Gadir Hum Bayramının tatil edilmesi istendi

Gadir Hum Bayramının tatil edilmesi istendi

Gadir Hum Bayramının tatil edilmesi istendi Hatay’da yaşayan Nusayri Alevilerin inancına göre kutsal ve en büyük dini bayram olarak kutlanan...

A+A-

Gadir Hum Bayramının tatil edilmesi istendi Gadir Hum Bayramının tatil edilmesi istendi

Hatay’da yaşayan Nusayri Alevilerin inancına göre kutsal ve en büyük dini bayram olarak kutlanan Gadir Hum bayramının tatil edilmesi istendi. Valilik bahçesinde açıklama yapan gruba Valilik polisi izin vermedi.

Antakya ve Samandağ'da bulunan DKÖ temsilcilerinden ve halktan bir grup  Kurban Bayramının bir hafta sonrasına denk gelen 4 Aralık’ta kutlanacak olan Gadir Hum Bayramının tatil edilmesini istedi.

Hatay Valiliği bahçesinde basın açıklaması yapmak isteyen Alevi vatandaşlara ise “Burası kamu alanı, burada basın açıklaması yapamazsınız” sözleriyle açıklama yapmalarına izin verilmedi.

Hatay Valiliğine verilen dilekçelerden sonra Valilik bahçesi dışında grup adına konuşan İnşaat Mühendisi Fethullah Çiftçi, “Hatay ilimiz dinsel hoşgörünün şehri olarak bilinmektedir. Yüzyıllardan bu yana birçok dinsel inanca ev sahipliği yapmıştır. Bütün dinsel inançtan insanlarımızın birbirlerine ve birbirlerinin inançlarına saygı ve hoşgörü içerisindedirler. Çevre illerimizde, ama özellikle ilimizde Alevi inanca sahip insanlarımız yoğun olarak bulunmaktadırlar. Ğadir Hum bayramı da alevi halkımızın en büyük bayramıdır. Alevi inanca göre Ğadir Bayramı’nda çalışmak günahtır. Dolayısıyla Ğadir Bayramı’nda ticari amaçlı iş yaşamı –yaşamsal zorunluluklar hariç- durmaktadır. Farklı dini inançlara sahip halkımız da saygı ve hoşgörü gereği olarak Ğadir Bayramı’nda çalışmamaktadır. Yani Ğadir Bayramı’nda fiili olarak iş yaşamı tatil olmaktadır. Ancak resmi mesainin devam etmesi nedeniyle insanlarımız kimi sıkıntılar yaşamaktadır. Öğretmenler, memurlar, öğrenciler, resmi kurumlarla işi olan insanlar o gün için sıkıntı yaşamaktadırlar. Ya bu tür işlerinden dolayı inancı gereği olan bayramını özgürce ve rahatça yaşayamamakta ya da resmi işlerini aksatmak zorunda kalmaktadır. İnsanlarımızın böylesi bir ikilem karşısında kalmamaları için her yıl Kurban Bayramı’ndan bir hafta sonrasına ve bu yıl da 04.11.2009 Cuma gününe denk gelen Ğadir Bayramı’nın Valilik kararıyla ilimiz için idari tatil ilan edilmesini talep ediyoruz. Bunun için buna inanan bir kısım duyarlı insanlar olarak Hatay Valiliği’ne bu talebimizi içeren bireysel dilekçelerimizi veriyoruz” şeklinde konuştu.

Gadir Hum Bayramının tatil edilmesi istendi

Hatay valiliğine dilekçe veren Antakya İHD şube başkanı Semra Berrak, Değişim Kültür Sanat Derneği başkanı Hüsamettin Çalış, Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyesi Mevlüd Oruç, Öğrenci Velileri Derneği (ÖV- DER) üyesi Naim Özal, Numan Bastırma ve İnşaat mühendisi Fethullah Çifçi daha sonra Samandağ PTT Merkezinden Ğadir hum bayramı gününün Hatay da tatil olması talebini içeren dilekçeleri Başbakanlığa gönderdiler.
  
***
   
VALİLİK MAKAMINA / HATAY

Konu: Ğadir Bayramı’nın İdari Tatil İlan Edilmesi Talebim Hk.

İlimizde yoğun olarak yaşayan Alevilerin en büyük bayramı Ğadir Hum Bayramı’dır. Dolayısıyla bugün iş ve çalışma yaşamı durmaktadır. Kurban Bayramı’ndan bir hafta sonrasına rastlayan bu gün alevi inancına sahip vatandaşlarımızın yanı sıra değişik inanca sahip vatandaşlar da inançlar arası saygının gereği olarak aynı şekilde o gün çalışma yaşamına katılmamaktadır.

Fakat Ğadir Hum Bayramı günü okulların ve bütün resmi dairelerin normal mesailerine devam etmeleri nedeni ile vatandaş inancını ve bayramını yaşarken sıkıntı ile karşılaşmaktadır. Vatandaşların inancını herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadan yerine getirebilmeleri için bu yıl 04.11.209 Cuma gününe rastlayan Ğadir Hum bayramında idari tatil uygulamasının yapılması büyük önem taşımaktadır. 04.11.2009 Cuma günü ilimizde idari tatil uygulaması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim

KAYNAK : Alevihaber.com - 24 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.