Gazi ve Ümraniye Olaylarında Ölenler Anıldı

Gazi ve Ümraniye Olaylarında Ölenler Anıldı

Gazi ve Ümraniye Olaylarında Ölenler Anıldı Gazi Mahallesi'nde toplanan ve kendilerine Özgür Demokratik Alevi Hareketi adını veren...

A+A-

Gazi ve Ümraniye Olaylarında Ölenler AnıldıGazi ve Ümraniye Olaylarında Ölenler Anıldı
 
Gazi Mahallesi'nde toplanan ve kendilerine Özgür Demokratik Alevi Hareketi adını veren bir grup, 1995 yılındaki Gazi ve Ümraniye olaylarında ölenleri andı.

 
Edinilen bilgiye göre 12 Mart 1995 yılında Gazi Mahallesi'nde yaşanan ve ardından Ümraniye'ye de sıçrayarak 22 kişinin ölümüyle neticelenen olayların yıldönümü nedeniyle Gazi Cemevi önünde eylem düzenlendi. Olaylarda hayatını kaybedenleri anmak üzere toplanan ve kendilerine Özgür Demokratik Alevi Hareketi adını veren grup, "Gazi ve Ümraniye katliamlarını Unutmadık Unutturmayacağız" yazılı pankart açtı. "Gazi Şehitleri ölümsüzdür, Gazi'nin katili çete devleti" şeklinde sloganlar atan 50 kişilik grup adına Ergin Doğru bir basın açıklaması yaptı. Doğru, Türkiye Cumhuriyeti'nin yıllardır komünistleri, kürtleri, alevileri görmezden geldiğini savunarak, "12 Mart 1995 günü Gazi Mahallesi'nde bir kahvehanenin taranmasıyla bir Alevi dedesi hayatını kaybetmiş, ardından olayı protesto etmek amacıyla toplanan halkın üzerine ateş açılarak 17 kişi öldürülmüştü. Daha sonra olayların sıçradığı Ümraniye'de de 5 kişi hayatını kaybetti. Olaylar sonrası yargılanan 22 güvenlik görevlisinden 2'sine komik cezalar verilerek adeta ödüllendirildi. Bizler olayların gerçek sorumlularının ortaya çıkartılarak adil bir şekilde yargılanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Cemevi önündeki grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

CHA-  09 Mart 2008 Pazar

Gazi olaylarının yıldönümü

Gazi olaylarının yıldönümüÖzgür Demokratik Alevi Hareketi, 12 Mart 1995'te Gazi Mahallesi ve Ümraniye'de meydana gelen, 22 kişinin hayatını yitirdiği olayların yıldönümü nedeniyle Gazi Cemevi önünde protesto gösterisi yaptı.

Türkçe ve Kürtçe "Gazi ve Ümraniye katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız" pankartı taşıyan grup adına açıklama yapan Özgür Demokratik Alevi Hareketi Sözcüsü Ergün Doğru, Gazi olayları ile ilgili davanın yeniden görülmesini istedi. 12 Mart 1995 günü Gazi Mahallesi'nde bir kahvenin tarandığını ve bir Alevi Dedesi'nin burada hayatını kaybettiğini savunan Doğru, "Olayı protesto etmek için toplanan halkın üzerine güvenlik güçlerinin ateş açmasıyla Gazi Mahallesi'nde 17, olayların sıçradığı Ümraniye'de 5 kişi öldü. Sonrasında yaşanan adli süreç ise tam bir skandaldır" dedi. Doğru, yargılanan 22 güvenlik görevlisinden ikisine "komik cezalar" verilerek adeta ödüllendirildiklerini vurguladı.

Gazi Mahallesi'de bu akşam "Gazi 12 Mart Platformu" meşaleli yürüyüş düzenleyecek. 12 Mart Çarşamba günü saat 10.00'da Eski Karakol durağında toplanıldıktan sonra olaylarda yaşamlarını yitirenler mezarları başında anılacak.

(Fotoğraf: UĞUR DEMİR)
CUMHURİYET - 10 Mart 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.