Dini eğitim konusunda yeni açılımlar geliyor

Dini eğitim konusunda yeni açılımlar geliyor

Dini eğitim konusunda yeni açılımlar geliyor     İnsanlara kaliteli dini bilgilerin verilmesi için çalışmalar yaptıklarını...

A+A-

Dini eğitim konusunda yeni açılımlar geliyor

Dini eğitim konusunda yeni açılımlar geliyor 
  
İnsanlara kaliteli dini bilgilerin verilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, özel üniversitelere ilahiyat fakültesi kurmaları için teklif götürdüklerini açıkladı.

Hükümet, din konusunda yeni açılımlarla, herkesi şaşırtacak adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu konuda BUGÜN'e özel açıklamalarda buluna Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, ilahiyat eğitiminin sadece Devlet Üniversiteleri tarafından verilmesinin yeterli olmadığını belirterek, özel üniversitelere ilahiyat fakültesi kurmaları çağrısında bulundu.

İLK TEKLİF DOĞRAMACI’YA

"Din anlayışımız, şekilci ve kalıpçı değil, özü kavrayan bir anlayış içerisinde mutlaka toplumumuza sunulmalıdır" diyen Bakan Yazıcıoğlu, din konusunda toplumun farklı kesimlerine, özellikle de yazar, çizer, aydın kesimine yönelik yeni bir açılım içinde olduklarını vurguladı. Özel üniversitelerde, ilahiyat fakültesi kurulmasına ilişkin ilk öneriyi Bilkent Üniversitesi sahibi İhsan Doğramacı'ya teklif ettiğini belirten Yazıcıoğlu, "Özel üniversiteler ilahiyat fakültesi kurarlarsa iyi olur. Niye iyi olur? Çeşitlilik katılır; din konusunda farklı yaklaşımlar ortaya çıkar. Zaman içinde din bilgisi konusunda bir yarış başlar. Böylece, din konusunda daha sağlıklı ve farklı bilgiler ortaya çıkar. Farklı bakış açıları oluşur. Türkiye'de bunun örneği yok. Ama, artık olması gerekiyor" dedi.

AYDINLARA YÖNELİK AÇILIM

Mevcut ilahiyat fakültelerine devam eden öğrencilerin daha çok kırsal kesimden veya toplumun orta ve alt tabakasından gelen, imam hatip lisesi mezunu öğrencilerden oluştuğunu vurgulayan Yazıcıoğlu, "Bilkent veya diğer özel üniversitelerde ilahiyat fakültesi açılırsa, toplumun farklı kesimlerinden, farklı okullardan mezun olmuş, farklı katmanlarından öğrencilerin bu fakültelere giderek din eğitimi almalarının önü açılır. Din eğitimi ne kadar çok farklı kesimlerce alınır, paylaşılır ve yorumlanırsa toplumsal dayanışma o kadar kolay ve sağlıklı olur" diye konuştu. Yalnız eğitim alanında değil, toplumsal hayatta da dinin farklı kesimlere açılması için atılım içinde olduklarını vurgulayan Yazıcıoğlu, "Din anlayışımız, şekilci ve kalıpçı değil, özü kavrayan bir anlayış içerisinde mutlaka toplumumuza sunulmalıdır. Çünkü din içine girildiği zaman huzur bulunan bir alandır, bir çatışma alanı kesinlikle değildir. Bu yüzden, doğru bilginin herkese açılması gerekiyor. Aydını, yazarı, çizeri herkese ulaşacak adımlar atacağız. Bu konuda yeni çalışmalarımız var" uyarısında bulundu.

10 MİLYON ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITILDI

İnsanlara kaliteli dini bilgilerin verilmesi için çalışmaları hızlandırdıklarını belirten Yazıcıoğlu, "Çünkü, derme çatma bilgileri insanlarımız almaz, onlara verilen kaliteli bilgileri alır" dedi. Yazıcıoğlu, bu çerçevede vatandaşlara ücretsiz kitap ve Kur'an-ı Kerim dağıtımı yaptıklarını ve 2003 ile 2007 yılları arasında 15 milyon YTL'lik ve sayı olarak da aşağı yukarı 10 milyona yakın ücretsiz kitap dağıtımı yapıldığını söyledi.

AİHM'İN VERDİĞİ KARAR

AİHM'in zorunlu din dersi konusunda verdiği kararı da yorumlayan Bakan Yazıcıoğlu, "Orada çıkan karar, derslerin verilmesiyle, özüyle ilgili değil. Muhtevasıyla, içerikle ilgili, müfredatla ilgili bir karar. Yani, çok önemli bir şey değil. Muhtevayla ilgili, içerikle ilgili, müfredatla ilgili düzenlemeler her zaman yapılabilir" şeklinde konuştu.

ALEViLERE YENi ELBİSE

Aleviler konusunda "Hep birlikte yeni bir elbise dikip, onların da huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak temel görevimiz" diyen Bakan Yazıcıoğlu, 'yeni elbise' konusunda gelen eleştirilere, "Bizim, kimseyi etkileme, değiştirme ve dönüştürmeye niyetimiz yok. Bir yerde bir sorun varsa onun çözümüyle ilgili çalışmalar yapmak, hem milletvekillerinin hem hükümetlerin görevidir. Olaya pozitif yönünden bakmak gerekiyor. Bu noktada siyaset yapmak, doğru ve uygun bir davranış değildir. Kim, ne biliyorsa, bu konunun çözümüyle ilgili onu ortaya koymak durumundadır. Çünkü burada bir sorun var, bu sorunun varlığını hepimiz kabul ediyoruz, bunu çözmek durumundayız” dedi. Yazıcıoğlu, Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı "Alevi İftarı"nı sorunun çözümüne yönelik ilk adım olması sebebiyle önemsediğini belirtti.

Düzgün KARADAŞ/ANKARA
BUGÜN - 10 Aralık 2007

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.