Emekçiler Alanlarda : Krizin faturasını ödemeyeceğiz

Emekçiler Alanlarda : Krizin faturasını ödemeyeceğiz

Emekçiler Alanlarda : Krizin faturasını ödemeyeceğiz29 KASIM'DA ANKARA'DAYIZKars’tan İstanbul’a kadar onlarca kentte yapılan...

A+A-

Emekçiler Alanlarda : Krizin faturasını ödemeyeceğizEmekçiler Alanlarda : Krizin faturasını ödemeyeceğiz

29 KASIM'DA ANKARA'DAYIZ

Kars’tan İstanbul’a kadar onlarca kentte yapılan eylemlerde sokaklara dökülen emekçiler, mücadele kararlılığını gösterdiler

Emekçiler, sermayenin yarattığı krizin faturasını ödememekte kararlı. Krizle birlikte başta doğal gaz olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamları protesto eden emekçiler, birçok ilde yaptıkları eylemlerle zamların geri alınmasını istedi.

İstanbul’da Bakırköy Devlet Hastanesi önünde toplanan emekçiler, Özgürlük meydanına polis engellerini de aşarak yürüdü. “Krize, işsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı, Emek, barış ve demokrasi mitinginde buluşalım” pankartı arkasında yürüyen emekçiler, “Doğal gaza değil maaşlara zam”, “Zam, zulüm işkence işte AKP” ve “İşçi memur el ele genel greve” sloganlarını attı.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşte emekçiler, hükümeti uyararak zamları geri almasını istedi. Özgürlük meydanında konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, AİHM kararı ile artık tamamen kesinleşen toplusözleşme hakkının gereğinin yerine getirilerek derhal kamu emekçileriyle toplusözleşme masasına oturulmasını istedi. Krizin faturasını emekçilere yüklenmek istediklerini dile getiren Evren, bunu kabul etmeyeceklerini belirtti. AKP politikalarına karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Evren, bütün emekçi kesimleri 29 Kasım’da Ankara’da yapılacak mitinge katılmaya çağırdı.

Açıklamaların ardından oturma eylemi yapıldı. Eyleme EMEP, SDP, TKP ve CHP de katılarak destek verdi.

İstanbul Kartal’da da zamlara ve krizin sonuçlarına karşı kitlesel basın açıklaması yapıldı. Eğitim Sen İstanbul 5 nolu şubenin çağrısı üzerine Genel-İş, Birleşik Metal-İş, BES Temsilciliği, Petrol-İş, Emekli-Sen, Emek Partisi, ÖDP, ESP ve DTP üyeleri katıldı. Eğitim Sen 5 No’lu Şube Örgütleme sekreteri Fikriye Yadırgı’nın açıklamasının ardından yaklaşık 500 kişi oturma eylemi yaptı.

Krizi yaratanlar faturayı ödesin

İzmir’de alanlara çıkan işçi ve emekçiler, zamlara, yoksulluğa ve işsizliğe teslim olmayacaklarını belirterek krizin faturasının emekçilere yüklenmesine karşı çıktı.

KESK, DİSK ve TMMOB’nin ortaklaşa düzenlediği ve siyasi partilerle, demokratik kitle örgütlerinin de yer alarak destek verdiği yürüyüşe 2 bin dolayında işçi ve emekçi katıldı. Yürüyüşün ardından Konak Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı.

“Krizin faturasını ödemeyeceğiz” yazılı pankartın taşındığı yürüyüşte, işten atmalara, ücretsiz izinlere, zamlara, sözleşmeli çalışmaya, paralı sağlık ve paralı eğitime karşı döviz ve sloganlarla tepki gösterildi.

Yürüyüşün ardından Konak Meydanı’nda kitleyi, Saat Kulesi tarafına geçirmek istemeyen polis, barikat kurdu. Islık ve sloganlarla polis barikatı protesto edildi.

