Eğitimciler AKP'nin Alevi raporuna tepkili

Eğitimciler AKP'nin Alevi raporuna tepkili

Eğitimciler AKP'nin Alevi raporuna tepkili  ANKARA (12.02.2010)- Eğitim-Sen Genel Merkezi, Alevi Çalıştayları sonrasında hazırlanan Alevi...

A+A-

Eğitimciler AKP'nin Alevi raporuna tepkili  Eğitimciler AKP'nin Alevi raporuna tepkili 

ANKARA (12.02.2010)- Eğitim-Sen Genel Merkezi, Alevi Çalıştayları sonrasında hazırlanan Alevi Raporu ile ilgili bir açıklama yaptı. Zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılmamasına tepki gösterdi. Eğitimciler, hükümetin başlattığı Alevi Açılımı’nın yaşanan sorunları çözmek yerine, var olan sorunları daha da derinleştirdiğini ifade etti.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç düzenlediği basın toplantısında, Devlet Bakanı Faruk Çelik’in Başbakan'a sunulan Alevi Çalıştayı raporu ile ilgili görüşlerini açıkladı. Kılıç, AİHM ve Danıştay 8. Dairesi'nin zorunlu din derslerinin kaldırılması yönünde verdiği kararları hatırlattı. Rapor ile Alevi çocuklarına verilmesi sürdürülen zorunlu din dersinin kaldırılmaması yönünde görüş belirtildiğini kaydetti.

Eğitim-Sen Genel Başkanı, “Raporda dikkat çekici noktalardan birisi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması konusu olmuştur. Ancak hem AİHM hem de Danıştay 8. Dairesinin kararlarına rağmen zorunlu din derslerinin kaldırılması yerine, görünüşte öğrenciye tersten 'din dersi seçmeme' hakkı verilmekte, ancak bunun için de öğrenci velilerinin talepte bulunması şart koşularak bir anlamda alevi ailelerin resmi olarak fişlenmesinin önü açılmaktadır” şeklinde konuştu. Kılıç, hükümete zorunlu din derslerini bir an önce kaldırma çağrısı yaptı.

Atılım - 12 Şubat 2010

'Zorunlu Din Dersi Kaldırılmalı'

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, ''Yargı kararlarına uyulmalı, zorunlu din dersi uygulaması kaldırılmalıdır'' dedi.

Kılıç, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Alevilerin zorunlu din dersi uygulaması ile ilgili taleplerinin de tartışıldığı Alevi Çalıştayı raporunun hafta başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğunu anımsattı. Kılıç, ''Ancak raporun içeriğine bakıldığında zorunlu din dersi sorununu çözmek bir yana daha da derinleştirecek öneriler getirilmiş olması düşündürücüdür'' dedi.

Raporda en dikkat çekici noktalardan birisinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması konusu olduğunu ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:

''Zorunlu din dersleriyle ilgili sunulan öneriler de mevcut uygulamanın sonuçlarını daha da ağırlaştıracak niteliktedir. Raporda, mevcut durumdaki 'din kültürü ve ahlak bilgisi' dersinin zorunlu olarak okutulmasına devam edileceği belirtilirken, bunun yanı sıra seçmeli olarak din eğitimi dersi getirilmektedir. Bu düzenleme ile mevcut durumdan daha ileri gidilmekte ve din eğitimi güçlendirilmektedir. Hükümet, yargı kararlarına uymak bir tarafa mevcut durumu daha da ağırlaştırmakta ve din dersi sayısını ikiye çıkararak tüm toplumla resmen dalga geçmektedir.

Zorunlu din dersi uygulaması, din ve vicdan özgürlüğünün açıkça ihlal edilmesi demektir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu din dersinin, din ve vicdan özgürlüğünün ihlali olduğuna karar vermiştir. Yargı kararlarına uyulmalı, zorunlu din dersi uygulaması kaldırılmalıdır.''

Stratejikboyut - 12 Şubat 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.