Emek Şenliklerimizin 13’üncüsünü gerçekleştiriyoruz. İlk festivalimizden bugüne, 23 yıl geçti. Geride kalan 23 yılda, teknoloji ve bilim alanında devasa gelişmeler, dünya sosyal sistemlerinde şaşırtıcı değişimler yaşandı. Bu büyük değişimler yaşanırken ekonomi ve sosyal alanların ve bunlarla bağlı ilişkilerin etkilenmemesi de elbette olanaksızdı. Ne var ki tüm bu değişimlere rağmen, dünyanın birçok ülkesine, ülkemize ve halkımızın yaşantısına baktığımızda geçmişten beri süregelen ihtiyaç, sıkıntı ve taleplerimizin özü itibariyle değişmediğini görüyoruz. Halen, 26 yıl önce askeri diktatörlük koşullarında halkımıza dayatılan 12 Eylül Anayasası ile yönetiliyoruz. Faili meçhul cinayete kurban giden binlerce insanımızın, 1 Mayıs 1977, Sivas, Maraş, Çorum ve diğer kitle katliamlarının sorumluları halen açığa çıkartılamadı. Demokratik hak ve özgürlükler halen çok kısıtlı yaşanabiliyor. Emeğin ve emek örgütleri olan sendikaların üzerindeki “12 Eylül Yasaları ile kıskaca alınmışlık” sürüyor. Son olarak Kafkasya da yaşananlar, insanlığın sürekli gündemde tuttuğu barış talebinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Zaman değişiyor, dünya değişiyor, insanlar değişiyor ama büyük çoğunluğumuz için iş, ekmek, demokrasi, barış ve özgürlük talebi değişmiyor. Bu nedenle festivalimizin ana temasını “Dikili"den Demokrasi Çığlığı” olarak belirledik. Birçok değerli insanımızla çığlığımızın konularını tartışacağız. Programımız göreceğiniz gibi kültürel etkinliklerimizle hoş ve keyifli zamanları da içeriyor.”

Geçmişin kirli ve karanlık yüzüyle ve sorumlularıyla hesaplaşmadan demokrasiye ulaşılamayacağına, demokrasi olmadan da iş, ekmek ve özgürlük kavgasının güçlü olarak verilemeyeceğine inanıyoruz. Festivalde temiz devlet, temiz siyaset, temiz medya, temiz toplum isteyen herkese Dikili’den bir çağrı yapacağız. Gelin bu talebi destekleyen siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, hukuk örgütleri, insan haklarını savunma örgütleri temsilcilerinden oluşan bir komisyon oluşturalım ve açılan deliği derinleştirelim. Geçmişimizin tüm karanlık, kirli yüzünün ve sorumlularının gerçek bir biçimde açığa çıkarılması için şenliğimizde bir Demokrasi Hattı oluşturalım diyeceğiz.”

"ACIYI BAL EYLEDİK"

Geleneksel olarak düzenlenen, sanat, kültür, bilim ve düşün dünyasından yüzlerce aydını yıllardır Dikili’ye toplayan şenlikler, bir hafta boyunca Dikili ilçesini kültür, sanat ve eğlence merkezine dönüştürecek. Etkinliklerde bu yıl, 25 farklı konuda panel, konferans ve söyleşi gerçekleştirilirken Dikili Şenliği, “Uluslararası Çevre Konferansı”na da ev sahipliği yapacak.

Suavi, Kardeş Türküler ve Grup Mavi’nin konser vereceği şenliklerin eğlence bölümlerinde Dikili Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu, Belediye Çocuk Korosu ve Belediye Bağlama Grubu da konserleriyle yer alacak.

Genco Erkal’ın “İnsanlarım”  oyunuyla katıldığı şenlikte Zeytin Dalı Tiyatrosu “Acıyı Bal Eyledik” adlı sahne gösterisini sunacak. Belediye Çocuk Roman Dans Grubu ve Ritmin Efendileri müzik grubunun sunacağı gösterilerle Dikili geceleri de şenlenecek.

Şenliğin bu yılki temasının en etkili vurgulandığı “Dikili’de Çığlık “ etkinliğinde faili meçhul cinayetler ve kitle katliamları sonucunda yitirdiğimiz on binlerce demokrasi kaybımız anılacak. Kayıp yakınlarının da davet edildiği etkinliğin ardından Hasan Hüseyin’in yaşamından anıların ve şiirlerinin, İlkay Akkaya’nın şarkılarıyla bütünleştiği  “Acıyı Bal Eyledik” isimli gösteri sunulacak.

Etkinlik panel, sergi, konser ve tiyatro gösterileriyle devam edecek.

OBEN ULU DİKİLİ
BİRGÜN - 21 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.