"Ferman devletin haklar bizimdir"

"Ferman devletin haklar bizimdir"

"Ferman devletin haklar bizimdir"Hak mücadeleleri Ankara'da buluştu   "Ferman devletin haklar bizimdir" diyenler hakları...

A+A-

"Ferman devletin haklar bizimdir""Ferman devletin haklar bizimdir"

Hak mücadeleleri Ankara'da buluştu  

"Ferman devletin haklar bizimdir" diyenler hakları için birleşti, binler “halkın hakları var, krize karşı şartları var” dedi. Krizin yarattığı toplumsal yıkıma karşı binler, “insanca bir yaşam için” Halkevleri’nin çağrısıyla Ankara’da buluştu. Yoksul mahalleliler farklı işyerlerinden direnişteki işçiler, çevre hakkı savunucuları, kadınlar, öğrenciler, kamu emekçileri, mimar-mühendisler omuz omuza verdi.

Binler halkın hakları ve krize karşı şartları için Ankara’da birleşti.

Halkevleri’nin "krizin yarattığı toplumsal yıkım karşısında haklarımız için birleşiyoruz" sloganıyla yürüttüğü çalışmalar bugün Ankara’da düzenlenen görkemli bir mitingle sürdü. Barınmadan sağlığa, çalışma hakkından kadın mücadelesine kadar farklı hak mücadeleleri kortejleri oluşturan yaklaşık 5 bin kişi “krize karşı halkın şartları var” dedi.

Sabah erken saatlerden itibaren mitinge katılmak üzere Ankara’ya gelen Halkevciler saat 12.00 itibariyle kortejler oluşturarak Mamak Tuzluçayır ve Saimekadın mahallelerinden mitingin başlangıç noktası olan Dikimevi Kavşağı’na yürüdüler. İki ayrı koldan yapılan yürüyüşün ardından tüm katılımcılar Dikimevi’nde buluşarak kortejler halinde miting alanı olan Kolej Kavşağına doğru yürüyüşe geçti.

Hak mücadeleleri kendi örgütlü güçlerini Ankara’ya taşıdı

* Yürüyüşte İstanbul halkı 3. köprüye karşı yaşam haklarını savunan pankartları ve kapitalizmin krizine karşı Marx’ı selamlayan pankartlarıyla alanda yerlerini aldılar.

* Engelli Hakları Atölyesi “Ne sadaka ne ayrıcalık parasız eğitim parasız sağlık” isteyerek engelli hakları mücadelesini alana taşıdı.

Geçen ay İstanbul İkitelli’de yaşanan sel felaketinde mağdur olan Sefaköy halkı yaşanılan felaketten selin değil AKP’nin sorumlu olduğunu hatırlatan pankartlarıyla alanda yerlerini aldı.

* Ankara Dikmen ve İstanbul Bahçelievler’den gelen Halkevci Kadınlar ise kreş hakkını öne çıkarttıkları kortejlerinde Urfa’da öldürülen Ceylan’ın, tutuklu DTP’li kadın ve çocukların fotoğraflarını taşıdılar. Eskişehir’de intihar eden, İstanbul’da selle beraber can veren kadın emekçileri dövizleri ve sloganlarıyla andılar.

* Parasız eğitim talebini dile getiren Kocaeli Halkevleri, derinleşen işsizlik sorunu karşısında güvenceli iş talep eden Bursa Halkevleri, zamlara ve gericiliğe karşı mücadele çağrısı yapan Eskişehir Halkevleri, halkın sağlığına ve bölgedeki tarım üreticilerinin ürünlerine sahip çıkan Karadeniz Halkevleri renkli pankartları, flamaları ile alanda yerlerini aldı. Bursa Halkevleri'nin kortejinde "Üzmez'i hakladık sıra AKP'de" pankartıyla yer alan Üzmez eylemcisi kadınlar da şemsiyeli direnişlerini bir kez daha hatırlattı.

* Çukurova Bölge Halkevleri “Kardeşliğin ülkesi barışın güvencesi” pankartıyla Kürt sorununda barışın teminatının halkların kardeşleşmesi olduğu mesajını Ankara’ya taşıdı. Antalya Halkevleri ise sağlıkta alınan katkı paylarına karşı geçen hafta yaptıkları eylemin ardından katkı payının kaldırılması talebini alanda dile getirdi. İzmir Halkevi açlığa ve işsizliğe dikkat çekerken, Sivas ve Bolu Halkevleri de pankartlarıyla alanda yerlerini aldılar.

* Çalışma hakkı kortejinde yer alan DİSK Dev Sağlık-İş üyesi işçiler, işten atılan ve direnişte olan Eskişehir Renta’dan Birleşik Metal-İş üyeleri, 25 Kasım KESK grevine katılım çağrısı yapan Devrimci Kamu Emekçileri, sağlık hakkı talebini dile getiren sağlık emekçileri, Devrimci Öğretmen ve Atanamayan Öğretmenler Platformu üyesi güvencesiz eğitimciler, Mühendis Mimarlar ve Şehir Plancıları’nın yer aldığı Politeknik korteji, emeğin rengini tüm coşkusuyla alana yansıttı.

* Ankara’nın Dikmen ve Mamak bölgesindeki Barınma Hakkı Büroları ve Kocaeli Arızlı’daki depremzedeler de insanca koşullarda barınma talebini kitlesel ve coşkulu kortejiyle mitinge taşıdılar.

* Niğde’den gelen Hasangazi Köy Meclisi, köylerinde yürütülen siyanürlü madencilik çalışmalarına karşı çevre hakkı için mitingde yer aldı. KESK Ankara Şubeler Platformu ve PSAKD Ankara Şubesi ve AFSAD’lı fotoğraf sanatçıları eyleme katılarak destek verdi.

