Dünya Aleviler Birliği'nin temelleri atıldı

Dünya Aleviler Birliği'nin temelleri atıldı

Dünya Aleviler Birliği'nin temelleri atıldıAABK genel kuruluna 13 Avrupa ülkesinin yanı sıra Türkiye ve Kanada'dan gelen Aleviler,...

A+A-

Dünya Aleviler Birliği'nin temelleri atıldıDünya Aleviler Birliği'nin temelleri atıldı

AABK genel kuruluna 13 Avrupa ülkesinin yanı sıra Türkiye ve Kanada'dan gelen Aleviler, Dünya Aleviler Birliği'ni kurmak için kolları sıvadı. AABK Genel Başkanı Turgut Öker, “Burada Dünya Aleviler Birliği'nin temelini attık ve bir kaç yıl içinde kuracağız” dedi. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'na oy birliğiyle Turgut Öker yeniden genel başkan seçildi.

AVRUPA Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun (AABK) Köln'de gerçekleştirilen iki günlük genel kurulunda Dünya Aleviler Birliği'nin temeli atıldı. AABK Genel Başkanı Turgut Öker, Aleviler arasındaki dayanışmayı güçlendirecek Dünya Aleviler Birliği'nin birkaç yıl içinde kurulacağını söyledi. Genel kurulun ikinci gününde 13 Avrupa ülkesinden 40 delegenin katıldığı toplantıda Alevilerin sorunları ve gelecekle ilgili planlar tartışıldı. Gazetemiz baskıya girdiği sırada hala devam eden toplantının sonunda delegeler sandıkta oy kullanarak değil rızalıkla yeni yöneticilerini ve genel başkanı belirleyecekler. Turgut Öker'in yeniden genel başkanlığa seçilmesi bekleniyor.

ZEMİN OLUŞMUŞ DURUMDA

Genel kurula damgasını vuran Dünya Aleviler Birliği konusunda Turgut Öker şu açıklamayı yaptı:

“Bugün Kanada'dan Avusturalya'ya kadar örgütlü Alevilerin yapacağı en doğru seçenek Dünya Aleviler Birliği'ni kurmaktır. İnanıyorum ki en kısa sürede dünya Alevileri aynı çatı altında biraraya gelecekler. Dünya Aleviler Birliği, Aleviler arasındaki dayanışmayı güçlendireceği gibi karşılıklı tecrübelerin aktarılmasını sağlayacak. Ayrıca Aleviliğin tanıtılması, yaşatılması, kurumlaşması konusunda olanak ve imkanları birleştirecek. Aleviler geleceği birlikte şekillendirecekler. Bunun temelleri ilk olarak Hacı Bektaş'ta atıldı. Dünyanın dört bir yanından gelen Aleviler orada da bunun gerekliğini ifade ettiler. Bunu daha planlı, programlı ve bir karar üzerinde yapma görevimiz var. Normal koşullarda zaten zemin oluşmuş durumda. Bütün dünyadaki Alevi kuruşları birlikte davranıyorlar, aynı söylemdeler ve aynı ruhtalar.”

AABK Genel Kurulu'nda Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İşviçre, İsveç ve Norveç Alevi Birlikleri Federasyonu ile İngiltere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Romanya, İskoçya ve İtalya Alevi Kültür Merkezleri'nden delegeler yeni yönetimi belirleyecekler.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'na oy birliğiyle Turgut Öker yeniden genel başkan seçildi. Başkan yardımcıları İsmail Ataş (İsviçre), Adnan Yılmaz (Hollanda) ve Mehmet Ali Çankaya (Avusturya) oldu. Genel Sekreterler: Ali Ertan Toprak (Almanya), Bülent Ant (İsviçre), Feramuz Acar (Danimarka), Genel Sayman: Şahmettin Özden (Belçika), diğer yönetim kurulu üyeleri: Ali Çağan (İsveç), Durak Aslan (Fransa), Erdal Kılıçkaya (Fransa), İsmail Armut (Belçika), Ali Kılınç (Norveç), Ercan Yıldız (İtalya), Hüseyin Mat (Almanya) Denetleme kurulu: Dursun Karadağ, Aslan Erkan, Hasan Gül, Yedek üyeler: Hüseyin Carman, Turan Meriç

Kaynak: hurriyet.de / Hakan AYTAŞ / KÖLN - 08 Şubat 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.