“Ermeni Avına mı Çıkalım” Diyen Adıgüzel İçin Savcılara Çağrı

“Ermeni Avına mı Çıkalım” Diyen Adıgüzel İçin Savcılara Çağrı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanı Özfer Koçak, caz piyanisti Tigran Hamasyan’ın Ani Harabeleri’nde konser vermesiyle ilgili “Kars caddelerinde...

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanı Özfer Koçak, caz piyanisti Tigran Hamasyan’ın Ani Harabeleri’nde konser vermesiyle ilgili “Kars caddelerinde Ermeni avına mı çıkalım” diyen Kars Ülkü Ocakları Başkanı Tolga Adıgüzel ile ilgili soruşturma açılması talebinde bulundu.

Adıgüzel konserle ilgili şunları söylemişti:

“1915 olaylarında yüz binlerce Müslüman Türk soydaşımız bu Ermeniler tarafından soykırım ve katliamlara uğratılmadı mı? Fazla değil, daha bundan 23 yıl önce Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin Hocalı köyünde yüzlerce soydaşımıza soykırım yapan bu Ermeniler değil miydi? Yaptıkları bu hareketle ne amaçlanmak isteniyor? Bunların içerideki destekçileri kimlerdir? Hangi satılmış basın mensupları bunlar ile ortaklaşa hareket ediyor? Herkes haddini bilecek ve bu saatten sonra ayağını denk alacaktır. İçeriden ve dışarıdan satılmış hain beyinler tarafından sabrımız zorlanmak mı isteniyor? Yoksa bizler de Kars caddelerinde Ermeni avına mı çıkalım?”

Tepkiler üstüne Agos’a konuşan Adıgüzel, tepkisinin konser yapılmasına değil, konserin papaz kıyafetleriyle yapılmasına olduğunu söylemişti.

“Açık şekilde ırkçılık”

Agos’ta yer alan habere göre, soruşturma açılması talebinde bulunan CHP Kars İl Başkanı Koçak, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Çok açık bir şekilde ırkçılık yapan ve nefret suçu işleyen Adıgüzel, aynı zamanda açıklamasının ulaştığı kişileri de suç işlemeye davet etmektedir.

“Adıgüzel, bu ülkede yaşayan Ermenileri tehdit etmekle kalmamış konserin ‘papaz kıyafetiyle’ gerçekleştirildiği vurgusunu yaparak Hıristiyanlığa karşı da nefret suçu işlemiştir.

“Adıgüzel ve beraberindeki kişiler ne yapmak istiyor? Ermenileri ve Hristiyanları İŞİD benzeri yöntemle katletmeyi mi düşünüyor?

“Böylesine ırkçı zihniyetin halen bu topraklarda varlığını sürdürüyor olmasının en önemli nedenlerinden biri de yargı kurumunun bu tür suçlara karşı duyarsız kalmasıdır.

TCK’nın 216. maddesi

“Halbuki, Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesi şu hükmü düzenlemektedir: ‘Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’

“Savcılar neyi bekliyor?”

“Adıgüzel çok açık bir şekilde bu suçu işlemiş olmasına karşın hiçbir savcının harekete geçmemesi bu suçu işleyen kişileri cesaretlendirmektedir. 

“Hiçbir suç duyurusuna gerek kalmadan savcıların harekete geçmesini bekliyoruz. 

“Hamasyan, Türkiye’deki konserlerine devam edecektir. Dünyaca ünlü sanatçı Hamasyan’ın ve konserlerin güvenliğinin sağlanmasının önemini ve güvenlik güçlerinin sorumluluğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

“Ayrıca Adıgüzel’in sözlerinin Kars’ta bir karşılığı olmadığına inanıyoruz. Geçmişte bu topraklarda yaşanan acıları kimse ırkçılık ve nefret suçuna gerekçe gösteremez, kullanamaz.

“Ünlü bir sanatçıya karşı kullanılan bu ırkçı söyleme rağmen, Kars’ın barışın ve bir arada yaşamanın en önemli merkezlerinden birisi olduğuna inancım tamdır.”

Toros Alcan'dan kınama

Cemaat Vakıfları Temsilcisi Vakıflar Meclis üyesi Toros Alcan da Adıgüzel’in mesajıyla ilgili bir kınama metni yayımladı ve şunları söyledi:

“Her ne kadar sonrasında Agos Gazetesi’ne vermiş olduğu demeçte cümlelerinden bazı kısımlarını inkar etmiş olsa da, yeni ve yenilenen Türkiye’ye yakışmayan, nefret suçu içeren sözleri ve yaklaşımını, temsil ettiği örgütün değil, kendi bireysel düşünceleri olarak algılamak istediğimizi ve kendisini kınadığımızı bildiririz.” (EKN)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.