Meydanda yapılan açıklamada konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, “Hamdolsun kriz bizi teğet geçti” diyen Başbakan’ın doğalgaza, elektriğe, suya, gıdaya yaptığı zamlarla krizin faturasını emekçilere ödetmeye çalıştığını belirterek, “İşçiler ve emekçiler olarak zamları kabul etmeyeceğimizi krizin bedelini ödemeyeceğimizi beyan ediyoruz” dedi.

‘AKP’den hesabı emekçiler soracak’

KESK Ankara Şubeler Platformu’nun çağrısı ile Kızılay’a yürüyüp oturma eylemi yapan Ankaralı emekçiler, zamların geri alınmasını isterken, “AKP’den hesabı emekçiler soracak” dediler. KESK Ankara Şubeler Platformu’nun çağrısı ile Ziya Gökalp Caddesi Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube önünde toplanan KESK üye ve yöneticilerine, Ankaralı emek ve demokrasi güçleri de destek verdi.

Polisin önlerine kurduğu barikata tepki gösteren ve Eğitim Sen eyleminden dolayı aldıkları yargı kararını hatırlatan emekçiler, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Emekçiye değil çetelere barikat” sloganları attılar.

Güvenpark’ın önünden iki taraflı polis barikatı arasından Milli Müdafaa Caddesi’ne yürüyen emekçiler, Başbakanlığın gazetecilere uyguladığı sansürü de alkış ve sloganlarla kınayarak, “Özgür basın susturulamaz” dediler. Burada konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tuğrul Culfa, kendilerini görmezden gelen AKP Hükümeti’ne kararlılıklarını göstermek için geldiklerini belirterek, geldiği günden beri sermaye yanlısı politikalar güden AKP’nin, emekçileri aç ve açıkta bıraktığını, yoksulluğu daha da artırdığını, şimdi de krizin faturasını emekçilere ödetmeye çalıştığını söyledi.

AİHM kararı doğrultusunda derhal kamu emekçileriyle toplusözleşme masasına oturulmasını isteyen Culfa, 2009 yılı zamlarının yeniden belirlenmesini talep etti. AKP Hükümeti’ne, “Zamlar geri çekilsin, işten atmalar yasaklansın, emek-demokrasi programı hayata geçirilsin” diyen Culfa, Türkiye’nin bütün illerinde alanlara çıkan on binlerin 29 Kasım’da Ankara’da hükümete son uyarılarını yapacağını söyledi.

Açıklamanın ardından yapılan oturma eylemi, “işsizliğe, yoksulluğa, zamlara karşı emek, barış ve demokrasiden yana tüm kesimlerin 29 Kasım’da Ankara’da olması” çağrısıyla sona erdi.

Adana’da DİSK ve KESK Şubeler platformunun çağrısı ile yapılan eyleme EMEP, ÖDP, ESP, Halkevleri, Pir Sultan Abdal Derneği, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği üyeleri de destek verdi. Emekçiler, Kars, Antalya Gaziantep, Tokat, Sivas, Ordu’da da eylem yaptılar. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

EMEP üyeleri eylem yaptı

“Krizin faturasını biz değil patronlar ödesin” diyen Emek Partisi (EMEP) Mamak İlçe Örgütü üyeleri, “Zam zulüm işkence işte AKP”, “İş ekmek özgürlük”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları ile dün öğle saatlerinde Tuzluçayır Çiçek İş Merkezi önünde bir araya geldi. EMEP’liler adına açıklama yapan Nurhayat Farımaz, AKP Hükümeti’nin krize karşı önlem dediği şeyin, halkın vergileriyle oluşan bütçeden patronlara para aktarılması olduğunu söyledi. AKP’nin, krizi sermaye için fırsata dönüştürmeye çalıştığına vurgu yapan Farımaz, “Temel tüketim mallarına ardı arkası kesilmeyen zamlar yapılıyor” diye konuştu. “Her kriz döneminde servetlerine servet katanlara karşı birleşelim” diyen Farımaz, krizin faturasının emekçilere yıkılmak istenmesine karşı mücadele çağrısı yaptı.

(Ankara/EVRENSEL) - 16 Kasım 2008 Pazar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.