GAZİ KATLİAMI YÜREK HEYBEMİZDE; UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

GAZİ KATLİAMI YÜREK HEYBEMİZDE; UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

AABK olarak mesajımızdır; Gazi davası diğer davalarımız gibi divana kalmayacaktır. Demokratik adalet arayışımız ile katliamları ve katliamda katledilen insanlarımızı unutmayacağız, unutturmayacağız.

A+A-
Gazi katliamı ve direnişinin 24. yıl dönümü dolayısıyla AABK basıan ve kamuoyuna yönelik yazılı bir açıklama yaptı. Katliama ilişkin göstermelik davalar açıldığına dikkat çekildi.
‘‘Davamız mahşere kalmayacak‘‘ vurgusunun yapıldığı AABK açıklamasının tam metni:
 
‘‘BASINA VE KAMUOYUNU
GAZİ KATLİAMI YÜREK HEYBEMİZDE; UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ
Gazi katliamın 24. yılındayız. Devlet ve iktidarlar katliamları unutturmak, Alevileri ve tüm demokratik toplumsal kesimi belleksizleştirmek isterken, biz Gazi katliamı gibi tüm katliamları lanetlemeye ve insanlık suçu bu katliamlarda yitirdiklerimizi anmaya devam edeceğiz.
24 yıl önce, 12-13 Mart 1995 tarihlerinde Gazi Mahallesi ve ardından Ümraniye’de gerçekleştirilen katliamın tüm yönleriyle aydınlatılması ve gerçek sorumlularıyla yüzleşmek için adalet mücadelemiz devam ediyor ve edecektir.
24 YIL ÖNCE NE OLDU?
Bundan 24 yıl önce 12 Mart 1995 günü önce Cemevi ve kahvehaneler ve pastahaneler devlet içindeki derin çeteler tarafından taranıp önce Halil Kaya isimli dedemizi öldürüp, 5’i ağır, 25 kişiyi yaraladılar.
Katliamcılar durmadı, bu kez tepkisini Gazi Karakolu’na doğru yürüyen Gazi halkına yönelttiler ve Cemevi önünde bekleyen Mehmet Gündüz başından vurularak öldürüldü. Ertesi gün öldürülen iki kişinin cenazesini almak için Cemevi önünde bekleyen binlerce kişiye cenazeleri verilmediği gibi, Polis halkın üzerine ateş açtı ve 12 kişi öldürüldü. İlk iki günde 17 insanımız öldürülürken, yüzlerce insanımız yaralandı.Daha sonra öldürülen insan sayısı 22’ye, yaralanan insan sayısı 300 kişiye çıktı.
SÜRGÜNDE SÜREN, SÜRGÜNDE KATİLLERİ AKLAYAN YARGI
Gazi davasında hukuksal süreç ihlal edildi. Katilleri aklayan ve cezasızlık ilkesi benimsenmiştir. Katliamda insanlar polis mermisiyle öldürülmesine, hatta Gaziosmanpaşa Savcılığı ve Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 polis hakkında “müdafaa ve zaruret sınırını aşarak faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek” iddiasıyla dava açmasına rağmen, dava, "kamu güvenliğinin sağlanamayacağı” bahanesiyle Trabzon’a sürdü. Ve Trabzon’da sürgünde süren Gazi davası sonucu, Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5 yıl içinde 31 duruşma yapılarak, 3 Mart 2000'de yargılanan 20 polisten 18’i beraat ederken 2 polis hakkında toplam 4 yıl 32 ay hapis cezası verdi. Bu cezalarda ertelenip ceza alan polisler tekrar görevlerine döndüler.
Bu hukuksuzluk ise Gazi mağdurları tarafından AİHM'e taşındı AİHM ise 27 Temmuz 2005'te açıkladığı kararla Türkiye’yi suçlu bularak Gazi Mahallesi'nde hayatını kaybeden 12 kişi ile Ümraniye'de ölen 5 vatandaşın ailelerine tazminat ödemeye mahkûm etti.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu olarak, katliamın 24. yıldönümünde, Gazi davamızın henüz sonuçlanmadığını biliyoruz. Devlet için “kapanmış dava” olarak görülsede, hesabı verilmemiş, yüzleşilmemiş ve halktan kaçırılıp, cezasılık ilkesi ile kapatılan, Gazi, Sivas, Maraş, Çorum ve Dersim gibi tüm davalar bizim aklımızda, yüreğimizde ve mücadelemizde kapanmamış davalardır.
DAVAMIZ DİVANA KALMAYACAK
AABK olarak talebimiz nettir; Gazi katliamı ile devletin yüzleşmesini sağlama ve adalet arayışımız devam ediyor. Maraş, Çorum, Sivas-Madımak'ta bizlere ve bu ülkenin vicdan sahiplerine yaşatılan katliamların aynısını 24 yıl Gazi’de yine yaşadık. Yine Türkiye’nin gözü önünde ve bizzat devletin güvenlik güçleri ve derin devlet tarafından hedef alındık.
AABK olarak talebimizdir; AKP iktidarını Gazi katliamı olmak üzere, tüm siyasi katliamlarla yüzleşmeye davet ediyoruz.
AABK olarak talebimizdir; TBMM çatısı altında Gazi Katliamını araştırma komisyonun kurularak, Gazi davasının yeniden görüşülmesinin sağlanmalıdır.
AABK olarak talebimizdir; Gazi davası tekrar açılmalıdır, Gazi’den Trabzona kaçırılmış ve katilleri aklayan dava İstanbul’da tekrar başlamalıdır.
AABK olarak talebimizdir; Gazi davasına ilişkin AİHM'nin vermiş olduğu kararın uygulanarak ve Gazi dava dosyasının tekrar açılarak, katliamın arkasındaki güçler ve dönemin sorumlu kamu görevlilerin yargılanmalarının yolunun açılmalıdır.
AABK olarak mesajımızdır; Gazi davası diğer davalarımız gibi divana kalmayacaktır. Demokratik adalet arayışımız ile katliamları ve katliamda katledilen insanlarımızı unutmayacağız, unutturmayacağız..
Kamuoyunun bilgisine..‘‘
AVRUPA ALEVİ BİRLİKLERİ KONFEDERASYONU
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.