Erzincan Alevi Köyleri hakkında Genel Bilgiler

Erzincan Alevi Köyleri hakkında Genel Bilgiler

REFAHIYE-Cogunlugu Türkler den olustugu Refahiye de bilinc mezhepsel acidan ele alindiginda sunniligin baskin oldugu ilce de sunni kürtler in bir kismi asimilesmistir...

A+A-

REFAHIYE-Cogunlugu Türkler den olustugu Refahiye de bilinc mezhepsel acidan ele alindiginda sunniligin baskin oldugu ilce de sunni kürtler in bir kismi asimilesmistir kürtler 20% civarindadir 53 alevi köyü vardir bu köylerin 13 ü kürt köyüdür.


ILIC- Türk nüfusun yani sira savak asiretine bagli kürtleri in yasadigi ilcedir savak asireti devletci dir ilce de 24 alevi köyü vardir.

Kemaliye - Refahiye de oldugu gibi nüfusun cogunlugunu Türkler olusturur sunni bilincin etkisi ile kürt nüfusu islam i bilinci kürtlügün önünde tutar 25% e yakin kürt nüfusu vardir 28 alevi köyü vardir.Pkk nin sivas in intikamini aliyoruz diye yakip yiktiklari ve köylüleri katlettikleri Basbaglar Kemaliye ye aittir.

Kemah-Türk ve kürt ve zaza nüfusundan olusan Kemah ta cogunluk sunni Türk tür kürt nüfusu 18% civarindadi alevi Türkler zaza ve kürt alevileri arasinda yasarlar. 32 alevi köyü vardir.

Merkez- Türk nüfusun hakimiyeti altindadir kürt ve zazalarda mevcuttur nüfusun dörtte birine yakini alevi türkmen dir 56 alevi köyü vardir kürt nüfusu 15% civarindadir 2000 civarinda cingene yerlesimi vardir.

OTLUKBELI-Türk hakimiyeti belirgindir kürt yok denecek kadar azdir 4 alevi köyü vardir.

Cayirli-Türkler kürt ve zaza nüfusundan olusan ilce de zaza nüfusun en etkili oldugu ilce dir kürt nüfusu 12% civarindadir.Cayirli özellikle alevi mezhebinin etkili oldugu yerdir 41 alevi köyü vardir bu köyler den 9 u zaza alevi köyüdür.

Üzümlü- Türk nüfusu ve zaza nüfusu etkindir Türkler nüfusu cogunluktadir kürt nüfusus burada diger ilcelere oranla azdir alevi nüfus etkindir toplam 29 alevi köyü vardir.

TERCAN-Cayirli gibi Alevi genelde Alevi zaza ve kürtler etkinligi olsa da cogunluk Türk nüfusundan kimlik mezhep acisindan ele alinir 48 alevi köyü vardir
 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum