Ece TEMELKURAN : Cihat ve darbe: 1 Mayıs'ı anlamak

Ece TEMELKURAN : Cihat ve darbe: 1 Mayıs'ı anlamak

Ece TEMELKURAN : Cihat ve darbe: 1 Mayıs'ı anlamakGeçmiş olsun! 1 Mayıs günü İstanbul’da dayak yemiş, biber gazına maruz kalmış...

A+A-

Ece TEMELKURAN : Cihat ve darbe: 1 Mayıs'ı anlamakEce TEMELKURAN : Cihat ve darbe: 1 Mayıs'ı anlamak

Geçmiş olsun! 1 Mayıs günü İstanbul’da dayak yemiş, biber gazına maruz kalmış bütün işçilerin, öğrencilerin, siyasilerin, sendika yöneticilerinin fiziksel ve manevi acısını paylaşıyorum. Maruz kaldıkları bu vahşi ve hınç dolu muamele karşısında onların yanındayım. Hepsinin acısının geçmiş olmasını diliyorum.

Polis şiddeti olacağını biliyorduk. Engellemeye çalışacaklarını zaten söylemişlerdi. “Ayaklar” Taksim’e girmesin diye “başlar” ellerinden geleni yapacaklarını defaten belirtmişlerdi. Ama hükümetin, İstanbul’un merkezini, Türkiye’de darbe yapılmış gibi bir manzarayla süsleyeceğini bilmiyorduk.

Askerlerin, panzerlerin gelip böğrümüze oturacağını, polisin bombaları hastanelerde patlatacağını bilmiyorduk, bilemezdik. İşçiden, yoksuldan, öğrenciden bu denli rahatsız olduklarını, antidemokratik, insanlık dışı yüzlerini bu denli pervasızca sergileyeceklerini tahmin edemezdik. Şişli-Taksim hattı kan revan içindeyken muhafazakâr basının internetten gün içinde “Sağduyu kazandı” diyeceğini insan nasıl tahmin eder?

Muktedirin net cevabı

1 Mayıs’tan önce yazdığım yazıda “Göreceğiz” demiştim, “Hükümet zalimden mi yana, yoksuldan mı?” Demiştim ki “Göreceğiz; AKP demokrasiden mi yana, yoksa kendinden mi?”

Gördük. Şüpheye yer bırakmayacak kadar net bir cevap verildi bu sorulara. Ve fakat bazıları kendi takımlarının yaptığı penaltıyı görmek istemeyen gözü dönmüş taraftarlar hesabı, yeni yalanlarını hazırladılar. Daha 1 Mayıs sabahı gazetelerinden, yeni yalanlarını, insana afakanlar bastıran yeni ‘teorinin’ ne olacağını ilan etmişlerdi. Dün Zaman gazetesinin internet sitesinde en güzel ifadesini buluyordu bu saçmalık:

“Eylemciler, Ergenekon Caddesi’nden söktükleri taşlarla polislere saldırdı.”

Yeni yalan

Bu göz kamaştırıcı zekâ gösterisi ve söz oyunuyla anlatmak istedikleri şu:

“Haşmetli hükümetimiz Taksim’de bir provokasyon olacağını biliyordu. Zavallı işçiler akılları böyle şeylere ermediği için, başta kahraman Tayyip Bey olmak üzere yılmaz hükümetimiz, onları kendilerine karşı bile korudu. Hükümetimizi devirmeye çalışan ve daha henüz ne olduğunu kimsenin anlayamadığı Ergenekon örgütü işçileri de hedef alıyordu.”

Adım gibi eminim, yarın ve önümüzdeki günlerde bu şaheser meşrulaştırma harekâtını daha nadide örnekleriyle de izleyeceğiz. Ve dün söyledikleri gibi tekrar edecekler:

“Sağduyu kazandı!”

Darbenin gürbüz çocuğu

Sağduyu ne? İstanbul’un hapishaneye çevrilmesi. Sağduyu ne? Önceki günkü yazıda da söylediğim gibi, AKP’nin darbenin en gürbüz çocuğu olarak, saflarını devletin şiddetini kullanarak yoksula ve emekçiye karşı sıklaştırması. Sağduyu ne? Fethullahçıların büyük oranda ele geçirdiği söylenen polis teşkilatının, askerle birlikte, haklarını isteyen emekçilerin üzerine çullanması.

Şimdi daha iyi anlaşılıyordur herhalde söylemek istediğim:

Türkiye’de demokrasi değil ‘şirketokrasi’ istiyorlar. Durmadan namaz kılıp şükreden işçiler ve keyiflerine bakan Müslüman zengin istiyorlar. Sadece daha çok tutuculaşmamızı değil, aynı zamanda sesimizi de hiç çıkarmayalım istiyorlar.

Cihat-darbe, ortaya karışık

Dün olan şudur:

AKP’nin ne olduğu, Türkiye’yi nereye götürmek istediği ortaya çıkmıştır. AKP’nin ne orduyla ne faşizmle bir sorunu vardır. Dün Taksim’de özenle hazırlanan fotoğraf bunu göstermektedir. 

1 Mayıs 2008’le birlikte AKP’nin de kendi derin devletini yarattığı ortaya çıkmıştır. Artık bir değil, iki derin devletimiz var. Görülmüştür ki, işçilere karşı tek provokasyon bizzat AKP hükümeti tarafından hazırlanmıştır.

AKP dün Taksim’de kendilerini desteklemeyenlere karşı nasıl bir ‘cihat’ uygulayacağını göstermiştir. İktidarın cerahat akan bu yüzünü tüm Türkiye’ye ve dünyaya göstermenin bedeli olarak canları yanmış insanlara bir kez daha geçmiş olsun.
 
Ece Temelkuran

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy93026 = 'ecetem' + '@';

addy93026 = addy93026 + 'hotmail' + '.' + 'com';

var addy_text93026 = 'ecetem' + '@' + 'hotmail' + '.' + 'com';

( '' );

93026 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


MİLLİYET - 2 Mayıs 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.