* Türkiye’nin farklı kentlerindeki üniversitelerden Öğrenci Kolektifleri’nin çağrısıyla gelen üniversiteliler, piyasalaştırmaya, gericiliğe, yasakçı üniversite yönetimlerine karşı isyan sloganlarıyla mitingin kitlesel ve renkli kortejini oluşturdular. Liseli Genç Umut “red” çağrısıyla büyüttüğü gerici piyasacı eğitim karşıtı mücadelesini ve "Kürt arkadaşıma, kardeşime dokunma" kararlılığını coşkulu sloganlarıyla dile getirdi.

Ferman devletin ise haklar bizimdir

Birol: Bizi yok sayarak yazılan fermanlara bu toprakların tarihinden, emekçilerin kavgasından insanlığın en erdemli, en onurlu haliyle cevabımızı vereceğiz.Tüm kortejlerin alana girmesinin ardından başlayan Miting programında sırasıyla Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, Barınma Hakkı Bürosu Avukatı ve Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Ender Büyükçulha, Halkevci Kadınlar adına Pınar Koyuncular, Engelli Hakları Atölyesi’nden Mahmut Keçeciler, üniversite ve lise öğrencileri adına Çağdaş Ersoy ve Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Samut Karabulut birer konuşma yaptı.

Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol yaptığı konuşmada Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik ve siyasal duruma dair değerlendirmeler yaparak gerçek ve eşit yurttaşlık için halkların ortak mücadeleyi yükseltmesi gerektiğine değindi. Birol’un konuşmasının tam metnini okumak için tıklayınız.

Birol'un ardından söz alan Ender Büyükçulha halkın hakları mücadelesinin gün be gün güçlendiğini belirterek Dikmen Vadisi'nde barınma hakkı mücadelesinin projeyi durdurarak elde ettiği kazanımın ülke çapında kendilerine umut verdiğini belirtti.

Engelliler Hakı Atölyesi adına konuşan Mahmut Keçeciler Ülke çapındaki engellilerin eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin düzenlenmesi ve koşullarının iyileştirilmesi ve yeterli sayıda açılması başta olmak üzere engellilerin 'fermanını' açıkladı.

Halkevci kadınlar adına konuşan Pınar Koyuncular, nitelikli eğitim hakkı ve çalışma hakkına sahip çıkmak, toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümüne karşı mücadele etmek için kreş hakkı mücadelesini güçlendirmek gerektiğini ifade etti. Krizin yıkımına, şiddete, gericiliğe karşı tüm kadınları mücadele için bir adım öne çağrıdı.

Üniversite ve lise öğrencileri adına yapılan konuşmada Çağdaş Ersoy eğitimin piyasalaştırılmasına, gerici müfredata, polis yönetici işbirliğine karşı öğrenci gençliğin mücadelesini yükselteceklerini ifade eti.

Yapılan konuşmaların ardından direnişteki işyerlerinden seslerini duyrumak üzere mitinge katılan BMİS üyesi Renta işçileri ve Dev Sağlık-İş üyesi Okmeydanı Hastanesi işçileri ile Arızlı halkı kürsüden miting katılımcılarını selamladı.

Halkevleri Örgütlenme sekreteri kürsüden yaptığı kapanış konuşmasında sermayenin ve AKP hükümetinin artan saldırıları karşısında Halkın hakları mücadelesini güçlendirme çağrısı yaparak miting katılımcılarının her birinin döndükleri bölgelerde eğitimden sağlığa, barınmadan enerjiye hayatın her alanında insanca bir yaşam mücadelesinin savunucusu olması gerektiğini söyledi.

Karabulut'un ardından farklı kentlerde yürütülen eşzamanlı çalışmalarla kurulan Halk Korosu sahne alarak 'yoksulluk kader değildir' parçasını seslendirdi. Miting programı daha sonra kısa bir müzik dinletisi ve tulum eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

Halkevleri'nin mitingine çok sayıda kurum temsilciside katılarak destek verdi:

DTP Ankara İl ve İlçe Yöneticileri, Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği-Gürbüz Akyüz, Niğde Ulukışla Porsuk Köy Meclisi Derneği temsilcileri, Niğde Ulukışla Hasangazi Köy Meclisi Derneği temsilcileri, DİSK/Dev Sağlık- İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi yöneticileri, Pir Sultan Abdal Ankara Şube yöneticisi Hasan Yağız, Türkiye Barış Meclisi Sekreteri Nusret Doğruok ve üyelesi İmam Canpolat, Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şube yöneticisi Tarık Hatipoğlu, Haber-Sen MYK Üyesi Osman Köse, SDP Ankara İl Başkanı İsmail Şengül, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK MYK üyesi Hüseyin Gölpunar, Eğitim Sen Genel Merkez Yöneticisi Serpil Açıl Özer, SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen, EMEP Genel Başkan yardımcısı Haydar Kaya, TMMOB Genel Sekreteri Hakan Genç, Devrimci 78’liler Başkanı Hüseyin Esentürk ve yönetim kurulu üyeleri, Ankara 78’liler Girişimi Başkanı Hüseyin Gevher ve üyeleri, TTB Merkez Konsey üyesi Ali Çerkezoğlu, BES Genel Başkanı Osman Biçer, TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, Mamak Belediye Meclis Üyesi Yusuf Sağlık ve Orhan Keçelioğlu, Tarım Orkam Sen Ankara Şube Başkanı Osman Özyurt ve MYK üyeleri

Sendika.Org - 25 Ekim 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.